Jump to content

Retrogradna naknada za korištenje nekretnine


Live

Preporučene objave

Kopiram pitanje s izvanparničnih postupaka, tamo nitko ne odgovara!

 

Nakon višegodišnjeg postupka (10 god.) u kojem je brat tražio razvrgnuće ugovora o doživotnom uzdržavanju (nakon smrti majke), spor je riješen u moju korist tako da sam ja vlasnik 5/6, a on 1/6. Kako on cijelo vrijeme živi u spomenutoj nekretnini, a ja ne, zanima me mogu li tražiti retrogradno naknadu za korištenje nekretnine i za koji period? Načula sam da je moguće tražiti naknadu 3 godine unatrag od datuma zahtjeva!

Kako se određuje naknada/stanarina u takvom slučaju? Slobodna procjena ili …?

Puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino se uzdržavanje može retroaktivno naplatiti (ali to sad spada u sferu obiteljskog prava), ali nema mogućnosti da tražite od brata nekakvu naknadu. Na kraju krajeva on je vlasnik šestine, pa može reći da je živio u svojoj šestini a tko je vama kriv što niste živjeli u svojih pet šestina. pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vaš brat sam koristio cijelu nekretninu, a vama onemogućio njezino korištenje (npr.osporavao je vaše pravo suvlasništva), odnosno korištenje vašeg suvlasničkog dijela, radi se o stjecanju bez osnove, pa isplatu koristi u obliku najamnine možete tražiti po pravilima o stjecanju bez osnove Zakona o obveznim odnosima. Budući da se ovdje radi o potraživanju po pravilima o stjecanju bez osnove, a ne o potraživanju iz ugovora o najmu,primjenjuje se opći rok zastare (5 godina), a ne zastarni rok za povremena potraživanja (3 god). Naravno, zahtjev možete postaviti tek od dana kada ste postali suvlasnik. Korist se utvrđuje s obzirom na visinu najamnine određene vrste nekretnine u određeno vrijeme na određenom području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija