Jump to content

Kradja ziga


mu90r

Preporučene objave

Prije nekoliko godina angažirao sam prijatelja koji ima firmu za grafički dizajn da mi napravi riješenje za logo (žig) za moju udrugu. To riješenje (žig) tada nisam registrirao i zaštitio. Neki dan sam odlučio da to zaštitim no na moje veliko iznenađenje to je već napravio netko drugi. Mene sada zanima da li ja ikako mogu osporiti pravo na taj logo. Račun za izradu loga nemam jer je to napravljeno na prijateljskoj bazi (pro bono). Moj prijatelj i vlasnik grafičke firme spreman je napisati izjavu gdje potvrđuje da je on u suradnji samnom osmislio idejno riješenje. Da li imam ikakve šanse da se izborim za pravo na taj žig?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dva moguća su vam puta ako su ispunjene pretpostavke...jedan proglašenje žiga ništavim sukladno čl.49 Zakona o žigu, u Vašem slučaju st. 2, točka 2 pa poništavate žig pozivom da ste nositelj autorskog prava na istom znaku. Takav se postupak može pokrenuti pred Zavodom za int. vlasništvo u roku 10 g. od registracije spornog žiga.

 

Napravite ugovor o autorskom djelu s prijateljem koji Vam je izradio znak, ugovor Vam mora biti u pisanom obliku.

 

Druga opcija bi mogla biti opoziv registriranog žiga u slučaju kad ga Vaš protivnik ne koristi na tržištu od registracije za razdoblje od 5 godina.

 

Treću ste propustili jer su rokovi za prigovor kratki i prigovora se u tijeku postupka registracije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija