Jump to content

sestrinska (ne)briga o majci-ugovor o uzdržavanju


mada

Preporučene objave

Pozdrav svima

 

Imam dva pitanja, pa budem nastojao biti što je moguće kraći

1) Otac je za života 1992.god napisao darovni ugovor sestri za zemljište koje je ona obrađivala. Ugovor je tata sastavio samo iz razloga da njemu ne propadne zaštitni dodatak na mirovinu zbog vlasništva nekretnine. Iz tog razloga sestra nikad nije dobila primjerak ugovora, te se stoga nikad nije upisala kao vlasnik zemljišta. Nakon tatine smrti,ta je zemlja ušla u ostavinsku masu, a po oporuci koja je ostala iza tate, s kojom su se složile obje sestre i ja, sve je naslijedila majka, pa tako i tu zemlju. Tako se mama na temelju rješenja s ostavinske rasprave 2001.god. upisala kao vlasnik tog zemljišta. Pitanje je da li bi sestra, kad bi došla do primjerka darovnog ugovora iz 1992. mogla polagati pravo na to zemljište?

2) Pošto ni jedna od sestara nije uopće pitala za mamu od tatine smrti, a ni vodila brigu o njoj :misli: , 2005 god.,na mamin zahtjev, sastavili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju kod javnog bilježnika, u kojem su navedene sve nekrtnine i pokretnine. U međuvremenu mama je nekretnine prodala, te dio novca dala meni. Novcem je kupljen stan u kojem mama živi, no na mamim je zahtjev stan uknjižen na moje ime.

Pitanje je da li u tim promjenjenim okolnostima moramo mijenjati sadržaj ugovora, s obzirom da na mamu više ništa nije uknjiženo kao njeno vlasništvo, te da li sestre po bilo kojoj osnovi mogu, nakon mamine smrti, bilo što potraživati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mišljenja sam da ugovor netrba mjenjati.

ako je postojao ugovor o doživotnom uzdržavanju i isti zabilježen u gruntovnici majka nije mogla prodati nekretninu bez suglasnosti ugovaratelj ili raskida ugovora.

možda ti bude potreban ugovor o doživotnom uzdržavanju ako sestre postave pitanje dara novca za kupnj stana iako nakon majke nema ostavinske jer nema imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja mislim da bi trebalo mjenjat, upravo zato sto je taksativno navedeno sve sto bi trebali nasljedit.

Problem vam je sljedeci:

majka je prodala imovinu i poklonila je vama da kupite od te imovine stan. Dakle radi se o darovanju i vase sestre, ako za to saznaju mogu traziti nuzni dio tako da se u ostavinsku masu ukljuci novac od kojega ste kupili stan.

A sto se tice onog ugovora, ako sestra vidi ikad taj ugovor, dobit cete velike probleme i imat cete puno posla pred sudom....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za brze odgovore, no na istom ovom forumu sam vidio da darovni ugovor podliježe zastari ako nije konzumiran, tj ako se na temelju njega sestra nije upisala u gruntovnicu.

Također, na jednom od odgovora sam našao da ako je u međuvremenu napisana oporuka koja uključuje i spornu zemlju, ta oporuka je kao zadnji dokument važeći, pogotovo ako znate da je ta ista sestra potpisala da se slaže sa oporukom kad je došla na ostavinsku raspravu nakon očeve smrti, a koja majci daje za pravo da se upiše kao vlasnik te zemlje.

To je i učinjeno, te je majka nedavno tu istu zemlju prodala. Sada ne znam što raditi u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju. Također ne bi volio sa sestrama ići po sudu, pogotovo kad znate da je to i majčina želja.

Molim za savjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sestra nije imala ugovor i prevela darovanu nekretninu nema ga ni sada a ako se i slučajno nađe darovane nekretnine nema na imenu darovatelja pa je darovni ugovor neprovediv.

 

smatram da ugovor o doživotnom ugovoru netrba mijenjati i da se trebaš brinuti o majci i nadalje ,u skladu sa ugovorom.

ako neko bude osporavao darovani novac za koji je kupljen stan imaš opravdanje kroz darovni ugovor a po njemu ti si na gubitku jer ugovorom bi dobio sve nekretnine koje su bile na majci a ovako si dobio samo dio i to u novcu.

jedan dio od prodanih nekretnina je majka možda dala ćerki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija