Jump to content

Putni nalog iz prava na naknadu troškova prijevoza u svezi skorištenjem prava na zdravstvenu zaštitu


lcresic

Preporučene objave

Svojedobno sam imao prometnu nezgodu te sam bio kod lječnika te prošao više pregleda , da ne duljim i kod Specijalista ortopetske Kirurgije koj mi je prepisao Fizikalnu terapiju . nakon istog sam otišao do obiteljske doktorice koja mi je ispisala uputnicu za Fizikalnu terapiju , te sam pošto u domu zdravlja kojemu pripadam postoji fizikalna terapija otišao u istu , sa svim nalazima od specijalističkih pregleda u kojima mi se preporuća Fizikalna terapija . Nakon dolaska i pregleda dokumenata od strane Dr.Fiziojatrice ista mi je napisala svoj nalaz da meni Fizikalna terapija netreba unatoč preporuci Specijaliste kiruršpke ortopedije i svih drugih nalaza specijalista iz Bolnice te mi odbija pružiti istu . Nakon istog odlazim do druge najbliže udaljene 40-tak kilometara udaljene ambulante specijalizirane za obavljanje fizikalne terapije u kojoj obavljam istu . Te nakon što sam obavio istu predajem putni nalog za naknadu putnih troškova u ured HZZO-a koji mi isplačuju troškove ali ne iz fonda HZZO-a već od glavarine moje obiteljske doktorice koja mi je napisala uputnicu te nju uskraćuju za svotu mojih putnih troškova bez obzira što se u Čl.53 ZOZO-a kaže sljedeće: , te me zanima dali ja ima pravo na naknadu troškova iz fonda HZZO-a te dali HZZO krši čl.53.ZOZO-a

ZAKON

O OBVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

I. OPĆE ODREDBE

NAKNADA TROŠKOVA PRIJEVOZA U SVEZI SKORIŠTENJEM PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU IZ OBVEZNOGA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Članak 53.

Osigurana osoba u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na naknadu troškova prijevoza ako je radi korištenja zdravstvene zaštite upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravka.

Osigurana osoba iz stavka 1. ovog članka ima pravo na naknadu troškova prijevoza ako je zdravstvenu zaštitu koristila u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse u mjestu koje je udaljeno više od 30 kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravka jer potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite.

Pravo na naknadu troškova prijevoza, neovisno o udaljenosti iz stavka 2. ovoga članka, ima osigurana osoba do 18. godine života, osigurana osoba upućena na liječenje u inozemstvo sukladno općem aktu Zavoda, osigurana osoba darivatelj organa, tkiva ili stanica te osigurana osoba koja hemodijalizu koristi kao kronični bubrežni bolesnik.

Sukladno odredbi stavka 3. ovoga članka pravo na naknadu troškova prijevoza ostvaruje i osigurana osoba s prebivalištem, odnosno boravkom na otoku te na područjima određenim Zakonom o brdsko-planinskim područjima i Zakonom o područjima posebne državne skrbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvoja je doktorica pogriješila i iz tog joj je razloga kontrolna služba uskratila iznos iz glavarine koji je tebi isplaćen.

 

Naime tvoja doktorica ni u kom slučaju ne smije izdavati uputnicu za ugovornu zdravstvenu ustanovu koja nije najbliža ugovorena sa HZZO. Ukoliko je to napravila, a je, i izdala je putni nalog, tada je ista tim činom derogirala nešto što je propisano zakonom i što je suprotno s odredbama ugovora koji je obezana provoditi.

 

Moram napomenuti da se ovdje radi o odnosu između HZZO i doktorice (njenog ugovornog subjekta) dakle nemaš ovdje bilo što prigovarati jerbo nisi ovlaštena osoba za zastupanje svog doktora koji je jako dobro znao što radi. Ti si svoja prava ostvario isplatom i ovo dalje nek te ne dira. Ukoliko bi ubuduće htio nešto dokazivati prije isplate ili neizdavanja putnog naloga, tada to možeš u upravnom postupku bez problema pokušati......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam baš ako si dobro pročitao mani je uskračeno pravo na fiz terapiju u najbližoj ustanovi te sam bio prisiljen ići dalje , a Č.l.53 ZOZO-a kaže da osoba može tražiti zdravstvenu zaštitu van mjesta boravka jer potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite.. A što se tiće pravilnika HZZO-a Č.l.90- on se kosi sa Č.l.53 ZOZO-a , a zna se za je zakon iznad pravilnika !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro sam pročitao, no ukoliko se tako nešto dogodi tada se pokreću drugi mehanizmi zaštite prava, nikako ne ovaj i na ovakav način na koji je to bilo učinjeno, i to ne od tvoje strane, već od strane tvog izabranog doktora.

 

Budući da tvoj doktor nije postupio na način na koji je trebao postupiti, a da je vjerujem punoljetna i poslovno sposobna osoba, ona ima mogućnosti izjaviti prigovor i osporavati utvrđeno činjenično stanje.

 

No ti u konkretnom slučaju nemaš što tražiti u tom odnosu. Imaš putni nalog koji je realiziran i isplaćen i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje je samo rječ o poštovanju zakona u konkretnom slučaju č.l.53 ZOZO-a gdje piše jedno a u Č.l 90. pravilnika HZZO-a drugo , tj tolike novce trošimo na saborske zastupmike koji nam revno za svoj žep donose zakone koji se poslje ne poštuju ni koliko je ispod malog nokta , jednostavno samovolja administracije iz HZZO-a . a zakonodavna vlast je onda mogla objaviti narodu ove države da je ztakon u rukama pojedinaca tj da ga nema nego kako se kome hoće u određenom administrativnom krugu tako će se provoditi samovolja tj da u ovom i u sličnim slučajevima pacjent ima pravo kako se kome iz HZZO-a hoće , a ne po zakonu koj u jednoj rečenici sve kaže .

I nije stvar u tome da ja tu nemam ja što braniti doktora već u tome da je takvih više koji brane doktora a sa time i svoje interese jer ako se doktore ograničava protupravno i protuzakonito kakva onda možemo imati mi pacijenti prava , jednostavno nikakva !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle da počnemo iz početka.

 

U konkretnom slučaju nitko ti nije osporio ništa, ne samo to već si i temeljem izdanog i popunjenog putnog naloga ostvario svoje pravo u cijelosti.

 

Druga je stvar što tvoj doktor nije sveta krava, ne samo on već ni bilo tko drugi ne može biti iznad zakona i ne može svojim radnjama derogirati zakonom propisana stanja i odnose. Ukoliko tako nešto i pokuša učiniti i to učini, onda će to platiti i za to će odgovoarati.

 

Pravila igre su vrlo jasna, propisana, detaljizirana. Kad se pravila igre definiraju drugačije, šire, više, bolje, povoljnije, onda će i onaj koji ih provodi imati mogućnost ista u skladu s zakonom i općim aktima provoditi na taj način. Do tada moramo svi mi zajedno poštivati ono što je propisano.

 

I na kraju, nemoj pisati neistine, da ne upotrijebim neku težu riječ o nekakvim administracijama, samovoljama i ostalim pamfletima. Postoji zakon i zakon je potrebno provoditi, vrlo jednostavno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Tvoja je doktorica pogriješila i iz tog joj je razloga kontrolna služba uskratila iznos iz glavarine koji je tebi isplaćen.

 

Naime tvoja doktorica ni u kom slučaju ne smije izdavati uputnicu za ugovornu zdravstvenu ustanovu koja nije najbliža ugovorena sa HZZO. Ukoliko je to napravila, a je, i izdala je putni nalog, tada je ista tim činom derogirala nešto što je propisano zakonom i što je suprotno s odredbama ugovora koji je obezana provoditi.

 

Poštovani rubens,

molim Vas pojašnjenje je li riječ o nekom novom propisu.

 

Naime, to me zanima zato što sam prije nekoliko godina (iz čisto organizacijskih razloga) bio na fizikalnoj terapiji u drugom gradu (teški lom+operacija, koji su se mogli obaviti u mom mjestu stanovanja, ali sam zbog jedine mogućnosti obiteljske pomoći odabrao da se sve izvede u drugom mjestu). Doduše, nisam potraživao niti nadoknadu troškova prijevoza, niti pomoći druge osobe, samo sam operaciju i rehabilitaciju obavio u drugom gradu.

 

Budući da svake godine idem na terapije (do sad sam tako bio 3 puta, po dva-tri tjedna, kako se uspijem organizirati s godišnjim, bolovanjem i sl.) i paše mi kontinuitet u toj zdravstvenoj ustanovi, zanima me to što ste napisali.

 

Zahvaljujem na pomoći, i isprika Icresicu na ubacivanju u temu. Neću dugo :)

 

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi osigurana osoba ostvarila pravo na nadoknadu troškova prijevoza u svezi glede s korištenjem zdravstvene zaštite moraju biti ispunjeni kumulativno slijedeći uvjeti:

 

1) da je zdravstvenu zaštitu koristila u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse u mjestu koje je udaljeno više od 30 kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravka

 

2) potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite

 

odnosno:

 

1) da je udaljenost od mjesta polaska do mjesta upućivanja veća od 30 kilometara

2) da u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse nema ugovorene djelatnosti za traženu vrstu zdravstvene zaštite

3) da je doktor medicine, odnosno stomatologije potvrdio na tiskanici putnog naloga da je izvršio traženi pregled, dijagnostičku pretragu ili postupak

 

Dakle, ukoliko unutar 30 kilometara postoji zdravstvena ustanova koja može pružiti zdravstvenu zaštitu, tada se ne može na teret države ostvarti pravo na nadoknadu troškova prijevoza, osim u slučaju da tako nešto ne odobri nadleženo tijelo kojem se u slučaju bilo kakve nejasnoće prije izdavanja putnog naloga dužan obratiti na za to propisan način onaj koji izdaje putni nalog. Nadalje, izabrani je doktor koji izdaje uputnicu uvjek dužan na istu naznačiti najbližu zdravstvenu ustanovu (nikako ne onu koja je udaljenija), te osigurana osoba u tom slučaju ostvaruje pravo na korištenje zdravstvene zaštite bez nadoknade putnih troškova.

 

U svakom slučaju svakom se jamči zaštita prava na način u kojem se primjenjuje Zakon o općem upravnom postupku i u konačnici sudska zaštita, pa ko voli nek izvoli, no nikako ne nakon što realizira nešto što se realizira temeljem isprave koja predstavlja valjanu osnovu za isplatu. U tom slučaju to je nešto drugo, ugovorni odnos između onog koji je tako nešto izdao i druge ugovorne strane (čitaj zakona).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens, hvala Vam na (iscrpnom) odgovoru :)

 

Zapravo me samo interesiralo može li me liječnik i dalje upućivati na rehabilitaciju u taj dalji grad. Nisam zainteresiran za prijevoz (300 km, ups!), zapravo se samo radi o kontinuitetu liječenja u toj ustanovi i oorganizaciji. (Tamo imam vikendicu, pa kad sam već na godišnjem, odem i na terapiju. To je otprilike sav moj grijeh.)

 

Hvala, pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma može......

 

 

Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičke, odnosno terapijske postupke obaviti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugog ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, a ne u najbližoj specijalističkoj ordinaciji koja ima sa Zavodom ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, ima pravo na osnovi izdane uputnice (bez obzira koji je ugovorni subjekt Zavoda na uputnici naznačen) ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, s time da nema pravo na naknadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poištovani !

 

 

Mi se u jednoj stvari ne razumijemo vi tvrdite da moja doktorica nije sveta i da ne smije ni u kom slučaju izdati putni nalog ni u jednoj drugoj zdravstvenoj ustanovi osim onoj najbližoj , ali dali se to odnosi i onda kada mi u toj najbližoj zdravstvenoj ustanovi odbije pružiti uslugu Fizijatar i molim vas da mi navedete član zakona ili pravilnika i gdje ga mogu naći , te u kojem se vidi da je to tako regulirano između HZZO-a i Doktora .

 

A što se tiće drugog navoda gdje citirate Č.l.53 ZOZO-a za Vedrana i ispod njega pravilnik , u kojem se u označenom drugom stavku kaže sljedeće

 

Č.l 53 ZOZO-a

2) potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite

 

Č.l 90 Pravilnika HZZO-a

2) potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite

 

Uspoređujući ova gore navedena dva stavka vidi se očigledno neslaganje 2 stavka Pravilnika HZZO-a te 2 stavka ZOZO-a te me zanima kako to tumačite . I kada se kaže u gore navedenom 2 stavku Č.l.53 da potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi , ali ne kaže se zbog čega nije mogla , te ako nije mogla ima pravo u drugoj najbližoj i zašto onda troškove tog lječenja u drugoj najbližoj ustanovi ne bi snosila ona ista Fizijatrica koja je odbila pružiti Fiz terapiju unatoč preporukama D.r kirurške neurologije , te D.r kirurške ortopedije dali mi možete to kako dokumentirati .

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto mogu, al s ovim završavam ovdje.

 

Dakle, sva prijeporna pitanja koja su se trebala rješiti u ovom tvom slučaju morala su se rještiti obzirom na ono što si uočio iz gore citiranih akata prije izdavanja putnog naloga, a nikako ne poslije.

 

Postoji model, odnosno više načina na koji je ovo prethodno pitanje moglo meritorno rješiti, recimo izabrani doktor odbije izdati putni nalog odnosno traži odobrenje za izdavanje takvog naloga, popuni i dostavi dokumentaciju nadležnom tijelu vještačenja i ovo ili odobri izdavanje putnog naloga ili to odbije. Ukoliko ono to odbije takva ocjena mora biti obrazložena i tu imaš mogućnost pobijanja takve odluke u upravnom postupku.

 

Sada kada je doktor sam odlučio što će učiniti, minmo Zakona, a izgleda da je odlučio pogrešno, on je u poziciji kada tako nešto mora pravdati, ne više ti, jerbo ti si svoje pravo ostvario u cijelosti.

 

Što se tiče odbijanja fizijatra za izvršanje predložene zdravstvene zaštite, zaista se ne mogu o tome ovdje izjasniti jer ne znam sve činjenice, no onako od oka tako nešto upućuje na upitnu medicinsku indikaciju koju je u svakom slučaju trebalo i provjeriti i raspraviti, tim više što očito tako nešto ima i implikacije na ostvarivanje nekih drugih prava propisanih Zakonom.

 

pozdrav tebi, i to je bilo to od mene ovdje.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija