Jump to content

izmjena ugovora o radu


mfran

Preporučene objave

Poslodavac je nedavno najavio kako će određenom broju ljudi u firmi mijenjati ugovor o radu.

 

Namjera mu je dodati uvjet prema kojemu se radnik ne može nakon što da otkaz zaposliti u konkurentskoj firmi u određenom roku.

 

Da li je moguće na taj način mijenjati ugovor o radu? Već sam dobio jedno mišljenje prema kojemu je protuustavno ograničavati slobodu zapošljavanja.

 

S druge strane čuo sam da u Hrvatskoj postoje takvi ugovori?

 

Što ako mi poslodavac ponudi takav ugovor? Mogu li ga odbiti i može li mi zbog toga dati otkaz postojećeg ugovora o radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vri­je­me nakon prestanka ugovora o radu, a najviše do dvije godine, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem (ugovorna zabrana utakmice).

Međutim, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

 

U slučaju da Vam poslodavac ponudi novi izmjenjeni ugovor Vi ga možete odbiti i zbog toga ne možete dobiti otkaz. Poslodavcu poslije toga preostaje jedino institut otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora, pri tome, poslodavac je dužan dokazati postojanje zakonom predviđenog opravdanog razloga za redovni otkaz, na isti način kao i kada ugovor o radu otkazuje bez ponude za sklapanje novog ugovora (obzirom da Vam je poslodavac ponudio novi ugovor o radu za isto radno mjesto ne vidim razlog za poslovno uvjetovani otkaz jer samim time je pokazao potrebu za obavljanjem poslova tog radnog mjesta, kao ni što slučaju osobno uvjetovanog otkaza nije poštivao zakonsku odredbu o prethodnom pismenom upozorenju o kršenju obveza iz radnog odnosa).

 

Ako tada prihvatite ponudu za izmjenu ugovora, pridržavate pravo da u sudskom postupku pobijate dopuštenost otkaza.

Ako tužbeni zahtjev bude usvojen, na snazi ostaje prethodno sklopljeni i otkazani ugovor o radu. To ima za posljedicu da poslodavac mora isplatiti eventualnu razliku u plaći za vrijeme nakon prihvata ponude izmijenjenog ugovora. Ako izgubite parnicu, ništa se ne mijenja,jer se radni odnos uz izmijenjene uvjete nastavlja i dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija