Jump to content

Kad tuženik umre?


jamieozg

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć.

Otac i majka su se razveli 1995. U braku su izgradili kuću na njegovom zemljištu. Majka je razvodom u rujnu 1997.dobila 1/3 trećinu cijelog posjeda što je otac osporavao te je uvažena njegova žalba u svibnju 1998., -ukinuta je presuda i predmet se vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. ( jer ima pravo izdvojiti imovinu koju je imamo prije braka). Ugovorom o doživotnom uzdržavanju u listopadu 1997 cijelu nekretninu ostavio je svome bratu (mom stricu). Otac je umro u siječnju 1999, te postupak nije dovršen. Majka i dalje živi u kući, održava ju, plaća račune itd. Međutim, kako je i stric preminuo prije nekoliko godina, kuću je prema tome naslijedila njegova supruga, moja strina. Ona nema pretenzija na nekretninu i želi da se nekretnina podijeli na zakonske nasljednike moga oca, dakle na mene, 2 polusestre koje bi mi ustupile svoj dio i polubrata koji pak želi svoj dio (pa nek' mu bude, ima na to pravo).Znam da je to dio nasljednog prava pa ću tamo dalje tražiti. No može li majka ipak dobiti svoju trećinu odnosno bračnu stečevinu i kako? Jeli moguće da nekretnina bude predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju ako je ista bila predmet brakorazvodne parnice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nema ideju? krivi forum? :-?

 

evo preuređena (pojednostavljena?) situacija:

Otac i majka su se razveli. U braku su izgradili kuću na njegovom zemljištu. Majka je razvodom dobila 1/3 trećinu cijelog posjeda što je otac osporavao te je uvažena njegova žalba, -ukinuta je presuda i predmet se vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. ( jer ima pravo izdvojiti imovinu koju je imamo prije braka od bračne stečevine, zar ne?). Otac je umro, a parnica nije završena! Kuća sa zemljom je sada nasljedna masa, te bi ju trebalo razdijeliti osim na mene na jos troje djece iz ranijih očevih izvan(bračnih), a majka bi svakako željela izdvojiti svoj dio. Je li moguće to učiniti? Kako (dalje)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

kako nakon strčeve smrti u njegovu ostavinu nije uključena sporna nekretnina niti se on upisao kao vlasnik iste, u dogovru sa strinom napravljena je tužba u kojoj se od nje traži kao pravne sljednice svoga supruga, da potvrdi da obveze iz ugovora o uzdržavanju nisu izvršavane te se time ugovor raskida.i briše zabilježba u tog ugovora u gruntovici. :)

korak smo bliže rješenju dugogodišnje zavrzlame i odugovlačenja :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija