Jump to content

kategorizacija apartmana u stambenoj zgradi


majmun

Preporučene objave

dragi moji! napravio sam stambenu zgradu sa četiri apartmana i htio sam se baviti iznajmljivanjem apartmana preko obrta jer sam i zgradu pravio iz obrta. sada mi kažu u županiji da se nemogu baviti iznajmljivanjem jer mi uporabna i građevinska glase na stambena zgrada a mora pisati poslovna zgrada tj. apartmani. moram napraviti prenamjenu iz stambenog u poslovni i zanima me koliko postupak traje te što je potrebno od dokumentacije te koje komisije izlaze na teren npr. građevinska, sanitarna, elektra. dakle ako se tri godine budem bavio iznajmljivanjem i odlučim prestati sa istim tada opet moram vršiti prenamjenu iz poslovnog u stambeno jer možda budem želio prodati koji stan. u županiji me savjetuju da zatvorim obrt da mi matični broj bude čist tj. da se iznajmljivanjem bavim kao obični građanin jer kažu to je najjednostavnije. ako zatvorim obrt i otvorim d.O.o. dali bi tada mogao iznajmljivati kao obični građanin jer sam tada zaposlenik u svojoj firmi i dali bi tada mogao biti paušalno oporezovan za apartmane i primati plaću u d.O.o. . ako imam obrt tada nemogu biti oporezovan iz dvije osnove dakle paušalno i iz obrta odnosno ja sam obrtnik ali sam u sustavu dobiti jer obrt po sili zakona mora poslovati kao d.O.o.molim hitan odgovor pametnih ljudi jer ja se gubim u relaciji ugostiteljskog zakona, građevinskog zakona i porezne uprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Moj bi Vam prijedlog bio sljedeći:

 

Kao privatni iznajmljivač - paušalac Vam je najjednostavnije.

 

Em što je lakše voditi prijave TZ-u i MUP-u em ste paušalac pa jednom godišnje platite porez (oko 300 kn po osnovnom ležaju + prirez grada) i jednom godišnje platite boravišnu (oko 300kn po osnovnom krevetu ovisno o zoni u kojoj vam je objekt)i to je to. Pomoćni kreveti se ne računaju.

 

Možete kategorizirati objekt samo ako je Vaše privatno vlasništvo a ne na firmu (stambeni prostor) i ako ne prijeđete godišnju zaradu preko 85000kn jer tada ulazite u PDV kada počinju komplikacije s PDV-om.

 

Predlažem Vam da ako imate 4 apartmana, 2 registrirate na Vaše ime (fizička osoba) a druga 2 na suprugu ili dijete primjerice s time da onda moraju ta druga dva i biti upisana u vlasničkom listu. Tako će apartmani glasiti na dvije fizičke osobe, ne morate raditi prenamjenu objekta, jednostavniji način poslovanja, nema PDV-a...

 

Bit ću sretan ako sam Vam uspio pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu svako mišljenje dobro dođe ali ima jedna nepoznanica. Ako ti je JMBG u poreznoj upravi opterećen obrtom tj. već si u sustavu pdv-a kao fizička osoba nemožeš se baviti iznajmljivanjem apartmana i biti paušalno oporezovan. Nemožeš porez plačati iz dvije osnove. Da bi iznajmljivao stanove preko obrta moraš imati uporabnu dozvolu na kojoj piše poslovno-stambena zgrada a ne stambena zgrada. Kao paušalac mogu iznajmljivati svoju stambenu zgradu ali nemogu jer sam već u sustavu pdv-a, kako god okreneš opća ludnica. Možda ja nerazumijem kako porezni sustav funkcionira ali tako sam shvatio djelatnicu u poreznoj upravi. Gdje god dođeš u državnu upravu njihovi djelatnici ponašaju se kao da su gladni i bolesni pa im je teško pričati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Ako ste obrtnik u PDV-u i ujedno privatni iznajmljivač, to je moguće, i to mogu biti dvije odvojene stvari, no bitno je da Vam obrt nije registriran za usluge pružanja smještaja jer biste tada mora apartman prebaciti na obrt. Konkretno: smijete imati frizeraj i iznajmljivati apartmane i za oboje imati odvojena Rješenja. No ne možete kao iznajmljivač više biti paušalac, već za sve morate voditi jedne poslovne knjige kroz obrt, pa će Vam i apartman tako biti oporezovan. Ja sam osobno poslao upit ministarstvu financija na koji još nisam dobio odgovor, naime, pitanje je kako izdavati posebne račune za apartman, a kako za obrt, a oboje mora biti u sustavu PDV-a.

karloozg@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

iskopao sam ovu temu trazeci je na Guglu. Nisam pravnik, ali sam u istoj situaciji kao ti. Toliko sam se naslusao savjeta da mi se gadi bavit iznamljivanjem vise. Iskreno, koliko god zelio bit sretan i nasmijan i legalno radit, ja se moran pokorit ovoj drzavi koja te tjera da radis suprotno?!

 

Bavim se iznamljivanjem jos od sedamdesetih. Nema tog sto ja nisam vidio i probao. Da bi oni mene danas srezali na 16 lezajeva... i da moram kompletno srusit svoj objekt da bi ja zadovljio norme?

 

Jos ti zabrane da vrsis usluge izvan svog objekta... a to skoro pa tradicija postala.

 

Di je tu fleksibilnost? Sto oni zele postic s tim metrima? Bolji plasman u svijetu? Izmislili norme za otvaranje hostela, a u niti jednom hostelu u Berlinu ili Londonu nisu bili?! Nikad culi sto je hostel..

 

Ako ne mozemo zadovljit 3, neka zadovljimo 1 zvijezdicu, samo nas pustite na miru!

 

Sto uopce mi iznamljvaci/ugostitelji se moramo zamarati otvarnjem obrta ili firma? Izbrojite nam krevete i dajte nam pausalno koliko smo duzni.

 

Zasto moramo vidno istaknuti cijene, kad nam cijene variraju od a do z... pa opet radimo preko agencija...

 

Zasto ne smijemo zaposliti stranca? itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Sami ste sebi odgovorili – trebalo bi prvo taj pomoćni prostor zakonitim putem prenamijeniti u stambenu namjenu, aktom koji se zove: dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine.

Sam postupak izdavanja dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine provodi se po odredbama Zakona o prostornom uređenju (članci 151. do 156).

Nakon što ishodite dozvolu za promjenu namjene i uporabu građevine, vjerojatno ćete moći obaviti kategorizaciju predmetnog apartmana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija