Jump to content

Novi zakoni - zatvor na brzaka


KronicnaStranka

Preporučene objave

Objavilo ovo:

 

U zatvor za prekršaj

 

Piše:

 

....Novi zakon o sigurnosti o prometu omogućava da se višestruki prekršitelji kazne po žurnom prekršajnom postupku, te da im se i bez odlaganja odrede zatvorske kazne, pa je takav postupak primijenjen na ovu dvojicu koje su odmah nakon izricanja kazne prepraćeni na osluženje kazne u bjelovarski zatvor...

 

Malo sam gledao zakone, i Prekršajni i onaj o sigurnosti na cestama, i nisam našao članak koji bi se mogao interpretirati u gore navedenom smislu. Može li mi netko objasniti gdje su te odredbe? Što je u ranijim zakonima priječilo isto takvo postupanje?

 

Inače, mislim da takva praksa ne bi bila loša, kad bi se primjenjivala dosljedno. No, poslije zadnjih crnih rekorda poginulih na cestama tokom vikenda, i policiji je polako počelo svitati ono što je većini drugih ljudi već odavno sasvim jasno, a to je da promjene zakona uopće nisu bitne za sigurnost na cestama, jer se sigurnost niti nakon prethodnih niti nakon zadnjih promjena nije poboljšala. Zec je u sasvim drugom grmu, ali to je već posebna tema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je i u postupanju policije, i u brzini odnosno opterećenosti sudstva, i u ujednačenosti sudske prakse, a uopće nije u zakonskim slovima na papiru samima po sebi niti u iznosima kazni o kojima se toliko piše.

 

Jedan od elemenata koji bi treba biti bitan je upravo selektivno postupanje usmjereno na višestruke prekršitelje, kao što je gore opisano. Međutim - u tome je naglasak u mom postu - nisam našao da novi zakoni to u sebi sadrže, kao što piše u citiranoj izjavi. Može li mi netko navesti relevantne članke zakona?

 

A ako oni u Dubrovniku nisu bili višestruki prekršitelji, onda ne vidim pretjeranu razliku između postupaka dvaju sudova.

 

Inače, po mojem mišljenju uopće nije potrebno da se u zakonu propisuje selektivno postupanje prema ponavljačima. To sasvim dobro može biti realizirano odgovarajućom policijskom doktrinom i usmjerenom sudskom praksom koja se definira unutar sudskog sustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni zakon:

 

Članak 134.

Policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom ako postoje razlozi za zadržavanje iz članka 135. ovoga Zakona.

 

Članak 135.

Ako je protiv određene osobe podnesen optužni prijedlog za prekršaj propisan zakonom, a radi se o prekršaju protiv javnog reda i mira, prekršaju vezanom za nasilje u obitelji ili prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna, sud može sam ili na prijedlog tužitelja, nakon što je ispitao okrivljenika i utvrdio da ne postoje razlozi za odbacivanje optužnog prijedloga iz članka 161. ovoga Zakona, odrediti zadržavanje te osobe ako:

1. postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći (krije se i dr.),

2. postoji opasnost da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za prekršajni postupak ili da će ometati prekršajni postupak utjecajem na svjedoke ili sudionike,

3. osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj

 

Mislim da bi se ove odredbe mogle primjeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam da li se izričito u zakonu navodi "višestruki počinitelj" ali nemojte neki tekst iz novina shvaćati doslovno.kategoriju "višestruki počinitelj" dotiče čl. 135. st. 1. toč. 3. koja kaže "kada osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj". pa bi tumačenjem zakona proizišlo da kada policajac zaustavi osobu u težem prekršaju te provjerom u evidenciji konstatira da je ta osoba vać ranije kažnjavana za iste ili slične prekršaje može se podvesti pod kategoriju višestruki počinitelj, te se prema njoj može postupiti na temelju te odredbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se nisam pročitao pitanje do kraja:

čl. 221.Žurni se prekršajni postupak vodi:

1. za prekršaje za koje je kao jedina kazna propisana novčana kazna do 10.000,00 za fizičku osobu, novčana kazna do 30.000,00 kuna za pravnu osobu i do 10.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

2. protiv maloljetnog počinitelja prekršaja,

3. protiv uhićenika (članak 134. stavak 4.),

4. protiv okrivljenika kojem je određeno zadržavanje (članak 135. stavak 1.),

5. protiv okrivljenika koji nema stalno prebivalište ili boravak u Republici Hrvatskoj,

6. po prigovoru protiv obaveznog prekršajnog naloga, zbog poricanja prekršaja.

 

malo je komplicirano navesti sve norme koje se odnose na ovu materiju ali ću pokušati rezimirati:dakle, policija kad se steknu uvjeti iz čl. 134. i 135. PZ uhiti prekršitelja, te ga izvodi sucu za prekršaje koji mu može odrediti i produžiti zadržavanje u pritvoru (opet taj čl. 135.), pa u slučaju da mu sudac presudom izrekne kaznu zatvora (kada je propisana za prekršaj) okrivljenik se odmah upućuje na izdržavanje kazne zatvora a vrijeme zadržavanja je uračunato u kaznu zatvora. tako figurativno proizlazi da je moguće nekog iz automobila prepratiti direktno u zatvor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uostalom ZSPC propisuje ponašanje vozača u prometu i kazne a ne postupak uhićenja i suđenja.uhićenje i žurni postupak provode se po Prekršajnom zakonu kada se steknu uvjeti iz ZSPCA (koji su uvijeti pogledaj čl. 221. i čl. 135.).Može biti da je policajac htio reći da su novim ZSPCom postrožene kazne tako da se uhićenje i žurni postupak mogu provesti u većem broju slučajeva.Sve u svemu radi se o medijskom mazanju očiju zbog poginulih na cesti jer je novi ZSPC malo ili nikako stroži od starog ZSPCa(čak je u velikom broju slučajeva stari zakon bio stroži).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sloboda naše policije je pregolema. Probatze tražiti od policajca da se predstavi značkom i službenim iskaznicom (Čl. 20. Zakona o pliciji), a isti bi to trebao sam napraviti, bez obzira da li je u civilu ili uniformi!

 

Što se tiče novinara, oni uvijek malo stvar ""dorade, tako da izgleda interesantna za čitanje.

 

Bilo je prije par dana na jednom portalu vijest "Zaletio se u policijski auto pod rotitkom". U članku se dalje vidjelo da je policajac prošao kroz crveno, pod rotirkom, a da se drugi automobil u njega zabio prolazeći na zeleno. Svatko bi pomislio da je ovaj trebao propustiti policajca "pod rotirkom", ali ZSPC je tu određen. Pod rotirkom se ne smije proći kroz crveno. Dakle, naslov "sugerira" krivicu ovog drugog, a po zakonu taj nije ni mrvicu kriv.

 

Tako je vjerojatno ovaj članak, kojeg vi navodite trebao utjerati strah u kosti ponavljačima.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, sa volana je moguće direktno u zatvor i to za najmanje 7 prekršaja:

1. upravljanje pod alkoholom preko 1,5 promila ili droga (radi određene kazne zatvora)

2. odbijanje alkotestiranja ili testa za droge (radi određene kazne zatvora)

3. upravljanje za vrijeme pravomoćne zaštitne mjere zabrane upravljanja (radi određene kazne zatvora)

4. upravljanje brzinom većom od dopuštene za više od 50 km/h u naselju (radi određene kazne zatvora)

5. upravljanje bez položenog vozačkog ispita (radi određene kazne zatvora)

6. upravljanje neosiguranim vozilom strane registracije (ako je više puta zatečen u tom prekršaju i u optužnom prijedlogu se predloži novčana kazna veća od 10.000 kuna - zakon o obveznim osiguranjima u prometu)

7. vlasnik vozila hrvatske registracije ako na upravljanje da vozilo kojem nije plaćeno osiguranje(ako je više puta zatečen u tom prekršaju i u optužnom prijedlogu se predloži novčana kazna veća od 10.000 kuna - zakon o obveznim osiguranjima u prometu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija