Jump to content

Susjed - problem


marko27

Preporučene objave

Molio bih nekoga ako može da mi odgovori.

Prije negdje dvije godine dobili smo nove susjede. 20 godina nitko nije živio do nas s lijeve strane. Kuća odnosno imanje je bilo prazno. Ispočetka, sve bilo ok. Međutim, nakon godinu dana stanovanja, traže oni mjernika da vide gdje je međa između nas. I mjernik izašao, ispostavilo se na međi da smo mi u 20-tak metara na početku ušli 50cm u njihovo, a oni niže niz među jedno metar u naše.

I sve ostavit će se to tako kako je, ako je tako bilo 20 godina nećemo dirati.

E sad, nastupa zanimljivi dio. Susjedi su stariji ljudi, djed ima negdje 80 godina, a baka 75 godina. Ali su vrlo vitalni. I jednostavno kad god prođemo pored međe počnu vikanja i bezobrazluk s njihove strane (lopove što gledaš, počnu psovati sve po spisku od majke, oca i što se ne sjete, konje jedan). Ne mogu reći da se to dogodi baš svaki put, ali kao da čekaju da se na nekom iživljavaju.

S njima se jednostavno ne može razgovarati, oni tupe i tupe, da smo mi ukrali njihovu zemlju, da smo ukrali i više, ali smo potplatili mjernika da pokaže da smo manje ukrali, itd.

Svaki puta nas iznenade s nečim novim. Jednostavno ja se ne želim spuštati na njihov nivo i vrijeđati ih, ali mi to počinje smetati. Inače, oni su se doselili iz neke zabiti gdje su i tamo imali problema. Koliko smo saznali, policija je tamo bila čest gost.

 

E sad, interesira me što mogu napraviti kad me tako iz čista mira počnu vrijeđati? Razmišljao sam da li da kupim nešto za snimanje, pa da to sve snimim, pa pokrenem možda privatnu tužbu zbog vrijeđanja? Da li je ta snimka dokaz na sudu i što bi se trebalo napraviti da bude uzeta kao dokaz?

Da zovem policiju, da me susjed konstantno vrijeđa,...? Pitanje je da li bi policija uopće izašla.

 

 

Ako netko ima savjet što napraviti, molio bih da mi pomogne. Jer ovako više ne ide.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vikanje je narušavanje javnog reda i mira.

 

ZAKON O PREKRŠAJIMA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA

Član 13.

Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

 

 

 

Kad vam opet počnu vikati nemojte im odgovoriti ni jednu riječ, nego nazovite policiju telefonom na broj 92.

 

Oni ne moraju doći, ali ukoliko ne dođu na pisarnici nedležne Policijske uprave predajte upit zašto nisu došli. Tražite prijamni pečat na vašu kopiju. Moraju vam odgovoriti u roku od 30 dana.

 

Ako dođu ne moraju ih kazniti, a mogu ih odmah staviti u lisice i odvesti na sud. To što će oni poduzeti nemojte da bude vaša briga. I svaki naredni put kad počnu vikati ne odgovarajte jer je velika vjerojatnost da će te biti i vi procesuirani po istom prekršaju. Pred policijom ne iznosite razloge vike jer su ti nerješeni imovinsko pravni odnosi stvar suda a ne policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

policiju više nemožeš dobiti na 92

moraš zvati 112 pa te oni spoje sa policijom.

 

marko27

tužbom općinskom sudu tražiti da se utvrdi međa.

to što je neki mjernik izmjerio je samo radi informacija i to ako susjedi priznaju utvrđeno od strane istog mjernika.

kad sud odredi među to je to

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi dragi, oprostite, ali meljete gomilu gluposti svi od reda.

Marko27 imam indentičn problem poput tvoga samo kaj su moji susjedi mladi ljudi, ali bez kulture, siromašnog i nekulturnog vokabulara.

 

Mene su tužili da sam im ušao u posjed, ja sam tu 35 godina , oni se doselili prije 2 godine, iz Bosne.

(Neka mi kulturni i pametni Bosanci ne zamjere)

Dakle, sud je utvrdio među, donio rješenje, to nas je koštalo (nas 1200 Kn, njih sa advokatom 4000, 00 Kn, jer su glupi pa nemaju pojma o Zakonu o vlasništvu i drugim stvrarnim pravima.

Sad bih ja postavio među gdje su oni dužni postaviti, ali zbog Pax in Domus, ja ću to napravit na svoj trošak.

Postavio sam kolce da označim gdje ću betonirat stupove i to tamo di je sud odredio.

Susjeda mi je kolce izvadila uz prilog onih najgorih psovki i izražaja kojeg se nebi postidio ni najvulgarniji kočijaš.

Zvao sam policiju, ali su oni došli i rekli da pošto se radi o verbalnim sukobu i na privatnom posjedu, bez prijetnje i fizičkih napada, nema remećenja javnog reda i mira.

Dakle, treba me susjed upucat ili prebit kolcem da bi oni mogli intervenirat

. Ak se ovakve vulgarnosti nastave, ja ću uzet stvar u svoje ruke.

Uostalom sad su noći duge i nevidi se baš puno!

Ako vas zanima o tim stvarima oko susjedskih odnosa ja sam na tome doktorirao

good Luck

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što nekulturnih susjeda tu policija mora podnijeti prekršajnu prijavu, jer njihovo tumačenje je djelomično točno kada bi vaš posjed bio na mjesecu.Stvari stoje ovako:tko verbalno napada ili vrijeđa drugoga,viče, galami, a na privatnom posjedu a isto je dostupno pogledu ili čujnosti (recimo sa ceste-javno mjesto) do prvih susjeda(ne moraju biti svjedoci, bitno je da su čuli galamu). Po policijskom tumačenju to bi izgledalo da vas netko može napadati cieli život bez posljedica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se što odmah nisam odgovorio. Veliko hvala svima na savjetima.

 

Mike06 zahvaljujem na iskustvu iz prakse. Ista situacija, kako je kod tebe je i kod mene. Isto se radi o Bosancima, samo puno starijima. Nisam htio napisati u uvodnom postu da se radi o Bosancima, da ne bi netko mislio da mi smetaju zato što su Bosanci.

 

Moja obitelj također tu stanuje više od 50 godina, a oni se doselili prije dvije godine i sad im već nešto ne valja.

 

Ista situacija koju si ti opisao je kod mene. Oni jednostavno ne prihvaćaju gdje je mjernik rekao da je međa. Mjernik je zabio kolčiće kad je određivao među, na svakih recimo 6-7 metara, možda i malo više. Djed (susjed) je odmah kad je mjernik otišao zabio debele kolčeve da mi ne bi slučajno po noći ili ne znam kad izvadili i premjestili te kolčiče. Kao da ćemo ih mi micati?! Ali dobro. Kad se trebala stavljati žica, mi smo kolčiće povezali špagom, da znamo staviti stupove za žicu. Odmah nakon toga evo susjeda (babe i djeda) koji kaže da međa ne ide po špagi nego treba ići prema nama unutra, tj. neće biti ravno i da je tako mjernik rekao. Što da vam ja više na to kažem? Mi kažemo mjernik je zato zabio kolčiće da se vidi kud prolazi međa, a oni da to nije tako. I sad uz psovke, jedva smo mi stavili tu žicu, da bi oni iz dana u dan pomjerali jedan stup u toj našoj ogradi. On im smeta, čisto da napakoste. Zabetonirali smo ga, pa ga oni smotali s nekom cijevi. Sad je ukošen i vjesi na jednu stranu. Ono grozno za vidjeti. Mi ga ispravili, oni ga opet smotali i razbijaju beton koji smo mi betonirali.

Svaki put kad priđemo ogradi (čistiti lišće, uređivati cvijeće i sl.) dolaze nas vrijeđati i kao što je Mike rekao takvim psovkama kao u najgoreg kočijaša.

 

Jednostavno rečeno, to su takvi ljudi, koje je vrijeme pregazilo i ne može im se dokazati neke stvari. Oni stalno po svome, iako je logično da međa ide po špagi između dva kolčiča, ali ne, ne i ne. S njima se ne može normalno razgovarati. Onda se djed još i napije pa onda još više počne s vrijeđanjima.

 

Nije problem tražiti sud da utvrdi među, ali ja znam da se situacija neće niti malo promjeniti. Sve će biti kao i kod Mike-a06. Oni će nas i nakon toga stalno vrijeđati da smo potplatili sud i da smo im ukrali zemlju te ostalim psovkama.

 

Ono što sam već razmišljao da li bi mi pomoglo da to sve snimim (ili kamerom) ili na diktafon ili na mobitel i da mi bude dokaz što oni nama rade i koliko psuju i vrijeđaju nas. Ono što bi pomoglo je da ih se kazni s nekom kaznom. Možda bi se onda nešto promjenilo.

 

Na kraju, da pravo kažem, ponekad se bojim jer djed je toliko blesav da mi se čini da kad popije da bi me mogao i s nečim udariti preko žice. Ne bih se iznenadio da ga zbog godina sud proglasi neuračunljivim kad bi došlo do nedaj Bože nečega.

Kako sam rekao da su već u prijašnjem selu imali problema sa susjedima, možda u policiji to imaju negdje zabilježeno, pa da se vidi da se radi o problematičnim susjedima.

 

Još jednom zahvaljujem svima na odgovorima,

ali ne znam što ću dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija