Jump to content

pitanje, nadam se brzi odgovor


antonia28

Preporučene objave

kako je moguće da vam netko uzme zemljište kojeg ste vi vlasnik i proda ga????

moja mama je vlasnik zemljišta na otoku pagu, i danas smo saznali da je to zemljište prodano. znamo tko ga je prodao i kome i nije mi jasno kako je to uspio. mama ima papire da je vlasnik i ona je bila upisana u zemljišnim knjigama. taj tip je, prema danas dobivenim informacijama, izgleda krivotvorio papire, neki sudac (je li sudac s njim u tome) u pagu je to potpisao ili odobrio, što već (nisam pravnica, ne razumijem se u to). i prodao je zemljište čovjeku koji je već upisan u gruntovnici, ali još nije u katastru jer se mama pojavila. uglavnom, danas smo konzultirali se s jednom sutkinjom koja kaže da sad kad je zemljište prodano više ga nikad ne možemo dobit natrag...

samo možemo dobit novce ako dokažemo vlasništvo, ali tu slijede godine povlačenja po sudu. ne razumijem kako se to može dogoditi

što da napravimo, postoji li neki brži način, kome se obratimo od institucija

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Informacija koju ste dobili nije točna. Gđa. sutkinja Vam je rekla kako se u praksi postupa, a ne što kaže zakon. To su, kod nas, nažalost, ponekad prilično različite stvari.

 

Možete podnijeti brisovnu tužbu i protiv poštenog stjecatelja.

 

Iz Zakona o zemljišnim knjigama:

 

BRISOVNA TUŽBA

 

Članak 129.

 

(1) Nositelj knjižnoga prava koje je povrijeđeno uknjižbom u korist neke osobe ovlašten je radi zaštite toga svoga prava zahtijevati brisanje svake uknjižbe koja ga vrijeđa i uspostavu prijašnjega zemljišnoknjižnog stanja (brisovna tužba) sve dok ne nastupe činjenice na temelju kojih bi mu povrijeđeno knjižno pravo i tako trebalo prestati, ako zakonom nije drukčije određeno.

 

(2) Brisovnoj tužbi ne može se udovoljiti protiv osobe koja je postupajući s povjerenjem u istinitost zemljišnih knjiga, a u dobroj vjeri, uknjižila svoje pravo izvodeći ga iz uknjiženoga, ali neistinitoga (nevaljanoga) prava prednika, osim:

- ako je nositelj knjižnoga prava iz stavka 1. ovoga članka kojemu je bilo dostavljeno rješenje o uknjižbi u korist prednika te osobe u roku za žalbu na taj upis zatražio zabilježbu da je sporan te podnio brisovnu tužbu u roku od šezdeset dana od isteka roka za tu žalbu, odnosno

- ako je nositelj knjižnoga prava iz stavka 1. ovoga članka kojemu nije bilo dostavljeno rješenje o uknjižbi u korist prednika te osobe podnio brisovnu tužbu u roku od tri godine od kad je ta uknjižba bila zatražena.

(3) Na zabilježbu brisovne tužbe primjenjuju se pravila o zabilježbi spora, s time da tko ishodi zabilježbu brisovne tužbe, a bez opravdanoga razloga propusti podnijeti tu tužbu, odgovara za štetu koju je zbog toga pretrpjela osoba u čiju je korist provedena uknjižba.

 

 

Ako ste unutar roka od 60 dana odnosno 3 godine, još možete podnijeti brisovnu tužbu.

 

No, njome samom po sebi nećete ništa postići ako ne dokažete nevaljanost pravnog posla. Ako još ima vremena, podnesite je da zadovoljite rok, a onda možete tražiti prekid toga postupka dok se ne utvrdi i nevaljanost pravnog posla u posebnom postupku.

 

Zabilježbu spora u z.k. da nekretnina ne ode dalje, onda stvarno nećete moći ništa.

 

Ključno je pitanje da li je sadašnji kupac pošten ili ne, tj. da li je imao razloga vjerovati da kupuje stvarno vlasništvo prodavatelja. Ako se upisao izravno iza Vaše majke, onda teško da je pošten jer je morao vidjeti u z.k. da vlasnik nije onaj od koga je kupio.

 

Obavezno podnesite kaznenu prijavu, takve stvari su rijetko pojedinačne, obično se muti na veliko, na jednom sudu krene takva praksa pa se omaste svi koji mogu (kao na Braču, u Gospiću, a i meni osobno se dogodilo slično u jednom sudu).

 

Ako se utvrdi da su svi stjecatelji u međuvremenu počinili kazneno djelo, nema roka za povrat.

 

Ja bih na Vašem mjestu napisao dopise i predsjedniku suda radi objašnjenja. Njegova je dužnost da izvrši nadzor rada suca koji je to proveo.

 

Dajte mu rok od 15 dana, ako ne odgovori ili odgovori nesuvislo, obratite se predsjedniku županijskog suda, zatim po potrebi i Vrhovnog.

 

Također dopis u Ministarstvo pravosuđa, to je za momentalni nadzor pravosudne inspekcije.

 

Ako poduzmete sve što možete i budete energični, sve skupa i ne mora dugo trajati. Zbog približavanja EU vlast je izuzetno osjetljiva na kriminal u pravosuđu budući da je to pod posebnim nadzorom EU. Zato je dosta važno da obavijestite Ministarstvo, a probajte dati i u novine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nakon smrti oca naslijedila sam 1/4 stare seoske kuće odnosno sobu i korištenje zajedničkih prostorija, kuća nema sanitarni čvor već poljski WC i 800ČHV oranice. Prije tog nasljedstva podnijela sam zahtjev za najam gradskog stana jer živim u zagrebu sa obitelji u podstanarstvu. Došla mi je komisija da vidi uvjete i dobila sam da priložim uz svoj zahtjev ponovno potvrdu o neposjedovanju nekretnina, potvrdu zemljišno knjižnog odjela i potvrde porezne uprave.

Nasljedstvo je u Zagorju.Da li ću zbog toga moći dobiti stan u najam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija