wipo objavljeno: 14. listopad 2008. Dijeli objavljeno: 14. listopad 2008. Pozdrav. Ja sam zaposlen u jednoj firmi i nedavno sam upisao vanredni studij koji bi mi eventualno firma mogla plaćat pa me zanima kakvi su uvjeti i kako to funkcionira. Djelatnica na fakultetu mi je rekla da trebam donesti matični broj firme i da ću dobiti predračun. Sada, kakva je obaveza firme prema državi, pošto se školarina odbija od pdv-a (?). Da li trebam biti prijavljen, imati neki poseban status (...) Molim da mi netko razjasni, ne znam gdje nać te informacije. Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Milly odgovoreno: 25. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 25. listopad 2008. Predračun ćete dati u računovodstvo/financije tvrtke u kojoj radite, oni će to platiti i to je to. Moguće je da ćete morati potpisati ugovor s poslodavcem prema kojem ćete nakon studija morati odradititi neko određeno vrijeme u firmi, ili ćete se za slučaj odustanka ili neuspjeha na studiju obvezati vratiti uloženi novac. Poslodavac Vas nije dužan školovati, radi se o njegovoj dobroj volji. Vi s upisom studija ne dobivate nikakav poseban status - na poslu morate odraditi, doma učiti, na faksu odslušati i položiti. MOguće da imate i jako dobrog poslodavca ili kolege pa će imati razumijevanja za vaše učenje. Uglavnom, bit će vam zanimljivo. Poslodavac će u svojoj poreznoj prijavi poreza na dobit, umanjiti osnovicu za troškove obrazovanja i školovanja - ali to s vama nema nikakve veze. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
wipo odgovoreno: 27. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2008. Hvala na odgovoru. Ne sumnjam da ce biti zanimljivo uskladit te dvije obazveze. U firmi pokazuju relativno dobru dozu razumijevanja za takve stvari, jedino je ustaljen dobar stari običaj - možeš se snać ako uspiješ ali pod uvjetom da nas ne daviš previše i rješiš to sve skupa sam. znači, oni bi platili toliko poreza manje godišnje, s time da bi moj predračun od faxa bio dovoljan dokument kojim bi opravdali tolko i tolko manje kuna? Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
upitnik odgovoreno: 27. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2008. Dakle, stvari su možda i malo drugačije. Morate provjeriti što o obrazovanju piše u kolektivnom ugovoru Vašeg poduzeća ili u Pravilniku o radu. Npr. moje poduzeće odobrava čak i studentima za osobne potrebe plaćena izbivanja s posla zbog ispita, a oni koji imaju ugovor imaju velika prava, tako da čak mogu ići na predavanja u vrijeme radnoga vremena. Prvo provjerite što piše u aktima Vašeg poduzeća, pa onda na temelju određenih odredaba napišite molbu Vašim nadređenima. Sretno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.