Jump to content

Trebam korisne savjete!


Logaah

Preporučene objave

unaprijed hvala na svim korisnim savjetima...

 

ovo mi se desilo:

 

trebao sam po sestru u susjednu državu i krenuo sam po nju s autom koji glasi na moju majku.

došavši na granicu saznao sam da je autu registracija istekla prije 1mj :-o

i eto carinik mi uredno napisao kaznu...

 

događaj se desio u 12mj 2007 g. (znaći prije novog Zakona)

 

u 5mj 2008 g. sam dobio kaznu na moje ime koja je iznosila 1000kn. uredno sam se na to žalio...

 

na moju žalbu nema odgovora nego u 10mj 2008g. dolazi mojoj majci poziv da u svojstvu okrivljenika pristupi prekršajnom sudu...

 

znači moju žalbu su uvažili i sad u skladu s čl. 250/8 zakona o sigurnosti terete moju majku...(po tome ona mora platiti 500kn kazne)

 

e sad....pošto sam ja prekršaj napravio pod nadležnošću jednog suda (opatija), oni su ovaj postupak prebacili na prekršajni sud u Rijeci, (da se riješi kao žurni postupak)

 

ono što me muči...

 

da li ima kakve veze što mi nisu dostavili priložen i optužni prijedlog jer mi majka želi njima dostaviti pisanu obranu pa nezna kako da postupi?

i naravno kako da ovo ode u zastaru? (još 1g.)

 

nadam se da ovo sve nije predugo :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica:

 

da dobila je poziv da pristupi sudu i to kao okrivljenik, al po čl. 128. st3. PZ ima pravo dostaviti pisanu obranu...

 

nego neke stvari mi nisu jasne:

 

1. njoj nije dostavljen nikakav prekršajni nalog već sam ja taj koji je dobio prekršajni nalog (prijavljen na drugu adresu)...i samim time što nije dobila nikakav prekršajni nalog znaći da su joj uskraćena i neka temeljna prava - pravo na prigovor

 

2. također u pozivu joj nije dostavljen primjerak optužnog prijedloga prema čl. 128. st3

 

 

..pošto je napravljen prekršaj iz čl.250/8 i prema njemu kazna je 500kn u skladu s čl. 295 st5. Zakona o sigurnosti prometa tražit ću mjeru pisanog upozorenja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logaah je napisao:

1. njoj nije dostavljen nikakav prekršajni nalog već sam ja taj koji je dobio prekršajni nalog (prijavljen na drugu adresu)...i samim time što nije dobila nikakav prekršajni nalog znaći da su joj uskraćena i neka temeljna prava - pravo na prigovor

 

protiv nje je tek postupak pokrenut i nju ce tek eventualno kazniti sud

 

 

Logaah je napisao:

2. također u pozivu joj nije dostavljen primjerak optužnog prijedloga prema čl. 128. st3

 

tu si stravicno u pravu!!!

sudac smatra da je kriva i NE daje joj pravo na pripremu obrane!!!

ovo je klasicno ponasanje sudaca i za svaku je osudu!!! da ti tuzis svog susjeda i ne posaljes jedan primjerak za tuzenika sudac bi te odbio, ali ako mup tuzi gradjana onda je sve dozvoljeno :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde za početak provjerite da li se vi i majka teretite za isti prekršaj jer postoji mogućnost da je majka kažnjena za neregistrirano vozilo a vi, recimo što niste imali policu osiguraja (koja obično ističe skupa s tehničkim). stvar je u tome što se za neprodužavanje tehničkog može kazniti SAMO VLASNIK VOZILA dok se za vožnju bez police osiguranja može kazniti i vozač.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jackal, vjerujem da vam je došlo do omaške

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 238.

(1) Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu, a vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ako imaju i važeću knjižicu vozila.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ne moraju biti registrirana motorna i priključna vozila koja su osigurana i označena pokusnim ili prenosivim pločicama.

(3) Lake se prikolice ne registriraju prema propisima o registraciji vozila, ali mogu sudjelovati u prometu na cestama pod uvjetom da su označene registarskom pločicom i ako je na tehničkom pregledu utvrđeno da su ispravne.

(4) O registriranim vozilima i označenim lakim prikolicama vodi se evidencija.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da njezina neregistrirana vozila ili vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili njezine neoznačene lake prikolice sudjeluju u prometu na cestama.

(6) Za prekršaj iz ovoga članka novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana.

(9) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako vozilom vuče laku prikolicu koja nije označena registarskom pločicom i za koju na tehničkom pregledu nije utvrđena ispravnost.

 

ZAKON O OBVEZNIM OSIGURANJIMA U PROMETU

Članak 4.

(1) Vlasnik prijevoznog sredstva dužan je za osiguranja iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona, prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu, sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati sve dok je prijevozno sredstvo u prometu.

Članak 65.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik prijevoznog sredstva prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju te ga ne obnavlja dok je prijevozno sredstvo u prometu sukladno odredbi članka 4. stavka 1. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala petpetica, moja pogreška. bazirao sam se na čl. 250. pa nisam vidio slona. jedino što se radi o starom ZSPCu pa je po čl. 241. st. 9. dakle, za voznju neregistriranog vozila se kažnjava i vozač i vlasnik vozila.

glede osiguranja mislio sam na ovo:

Članak 66. ZOOOUP

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač prijevoznog sredstva:

1. ako na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju sukladno odredbi članka 6. stavka 1. ovoga Zakona,

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino je u prastarom ZSPCu iz *96 stajala odredba po kojoj je vozač morao u roku od 15 dana prijaviti promjenu podataka nadležnoj PU radi evidencije, ali u zadnja dva ZSPCa nisam naišao na ništa slično. na stranicama MUPa stoji naputak za obavezni zahtjev za zamjenu osobne i putovnice u roku od 15 dana ali se isto ne spominje VD. Pravilnikom o vozačkim dozvolama propisani su obrasci i način izdavanja ali isto nema odredbe koja te prisiljava na zamjenu VD.

- što se tiče čl. 196. st. 5.

"Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom u prometu na cesti, a isteklo mu je važenje vozačke dozvole ..."

 

Vozačka dozvola je javna isprava koju nadležno tijelo izdaje određenoj osobii kojom se dokazuje pravo na upravljanje vozilom.

Sukladno tome, vozačka se dozvola treba mijenjati prilikom promjene prezimena, ali ne i prilikom promjene prebivališta. Odnosno, dokle god je iz vozačke vidljivo da pravo upravljanja pripada određenoj osobi ne bi trebalo biti problema, a ukoliko dođe do promjene imena vozačka se smatra nevažećom ukoliko se ne promjeni. po mome MIŠLJENJU (nisam siguran) ima osnove za odgovornost po cit. čl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija