Jump to content

Put služnosti


LMC

Preporučene objave

Kupila sam parcelu i u planu mi je napraviti kuću na njoj. Preko te parcele već godinama susjedi prolaze i parkiraju na njoj svoj automobil. Imaju napravljenu kućicu na brijegu i onda dođe s automobilom preko cijele dužine moje parcele do svoje ograde i svojih štenga koje vode do kuće a automobil parkira na mojoj parceli. Put služnosti nije upisan kao teret u vlasnički list niti je ucrtan u katastru. Mene interesira da li sam mu i dalje dužna osigurati parkiralište za njegov automobil ili samo prolaz automobilom ili pješice ili ništa od navedenog?

:-? Molim vas za brzi odgovor jer mi je stvar hitna!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pravo služnosti može se zasnovati odlukom suda ili drugog nadležnog organa. Postoji mogućnost stjecanja prava služnosti dosjelošću, kada je vlasnik povlasnog dobra faktično ostvarivao služnost za vrijeme od dvadeset godina, a vlasnik poslužnog dobra se tome nije protivio.

Jedno od osnovnih načela prilikom vršenja prava stvarne služnosti je načelo koje podrazumijeva da se vrši "civiliter", što znači tako da što manje opterećuje poslužno dobro. Dakle, mislim da ste, u slučaju da nema drugog prilaza kući, dužni obezbjediti pravo puta, odnosno kolnika, šo podrazumjeva prolaz sa autom, a parking mislim nikako. Ponavljam sve u slučaju da nema drugog prilaza.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija