Jump to content

prezime djeteta u vanbračnoj zajednici


sandra_osijek

Preporučene objave

molim pomoć onih koji su imali iskustva s pitanjem ili znaju nešto o tome ..... tko je relevantan za odgovor matični ured, szsc, odvjetnici ili?

prijateljica koja živi u izvanbračnoj vezi, nema namjeru sklapati službeni brak sa nevjenčanim suprugom, i njegov stav je takav.... žele zajedničko dijete.... oboje izriču želju da dijete nosi očevo prezime .... da li je to moguće od rođenja djeteta, dakle, da li se može navesti ime i prezime djeteta prilikom poroda ili svakako mora dobiti u rodilištu prezime majke pa tek naknadno upisati prezime oca .....

zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upis rođenja djeteta u maticu rođenih, obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru onog matičnog područja kojem pripada mjesto gđe se dijete rodilo.

Rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti zdravrstvena ustanova.

Rođenje djeteta prljavljuje se u roku 18 dana od dana rođenja djeteta.

Osobe koje su prema Zakonu o osobnom imenu ovlaštene odrediti ime i prezime djetetu dužne su radi upisa u maticu rođenih prijaviti nadležnom matičaru ime i prezime djeteta najkasnije u roku dva mjeseca od dana rođenja djeteta.

 

Zakon o osobnom imenu (NN. Br.69/92)

 

Članak 3.

 

Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno. U odredivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja.

Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, osobno ime odreduje nadležni organ za poslove starateljstva.

Ako jedan roditelj nije u životu, ili ne može izvršavati roditeljsko pravo, ili je nepoznat, osobno ime djetetu određuje drugi roditelj.

Ako roditelji djeteta nisu u životu ili ne mogu izvršavati roditeljsko pravo osobno ime odreduje, u skladu s odredbom stavka 2. ovoga članka, osoba kojoj je povjereno staranje o djetetu uz suglasnost nadležnog organa za poslove starateljstva.

Osobno ime djetetu čiji su roditelji nepoznati, odreduje nadležni organ za poslove starateljstva.

Djetetu usvojenom sa srodničkim, odnosno sa roditeljskim učinkom, osobno ime se odreduje u skladu s odredbama posebnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija