Jump to content

molim pomoć hitno!!!!


Kasandra

Preporučene objave

Moj otac je kupio automobil prije gotovo 6 mjeseci od poznanika i stjecajem okolnosti nije obavljen prijepis vozila,a ni napisan kupoprodajni ugovor već je on dobio tek punomoć na to vozilo.Pošto je to osoba s kojom se poznaje,naivno je prije tri tjedna posudio taj automobil toj osobi i sada dotični odbija vratiti vozilo,ne javlja se na pozive i nikako ne možemo stupiti u kontakt ni doći do vozila.Može li mi itko odgovoriti koja su naša prava,ako ih uopće imamo ili je to gotova stvar? :tuzan: :tuzan: :tuzan: :tuzan: :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasništvo pokretne stvari stječe se predajom te stvari stjecatelju u samostalan posjed na temelju valjano očitovane volje dotadašnjega vlasnika usmjerene na to da njegovo vlasništvo prijeđe na stjecatelja. Dakle vaš otac stekao je pravo vlasništva na predmetnom vozilu samom predajom istog u samostalan posjed pa vlasničkom tužbom može zahtjevati predaju vozila u posjed ali će pri tome morati dokazati da je on vlasnik vozila, a kako nemate nikakvu ispravu kojom bi dokazali vlasništvo jedino vam preostaju svjedoci ako ih imate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gospođo, kao što kaže seven, pravno gledajući, vi nikad niste ni bili vlasnik vozila, punomoć vam nemože netko izdati na nešto čega nije vlasnik. Dakle, zaboravite slučaj, ukoliko vam se "prijatelj" ne smiluje i vrati automobil.

Ovo će vam biti škola za ubuduće.

 

Ukratko ovako bi trebala izgledati "Biblija" prilikom kupnje automobila.

 

 

1. Dobro pregledati automobil, stvarno detaljno, ne žuriti sa kupovinom, provjeriti stanje, provjeriti broj šasije koji je vidljivo istaknut i usporediti sa onim koji je prikriven na vozilu.

 

2. Provjeriti prometnu dozvolu, usporediti brojeve šasije i na prometnoj.

Naročito treba biti obazriv, ako prometna dozvola ne odgovara osobnoj iskaznici prodavatelja. Tada se radi o preprodaji, i najbolje se takve kupovine odmah okaniti.

 

3.Ukoliko je automobil netom kupljen pa se odmah prodaje, riječ je o preprodaji i postupiti slično kao u točci 2.

 

4.Provozati automobil osobno (ne kao suvozač), naročito po lošim cestama sa grabama i rupama, tu će ovjes doći na svoje i pokazati stanje. Na asfaltu a pogotovo na autocesti možete jedino nakon toga provjeriti snagu.

Ugasite radio aparat u automobilu, tada ćete čuti sve čudne šumove i lupkanja.

Neka automobil koji namjeravate kupiti vozi ispred vas a vi u drugom automobilu iza.

Ukoliko automobil dimi bijeli dim , bježite od njega ko vrag od tamjana. Ukoliko je diesel verzija i dimi crno to je normalno .

Neka vas vlasnik odvede do svoje garaže ili na mjesto gdje parkira automobil, ako na podu garaže ili parkirnom mjestu ima mrlja od ulja, postupite kao u točci 2.

Naročito se čuvajte svježe opranog motora. Neka je prepun prašine, jer svježe oprani motor govori da pušta ulje i da je kamufliran.

Kod benzinske verzije nakon par km oštrije vožnje "auspuh" treba biti sive boje što znači da ima dobro sagorijevanje.

4. Ukoliko automobil prođe "test", najprije napravite kupoprodajni Ugovor, ovjerite ga kod javnog bilježnika, potpišite.

Nemojte ni u kojem slučaju pristati da vas kupac "obradi" sa štosevima, sad ću vam platiti pola a pola kasnije jer će ta polovica vam biti plaćena "na sveto nigdarjevo".

U slučaju ako ugovorite obročnu otplatu, to morate navesti u Ugovoru sa iznosom obroka , dinamikom plaćanja kao i zadnji rok konačne otplate.

Obavezno u Ugovor stavite CLAUSULA INTABULANDI (Tabularna izjava) a koja se odnosi da je kupac isplatio cjelokupni iznos ugovorene cijene, te vi kao prodavalac nemate od njega nikakovih potraživanja, te on tom klauzulom stječe pravo vlasništva.

tek kad ste Ugovor verificirali, kao kupac ste vlasnik automobila te od tada odgovarate za sve što je tim automobilom učinjeno.

 

Eto, oprostite na malo dužem postu, možda će nekome koristiti.

Good luck

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ponovimo:

a) Imate punomoc od prodavaca da vas otac moze...? Sto u njoj pise?

b) Da li je netko vidio vaseg oca da vozi "taj" auto tijekom 6 mjeseci o koijima govorite?

c) Imate li svjedoke koji znaju da je otac dao novce?

d) Uzmite pismene izjave od tih svjedoka (razne - u kojima svjedoce da su vidjeli da vozi auto, da ne znaju za koliko je kupio ali da znaju da ga je kupio, itd... itd... )

e) Neka vas otac ode u policiju prijaviti prevaru, sa onim papirima koje ima, bez obzira sto nema uredan kupoprodajni ugovor.

 

MOzda on nije jedina zrtva "poznanika"... Obicno je ljudima tesko priznati da su ispali totalni idioti pa sute. I zato "poznanici" operiraju i dalje. Neka kaze svoje sumnje, bez obzira da li ce oni sad ostaviti sve svoje poslove i samo se baviti tim slucajem;

To ce policija moci provjeriti - i nek' ih lijepo zamoli da ga obavijeste...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija