Jump to content

Falsificiranje potpisa na darovnom ugovoru


Prolaznica101

Preporučene objave

Otac (s kojim nisam bas u najboljim odnosima) mi je darovao nekretninu bez mog znanja i pristanka. To je napravljeno s ciljem prikazivanja sto "siromasnije" imovinske kartice. Pri tome, moj potpis je falsificiran i na ugovoru o darivanju i u knjizi potpisa kod javnog biljeznika. O darivanju sam saznala nakon primitka rjesenja o oslobodjenju poreza od porezne uprave.

 

Posto sam u procesu dizanja tuzbe protiv oca, zanima me vase misljenje da li se moze dici i tuzba protiv javnog biljeznika koji je ocito "zatvorio oko" na cinjenicu da se netko drugi potpisuje u moje ime.

 

Dosla sam do imena odvjetnika koji je sastavio ugovor pa ga trenutno lovim da mi ga posalje na uvid. Zanima me kako dalje kad dobijem ugovor? Hvala svima unaprijed na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javnog bilježnika može se prijaviti Javnobilježničkoj komori, a može se podnijeti i prijava Državnom odvjetništvu.

Koliko koristi od toga u posve korumpiranoj i apsurdnoj situaciji, gdje se taj javni bilježnik osjeća tako sigurnim da se ovo usuđuje raditi (zna da je sveta krava) tko zna, ali treba to napraviti.

Ugovor mora biti i u nadležnoj poreznoj upravi koja je poslala rješenje o oslobađanju od poreza. Treba tražiti podneskom kopiju, pa se ne treba možda loviti tog odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javni bilježnik ovjerava samo istinitost potpisa darovatelja (ne i obrdarenika!), u smislu:

 

"Ja, JB potvrđujem da je darovatelj, A.B., čiju sam istovjetnost utvrdio uvidom u osobnu iskaznicu/putovnicu broj 123456 izdanu od MUP, grad A, u mojoj nazočnosti potpisao pismeno. Potpis na pismenu je istinit."

 

Ne treba odmah napadati ako se ne poznaju relevantne zakonske odredbe.

 

Pozdrav! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polako svi skupa! Ne odmah drvljem i kamenjem.

 

Velite da je otac došao u ured bilježnika sa već sastavljenim ugovorom. U tom slučaju javni bilježnik na darovnom ugovoru ovjerava samo potpis darovatelja, to znači samo potpis vašeg oca.

Kod ovjere potpisa specifično je to da bilježnik ugovor ne čita, ne pregledava je li uredan i valja, ne gleda kakav je ugovor, niti što je na papiru napisano. Javni bilježnik samo potvrđuje da se pred njim tog i tog dana na tom komadu papira potpisala ta konkretna osoba - vaš otac. Zato i ovjera potpisa stoji 46,60 kn, dok ostale radnje koje bilježnik radi kad sastavlja ili pregledava i potvrđuje ugovore stoje puno više.

Identitet drugih osoba koje su možda kao pratnja došle u ured, ali nisu zatražile ovjeru, javni bilježnik ne provjerava.

Idite u javnobilježnički ured i provjerite javnobilježnički upisnik, sigurna sam da ćete vidjeti da je ovjeren potpis samo vašeg oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti, marija_1495, samo znaš napadati. Tamo u onoj temi si popljuvala mene (jer sam ti ukazao na pravo) a sad bi ovdje odmah prijavljivala javne bilježnike komori, podnosila kaznene prijave.. a sve to pišeš bez trunke pravnoga znanja. I onda kad ti se ukaže, opet nisi zadovoljna već vrijeđaš. Zašto su javni bilježnici svete krave? Ne vrijeđaj notaricu i koja ti je pojasnila ono što sam ti i ja napisao. Prvo se skoči, pa se kaže hop.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisala sam post, ali mi je nekim čudom nestao :misli:

 

U svakom slučaju, hvala vam na dosadašnjim odgovorima i savjetima.

Ono što mene zanima, pošto znam da se ja kao daroprimac ipak moram potpisati na darovni ugovor, da li je moje prisustvo bitno u trenutku potpisa, bilo kod odvjetnika koji je sastavio ugovor ili kod javnog bilježnika? Ili se bilo tko može potpisati u moje ime i s time nonšalantno odšetati javnom bilježniku? :-?

 

Inače, cijela priča se desila u Gospiću, gdje moj otac živi, pa sljedeći tjedan idem tamo u Poreznu upravu i u posjet javnom bilježniku. Da li moram pisati kakve zahtjeve prije posjeta ili mogu bez problema dobiti ugovor na uvid, pošto sam ga ja jedan od sudionika?

 

I'll keep you posted i hvala još jednom :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je stranaka gdje će i kad potpisati ugovor. Tako da je doista moguće da netko nonšalantno odšeta u jb ured, pogotovo ako zna da jb proverava samo njegov identitet i ne čita ugovor.

Svakako idite jb. Međutim odmah da vam velim da se ne razočarate da vam jb po zakonu ne smije dati ugovor, ako nema odobrenja stranke koja je ovjeravala potpis, dakle vašeg oca.

Pokušajte zamoliti neformalno jb da vam bar veli da li je osim vašeg oca možda još netko ovjeravao ugovor. Ali onda morate barem znati datum.

Službeno ćete do ugovora doći, ako bilježniku to naloži sud.

Ali preporučam najprije, zamolite neformalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...
prije 19 sati , Josipa28091989 je napisao:

Zelim pokloniti nekretninu osobi a da ne zna? 
da joj kazem kad to zavrsim, jer zelim da bas bude poklon. Kako cu to uciniti ?

Ispunite obrazac ugovora ili sastavite ugovor (kako li se to već radi), tako da nedostaje samo njezin potpis i to joj poklonite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 minuta, Borbena7 je napisao:

Pričamo o pravu. Ne možete nekretninu pokloniti nekome tko na to ne želi pristati. 

Zapravo, to više baš nije niti stvar prava, nego bi općenito uzevši, pitanje bilo - da li bi itko trebao na takav način poklanjati nekretninu?!  Ali ako želi i pita kako bi to mogao učiniti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, akacija je napisao:

Zapravo, to više baš nije niti stvar prava, nego bi općenito uzevši, pitanje bilo - da li bi itko trebao na takav način poklanjati nekretninu?!  Ali ako želi i pita kako bi to mogao učiniti...

Ugovor o darovanju je dvostrani pravni posao, tako da se bez prava ne može. A odgovor na ovo pitanje je da se na taj način tj. da daroprimac ne zna za ugovor o darivanju, ne može pokloniti nekretnina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 minuta, Borbena7 je napisao:

A odgovor na ovo pitanje je da se na taj način tj. da daroprimac ne zna za ugovor o darivanju, ne može pokloniti nekretnina. 

Kad bi netko pred mene stavio ispunjen ugovor o darovanju nekretnine i rekao: "Evo ti, tvoje je, samo trebaš potpisati." Ja bih to shvatila darom i bilo bi to ugodno iznenađenje.
A prebaciti vlastitu nekretninu na nekoga, a da taj to ne zna - to i ne zvuči kao dar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija