Jump to content

Dostava podataka o vozaču


Mirko55

Preporučene objave

Dana 07.08.2008. godine od PU zagrebačke mi je dostavljena obavijest kojom se traže podaci o identitetu vozača koji je mojim autom dana 07.06.2008. godine počinio prometni prekršaj prekoračenja brzine u naseljenom mjestu.

 

Upozoravaju me da, ukoliko ne dostavim vjerodostojan podatak o vozaču, činim prekršaj iz članka 229. stavka 7 Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojem je predviđena minimalna kazna u iznosu od 2.000,00 kn.

 

Kakva su vaša iskustva, što bi se dogodilo ako bih im odgovorio da se mojim autom služe i članovi moje uže obitelji, a budući da su od nastanka događaja prošla 3 mjeseca, ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko je upravljao autom u navedeno vrijeme.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno pošaljite obavijet u roku, jer je to jedino bitno u ovoj priči.međutim, možete napisati da se ne sjećete tko je u vrijeme prekršaja upravljao vašim vozilom zbog proteka vremena. nakon toga dobit ćete poziv na sud gdje ćete ponoviti istu priču i sud će obustaviti postupak bufući da ste udovoljili obavezi (dostavili vjerodostojan podatak u roku)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dakle, bedastog li zakona.

 

U tom nesretnom članku piše da će kažnjen biti onaj koji ne kaže tko je upravljao vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

 

A prekršaj je počinjen ako;

 

- počinitelj prizna

- pravomoćno je dokazan

 

 

Moja supruga je imala istu situaciju, tražili su podatke nakon više od mjesec dana, a sliku nisu dali.

 

Mi smo odgovorili da ne znamo niti da li je automobil tog dana nitii bio na cesti, da je to obiteljski automobil, te da ga voze (naveli smo listu s imenima) te da molimo da dostave nekakav dokaz o prekršaju (slika ili nešto slično).

 

Policija, naravno, podnijela prekršajnu prijavu za 2000 Kn.

 

Supruga došla kod suca, a tamo i slika. Dakle, prijava nije više za prebrzu vožnju, nego za nedavanju podataka.

 

Sutkinja malo kritizirala policiju i donijela odokativnu odluku da supruga plati 600 Kn + 100 kn sudskih troškova.

 

Dakle, ne 2000, nego 600 Kn, a toga u Zakonu uopće nema. A još, da stvar bude smješnija, sutkinja navela da je slika dokaz prekršaja brzine. Bez podatka kolika je bila brzina i koliko je bilo ograničenje.....

 

Ono što je policija morala napraviti prema zkonu je sljedeće:

 

- utvrditi tko je vozio, na bilo koji način

- napraviti prekršajnu prijavu

- ako sud presudi na šteteu okrivljenika )pravomoćno, podnijeti novu prijavu za "nedavenje" podataka

 

Dakle, to je sada na VPS, vidjet ćemo (to ide po starom ZSPCu i prekršajnom zakonu)

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo nije neuobičajeno.ako se na obavijest u roku odgovori na način da se ne navede osoba koja je upravljala vozilom policija uvijek podnosi prekršajnu prijavu sudu, znači policija je sve uredno obavila. međutim, kada prijava dođe do suda jedina ispravna odluka suca je obustava postupka.Inače prema mojim iskustvima policija ne šalje fotografije multanove okrivljeniku nego samo sudu u slučaju prekršajnog postupka.

e sad mi u vašem slučaju nije jasno da li vas se na sudu teretilo za nedavanje podataka o vozači ili za prekoračenje brzine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Za "nedavanje podataka".

 

Ako policija želi podatke o tome tko jevozio nekog dana obiteljski automobil,pogotovo ako to pita mjesec dana poslije, oportuno bi bilo dati fotografiju, jer se malo tko sjeća gdje se i kako vozio prije mjesec dana.

 

čl. 229

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

 

Dakle, prekršaj mora biti počinjen, što pravno znači, pravomoćno presuđen ili priznat.

 

Dati vjerodostojan podatak nakon mjesec dana (i bez slike) gotovo je nemoguće, pogotovo kod privatnih vozila.

 

Dakle, čak i da kažete da je to bio taj i taj, a taj i taj to porekne, prijeti vam kazna.

 

Bilo bi najbolja da se zakonski propiše da je svaki vozač, kada počini prekršaj, dužan napisati prijavu protiv seba.

 

A ako prekršaj napravi vaša žena i ili muž, onda napraviti prijavu protiv nje/njega. O djeci ne treba niti govoriti!

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

policajce treba maltretirati kada se ne drze vlastitih pravila!

 

pravilnik o nacinu policijskog postupanju (ne sjecam se vise clanka) kaze da policajac prije uzimanja izjave, a dostava podataka o vozacu jeste izjava, mora utvrditi indentitet osobe koja daje izjavu!

obzirom da policajac nema pojma tko je poslao faks, sve pada u vodu.

 

ja svaki puta dam izjavu na nacin da ju posaljem faksom, potom prigovaram na kaznu i dospijevam na sud.

 

na sudu prigovaram da je kazna donesena bez ijednog dokaza i to iz dva razloga, niti je faks vjerodostajan dokument a niti je izjava dobivena na nacin kako propisuje pravilnik.

 

jednom sam zavrsio kod jedne mlade sutkinje koja je trazila da se izjasnim da li je to moj potpis na faksu. hahah! prijetila je troskovima grafologa ako grafolog utvrdi da je to moj potpis!

 

koja kokos :P

 

 

 

 

ps

danas mi je prvi dan na ovom forumu pa sam malo nabrijan ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada stranke komuniciraju pismenim putem (bilo u upravnom, bilo u prekršajnom, bilo u kojem drugpm postupku) onda to rade podnescima.dostava podataka o vozaču nije izjava i nema veze s izjavom već se tretira kao podnesak pa se na nju primjenjuju i pravila o podnesku, a to znači da mora imati svoje sastavne dijelove (kao npr. VLASTORUČNI POTPIS na kraju podneska).prema tome nekakav pravilnik i nekakve izjave nemaju nemaju baš neku ulogu.a jednog dana možda ne bude mlada sutkinja pa te iznenadi troškom vještačenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za Jackala

ne moze se vjestaciti potpis na kopiji faksa vec ISKLJUCIVO na originalnom dokumentu ali to je vec visa matematika ;)

 

 

 

ostalom dijelu drustva koji optuzuje familiju za ganjanje po gradu

pa zar nije bolje optuziti svog dalekog rodjaka iz argentine cija se adresa nalazi u javnom telefonskom imeniku argentine :P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vještačiti se može i kopija. Imam jedan nalaz grafološkog vještaka kojim je vještačena kopija, ali vještak napominje da se na kopiji mogu vještačiti samo neki elementi, dakle zaključci koji se mogu izvesti na temelju kopije su ograničeni (recimo, ne može se utvrditi falsificiranje kopiranjem i imitiranjem).

 

Ali to nema veze. Grafološki vještaci su toliko ekspeditivni da će prekršajni postupak biti odavno u zastari dok oni to obave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Pozdrav. Imam pitanje nastavno na temu davanja vjerodostojnih podataka o vozaču. 

Nekad tijekom prošle godine se moja cura (s kojom sam zajednički kupio auto a vodi se na mene) parkirala na krivo mjesto na 30 minuta pošto su u to vrijeme zauzeti parkinzi ispred naše kuče. Kako se parkirala u blizini zebre (koja se tada nije uopće vidjela i nedavno je ponovo pofarbana) pauk ju je maknuo. To smo vidjeli 30 min nakon parkiranja jer smo išli premjestiti auto ispred kuče za što imamo mjesečnu kartu za 2. zonu. 
Na stranu činjenica što su tamo uvijek parkirani auti te su po tome trebali maknuti i automobil koji je bio iza nas. 
Nakon par mjeseci nam dolazi obavijest o počinjenom prekršaju, ali ne za krivo parkiranje već za nedostavljanje podataka o osobi koja je napravila taj prekršaj na temelju "famoznog" članka 229. stavka 7 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. E sad, naš problem je što se, zbog odmaka vremena, ne možemo sjetiti niti naći da li je ta kazna za krivo parkiranje bila u cijelosti plaćena (ili samo dio da se auto pokupi) kao i činjenica da nitko nije vidio tu potvrdu koja traži davanje vjerodostojnih podataka o vozaču. 

Da li je moguće da se ta potvrda samo ubaci u poštu, bez potpisivanja, pošto mi je teško vjerovati da smo to primili bez da se sjećamo. Ukoliko da mogu li temeljiti obranu na toj priči.

Naravno, kazna je, pošto sam ja vlasnik vozila, naslovljena na mene te sam tražio očitovanje na ročištu. Ročište mi je za dva dana pa me zanima imate li prijedlog za obranu kako bi izbjegao tj minimizirao kaznu?

Reći istinu i pokajat se, praviti se lud i reći da ne znam tko je upravljao s nekim argumentima ili nešto treće. 

Unaprijed hvala na prijedlozima!

uređeno: od Mrajko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je na žalost vrlo moguće pošto ne mogu dokazati suprotno. Ali mene zanima činjenica da nisam dobio obavijest za davanje vjerodostojnih podataka o vozaču kao i pitanje da li se ta obavijest/zahtjev samo ubacuje u poštu bez potpisa za pruzimanje što samim time dovodi u pitanje cijelu logiku postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na brzim odgovorima. 

E sad, moja djevojka je nažalost očito doživjela svojevrsnu amneziju i ne može sjetiti ničega  .

Malo istražujem te sam čitajući na ovom linku - http://www.iusinfo.hr/dailycontent/Topical.aspx?id=15344

pročitao iduće:

"Često će vlasnik ili korisnik vozila u poštanskom sandučiću naći zahtjev policijskog službenika ili prometnog redara, kojim se traži vjerodostojan podatak (dokaz) o identitetu osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Treba imati na umu da će ignoriranje tog zahtjeva rezultirati novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna.

......

Ako počinitelj prekršaja ne plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja, izdat će mu se obvezni prekršajni nalog (OPN) koji će stići na kućnu adresu s uputom da kaznu podmiri u roku od osam dana od dana uručenja prekršajnog naloga. Njime (OPN) može se osim novčane kazne odrediti i naknada paušalne svote troškova za njegovo izdavanje u iznosu do 100,00 kuna kao i troškovi nastali utvrđivanjem prekršaja upotrebom tehničkih sredstava ili provođenjem potrebnih analiza i vještačenja."

Da li je sigurno da se prekršajni nalog dobije odmah i da li sigurno sadrži i tekst gdje se traže podatci o vozaču. Na internetu ne mogu naći primjer takvog prekršajnog naloga. Ispričavam se na pomalo s informacijama manjkavom opisu ali bolje ne mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne dobije se prekršajni nalog, nego obavijest.

Što si sad točno dobio na adresu? Pišeš da si dobio obavijest, ali to bi trebao biti prekršajni nalog...

Ako je prekršajni nalog, na njega se možeš žaliti bez izjašnjavanja o krivnji (vidi temu i predložak), pa ćeš na sudu vidjeti kako je do toga došlo i shodno tome se i braniti. Npr. ako se pokaže da je obavijest stvarno ostavljena u sandučiću, tj. bez dokaza da je uručena, možeš reći da ju stvarno nisi primio jer ju inače ne bi ignorirao, a ako se pokaže da ju je cura dobila na ruke kad je podizala auto, možeš ići na priznanje, nenamjernu grešku i sl., pa ići na ublažavanje kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Mrajko je napisao:

Nakon par mjeseci nam dolazi obavijest o počinjenom prekršaju, ali ne za krivo parkiranje već za nedostavljanje podataka o osobi koja je napravila taj prekršaj na temelju "famoznog" članka 229. stavka 7 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Za krivo parkiranje si mogao dobit ovo https://www.google.hr/search?q=obavijest+o+počinjenom+prekršaju+obrazac&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjCg5CXt_vZAhVCyKYKHfdWC6wQ_AUICigB&biw=1242&bih=579#imgrc=5SY1bWXngZU1OM: ili ovo http://zvono-istine.org/kako-zaobici-prekrsajnu-prijavu/

a za ovo drugo si dobio prekršajni nalog na koji si se žalio.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , drot13 je napisao:

Ne dobije se prekršajni nalog, nego obavijest.

Što si sad točno dobio na adresu? Pišeš da si dobio obavijest, ali to bi trebao biti prekršajni nalog...

Ako je prekršajni nalog, na njega se možeš žaliti bez izjašnjavanja o krivnji (vidi temu i predložak), pa ćeš na sudu vidjeti kako je do toga došlo i shodno tome se i braniti. Npr. ako se pokaže da je obavijest stvarno ostavljena u sandučiću, tj. bez dokaza da je uručena, možeš reći da ju stvarno nisi primio jer ju inače ne bi ignorirao, a ako se pokaže da ju je cura dobila na ruke kad je podizala auto, možeš ići na priznanje, nenamjernu grešku i sl., pa ići na ublažavanje kazne.

Uspio sam doci do obrazloženja prekršajnog naloga kojeg šaljem u prilogu kao i stanje "zebre" na koju se parkirala na pola sata jer nam nije bilo parkinga ispred kuce. Inace su tu bili svakodnevno parkirani auti. U obrazloženju je napisano da su posebno poslali zahtjev za dostavom vjerodostojnih podataka.

28945538_10214013231899062_1766272551_o.jpg

21875931_10155492827481206_512646071_o (2).jpg

uređeno: od Mrajko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što nitko tu obavijest nije dobio. Da smo dobili bi i postupili u skladu s obavijesti pošto nam nije u interesu ici na ročišta i dobivati kazne. Na žalost ne znam na koji način dokazati da nismo dobili obavijest te razumijem da smo sad u situaciji u kojoj jesmo te mi se čini da ću morati ići na pokajanje i pokušaj smanjenja kazne. 

A za zebru se čini da je nekada bila tamo :) .. doduše sad su je obnovili.

 

uređeno: od Mrajko
Dodana rečenica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija