Jump to content

oduzimanje roditeljske skrbi


crnastrijela

Preporučene objave

Roditeljska skrb se oduzima u izvanparničnom postupku pred odlukom nadležnog suda. Roditeljsku skrb moguće je oduzeti roditelju koji zlorabi ili grubo zanemaruje roditeljska prava i dužnosti.

Smatra se da roditelj zlorabi svoja roditeljska prava i dužnosti ako počini kazneno djelo prema djetetu (vrši nasilje, psihičko ili fizičko nad djetetom, spolno ga iskorištava), ukoliko ga tjera na pretjerani rad, omogućuje mu dostupnost alkohola, droge ili dr. opojnih sredstava, kada navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje ili na dr. način grubo krši djetetova prava.

Dok roditelj grubo zanemaruje roditeljska prava i dužnosti u slučaju ako je napustio dijete, ukoliko se ne pridržava mjera koje mu je odredilo nadležno tijelo radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, ako je zanemario osnovne životne potrebe djeteta s kojim živi, ukoliko ne osigura u roku od godinu dana uvjete za život djetetu s kojim mu je odlukom nadležnog tijela oduzeto pravo na život, te ako ne skrbi o djetetu s kojim ne živi dulje od 3 mjeseca.

 

Nadam se da ovo zadovoljava upit. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oba primjera zadovoljavaju pojam zanemarivanja djeteta (neplaćanje alimentacije, odnosno ako roditelj ne doprinosi za potrebe djeteta, kao i neodržavanje susreta s istim). Međutim, relevantna okolnost u tim slučajevima je intezitet- dakle, koliko dugo ne skrbi roditelj za osnovne potrebe djeteta, odnosno koliko dugo ne ostvaruje kontakt s istim (a isto sud procjenjuje prema svom uvjerenju, u skladu sa slobodnom ocjenom dokaza). Postupak može pokrenuti prijedlogom Centar za socijalnu skrb ili drugi roditelj.

 

Neznam što vas točno muči, ali ukoliko imate ikakvih sumnji na kršenje prava djeteta, moj najbolji savjet bi vam bio da se obratite najbližem centru za socijalnu skrb i objasnite im situaciju, pa će oni poduzeti odgovarajuće mjere ili vas uputiti na poduzimanje potrebnih koraka odgovarajućih situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija