Jump to content

par pitanja o PK i povratu poreza


qwer

Preporučene objave

Pozdrav.

Imam par pitanja za one koji kuže poreze, pa ako netko zna molim odgovor.

 

Moja situacija je slijedeća;

Do prošle jeseni živio sam u Splitu., a tada sam se preselio u Zagreb zbog posla, prvog u životu. Krajem veljače sam podnio zahtjev za povrat poreza, međutim još mi nije stiglo nikakvo rješenje. E sad, poreznu karticu još nisam izvadio, a na mup-u sam prijavio boravište tek u 5 mjesec. Zanima me: može li porezna uprava obračunati eventualni povrat poreza ako nisam izvadio karticu (gotovo sam siguran da ne)? Je li sad kasno da ju izvadim, tj. hoće li porezna obračunati porez budući znam da su ljudi rješenja dobivali prije mjesec dana. Kako stoje stvari s prirezom, može li se dogoditi da dugujem neke novce na ime zg prireza budući da sam se tek u 5. mjesecu prijavio u zg, odnosno može li se zg prirez obračunavati neovisno o prijavljenom boravištu i izvađenoj PK.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako Vam je poslodavac plaćao porez na dohodak bez porezne kartice?

Ako ste bili redovno "prijavljeni" u radni odnos onda morate imati i poreznu karticu. Odnosno, poslodavac vam je plaćao poreze i doprinose "na" plaću, a u vašem obračunu od bruto plaće oduzeo one "iz" plaće. Psa dobivali ste mjesečne obračune plaća ili???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ne znam...

Znam da sam prijavljen na mirovinsko i zdravstveno, to sam sam i napravio, tj prijavio se i dobio na kraju 2007 nekakav ispis uplata, dobio sam i novu zdravstvenu po toj osnovi. Provjerio sam i u mirovinskom fondu na internetu i vidim da su sredstva uplaćivana.

U ovaj dio oko plaćanja poreza na dohodak se ne razumijem uopće. Ono što me sad zanima su moguće negativne posljedice zbog toga što nisam izvadio PK. Može li se porez na dohodak plaćati neovisno o njoj, odnosno m mogu li imati kakva dugovanja, bilo ja, bilo poslodavac.

Nekakve posebne mjesečne obračune nisam dobivao.

 

Ako može nekakvo objašnjenje ove situacije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste tražili povrat poreza onda ste od poslodavca dobili IP pretpostavljam, tamo vam piše koliko je poreza i prireza uplaćeno (ili je trebalo biti uplaćeno) za vas.

Svakako odite u poreznu upravu i izvadite poreznu karticu, nikad nije kasno. Ne znam zašto vas poslodavac na to nije upozorio, jer on je u prekršaju ako obračuna porez bez kartice u koju se inače upisuje sve relevantno za oporezivanje između ostalog i vaša promjena boravišta naravno pod uvjetom da odete u poreznu i tamo to prijavite.

Dugovanje možete imati i vi i vaš poslodavac (jer vi ste porezni obveznik za kojeg je poslodavac obvezan obustaviti i isplatiti porez) ali i ne morate, ako je uplaćeno onoliko koliko je trebalo biti uplaćeno.

Dugovanje može imati i osoba (mama, tata) na čijoj ste poreznoj kartici vi evidentirani ako vas nije 'skinula' sa svoje porezne kartice kada ste počeli raditi, ako vas je koristila kao poreznu olakšicu.

U svakom slučaju najbolje i najjednostavnije je da se obratite poreznoj upravi i kažete im o čemu je riječ.

Možda nisu uvijek najljubazniji ali sasvim sigurno ne grizu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija