Jump to content

alimentacija


lukrecija

Preporučene objave

Ja bih najprije otišao u CZSS prema Vašem mjestu stanovanja i potražio pravnika! S njim bi se posavjetovao što činiti i upitao bih ih, koje su njihove ingerencije u tom slučaju. Ponio bih Izvod iz matične knjige rođenih Vašeg rođenog djeteta u CZSS i pokazao ga pravniku. Sigurno će Vas on uputiti na Sud da podignete tužbu protiv oca Vašeg djeteta sa zahtjevom na ovrhu, ako dijete nije primilo šest mjeseci novčani iznos za uzdržavanje. Ovdje postoji mala caka u korist Vas. Centar mora donijeti prijevremeno Rješenje o iznosu uzdržavanja za dijete i zato se morate obratiti prvo tamo! Privremeno Rješenje će se donijeti na osnovu njegove platne liste ili njegovog imovnog stanja. Mislim da i Centar ima mogućnost pokretanja ovršnog procesa ukoliko se ne isplačuje novac za uzdržavanje djeteta - nisam siguran!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Indira je napisao:

Zanima me do koje godine roditelj mora placati alimentaciju za djete?Do 18.-te ili se to može produljiti s obzirom na to da je djece vise i da trebaju upisati fakultet?

Zahvaljujem na odgovoru!

 

 

Članak 210.Obiteljskog zakona

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

(4) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.

(5) Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija