Jump to content

Pravo na naknadu štete nakon previda ili korupcije


djemi

Preporučene objave

God 1991-1993. mogli ste unatoč zabrani prodaje kupiti konfiscirani stan ako ste pribavili potvrdu nadležnog arhiva da o oduzimanju stana ili kuće ne postoji dokumentacija. Tu potvrdu su građani mogli dobiti ako su podnijeli zahtjev za dokumentacijom o "nacionalizaciji" iz godine 1945 - 1955., znači prije donošenja zakona o "nacionalizaciji". Arhiv je automatski bez uvida u građu odgovarao svima da takve dokumentacije nema jer je nije niti mogli biti kad je "nacionalizacija" bila tek 1956. Kao da ste tražili hrvatsku domovnicu iz 1980.g. i nepostojanjem iste dokazali da niste Hrvat. S potvrdom da dokumentacije nema kupili ste stan premda je dokumentacija o konfiskaciji, sekvestraciji i sl. itekako postojala. Bivši vlasnici ponekad uspiju takve kupoprodaje poništiti pa pitam, koga sad mogu tužiti za štetu koja im je prouzročena? Arhive, koji tvrde da su rekli istinu, dokumentacije o "nacionalizaciji" iz na pr 1950. nema niti je moglo biti, komunalna poduzeća poput GSKP u Zagrebu koje je prodavalo stanove i nije pazilo da priložena potvrda znači glupost, gradsku upravu koja je ovlastila komunalno poduzeće da prodaje stanove, Ministarstvo financija koje je pobralo tu uplaćenu lovu za oružje ili nekog trećeg?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Sav sretan javljam se da objavim kako je konačno Upravni sud rješio stvar i stan je vraćen bivšem vlasniku. To ponovno aktualizira pitanje na koje nisam na ovom forumu dobio nikakav odgovor, tko će vlasniku platiti štetu?

Da nije bilo prodaje koju su omogućili nekompetentni ili nečasni službenici Državnog Arhiva ili GSKG u Zagrebu vlasnik bi već deset godina, otkako su mu vraćeni ostali stanovi, za taj prazan stan dobivao minimalno 500 Eu mjesečno.

Molim mišljenja! Samo hrabro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Budući da se nitko ne želi uključiti u ovu diskusiju moram sam izvijestiti o novostima.

O pitanju prava na odštetu obavijestio sam GSKG i Državni arhiv u Zagrebu i od ovog drugog konačno saznao da su oni samo zaprimali ispunjene formulare kojima su osobe zainteresirane za kupnju konfisciranih stanova zatražile dokumentaciju i ako je na zahtjevu pisalo nešto glupo poput "molim dokumentaciju o nacionalizaciji iz 1950.g" onda takvoj osobi nije odgovoreno napismeno ništa, već samo usmeno da dokumentacije nema, jer je nije niti moglo biti kad je nacionalizacija bila tek 1956., premda je kod njih postojala dokumentacija od prije 1956.g kad su se odvijale konfiskacije, sekvestracije i sl.

GSKG se zadovoljilo s istinitim pismenim potvrdama raznih arhiva koji uistinu nisu imali dokumentaciju i prodalo stanove, ignorirajući činjenicu da se vjerovatno većina dokumentacije o svim konfisciranim kućama i stanovima nalazi u Državnom arhivu, Opatička 29, koji uopće po defaultu ne izdaje potvrde da neke dokumentacije nema, nego samo ako je ima onda izda fotokopiju dokumenta!

 

Molim sve kojima su poznati primjeri prodaje konfiscirane imovine do sredine 1993. da mi se jave!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija