Jump to content

Datum za dragovoljca HVO-a


Arci

Preporučene objave

Evo za one koji žele čitati i koje zanima, te koji mirovinu u RH-a ostvaruju po Međudržavnom sporazumu:

 

Datum koji zvanično mirovinski prizna je:

 

19.rujna 1991. godine - 15. siječnja 1992. godine i tu ide ono ućešće u obrani 30 ili 100 dana, da ne pišem sve.

 

Potvrdu o statusu dragovljca izdaje Ured za obranu gdje se vodi i to je mjerodava potvrda kao i potvrda o okolnostima ranjavanja ili zatočeništva, te potvrda o pripadnosti postrojbe gdje piše i datum stupanja u HVO. Naravno na obje potvrde treba da bude isti datum. Dadatnih potvrda za Mirovinsko ne treba, bar ne u mom primjeru, koeficijent 1,5 ili 1,85 je automatski priznat (opet u mom primjeru)uz ove dvije potvrde.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Arci je napisao:

Evo za one koji žele čitati i koje zanima, te koji mirovinu u RH-a ostvaruju po Međudržavnom sporazumu:

 

Datum koji zvanično mirovinski prizna je:

 

19.rujna 1991. godine - 15. siječnja 1992. godine i tu ide ono ućešće u obrani 30 ili 100 dana, da ne pišem sve.

 

 

Arci, ako možeš pobliže objasniti dali mirovinsko rh stvarno po međudržavnim sporazumom priznaje status dragovoljca iz DR od dana 19. rujna 1991 god do 15 siječnja 1992 godine kako Ti eksplicitno navodiš jer ovim navedenim razdobljem nije ispunjen uvjet od najmanje 100 dana provedenog u obrani suvereniteta rh kako je to utvrđeno čl. 2. stavak 3. ZOPHB, da bi se mogao priznati status dragovoljca, pa ako može dodatno pojašnjenje, pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ILIJAS6 je napisao:

Arci je napisao:

 

Arci, ako možeš pobliže objasniti dali mirovinsko rh stvarno po međudržavnim sporazumom priznaje status dragovoljca iz DR od dana 18. rujna 1991 god do 15 siječnja 1992 godine kako Ti eksplicitno navodiš jer ovim navedenim razdobljem nije ispunjen uvjet od najmanje 100 dana provedenog u obrani suvereniteta rh kako je to utvrđeno čl. 2. stavak 3. ZOPHB, da bi se mogao priznati status dragovoljca, pa ako može dodatno pojašnjenje, pozdrav...

 

Primjena Ugovora između RH i BiH o suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji - status dragovoljca

 

Pri rješavanju zahtjeva za mirovinu, primjenom Ugovora između RH i BiHo suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji (u daljnjem tekstu: Ugovor HVO), postavilo se pitanje može li stradalom pripadniku HVO-a, pri ostvarivanju prava na mirovinu, biti priznat status dragovoljca, prema odredbama Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji(Narodne novine .....)

Radi objašnjenja toga pitanja obratili smo se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji nam je dopisom od 11.ožujka 2008 klasa:..., urbroj... dalo sljedeći odgovor:

"Ugovorom između RH i BiH predviđena je primjena propisa RH u postupku priznanja prava na razliku invalidske, odnosno obiteljske mirovine.

Budući da je za početak razdoblja sudjelovanja u obrani BiH određen datum 18.rujna 1991. i to prema propisu FBiH, a prema propisu RH datum početka sudjelovanja u obrani suvereniteta RH je 05.kolovoza 1990, to se početak sudjelovanja iz FBiH uklapa u razdoblje sudjelovanja u obrani suvereniteta RH. Međutim, s obzirom na to da su različiti datumi završetka razdoblja sudjelovanja u obrani suvereniteta FBiH i RH koje se računa za priznavanje statusa dragovoljca, mislimo da se u skladu s navedenom odredbom Ugovora, kao završetak razdoblja dragovoljnosti za pripadnike HVO-a može smatrati 15.siječnja 1992., jer je taj datum određen propisom RH.

Dakle, smatramo da se za pripadnike HVO-a za status dragovoljca može uzeti u obzir sudjelovanje u obrani suveeniteta u razdoblju od 100 dana od 18.rujna 1991. do 15.siječnja 1992."

S obzirom na navedeno, pripadnicima HVO-a i MUP-a, koji u navedenom razdoblju ispune uvjet od 100 dana, mirovinu treba izračunati prema polaznom faktoru 1,85.

 

U skladu s navedenim, u svim predmetima u kojima je okončan postupak priznanja prava na mirovinu, pravomoćnim rješenjem, potrebno je u slučaju ako nije podnijeta žalba po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonskim propisima, donijeti novo rješenje o mirovini, prema navedenom mišljenju Ministarstva, a ako je podnijeta žalba u prvostupanjskom postupku, usvojiti žalbu i zamijeniti prvostupanjsko rješenje, odnosno u drugostupanjskom postupku usvojiti žalbu i poništiti prvostupanjsko rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok! Da se i ja ukljucim u ovu vasu temu oko DRAGOVOLJCA jel sam ostecen. Dobijo sam rjesenje iz HR a nije mi priznat status DRAGOVOLJCA a poslao sam im staz u radnoj knjizici kao i potvrdu iz sarajeva koju su oni sami trazili od federalnog ministarstva. A da objasnim sto mi stoji u rijesenju za staz i 10.10.1991 od kada se vodim kao DRAGOVOLJAC."Razdoblje posebnog staza u dvostrukom trajanju od 10 10 1991 do 23 12 1995 prema odredbi clanka 40 stavka 2 ugovora ne mogu se uzeti u obzir za utvrdjivanje prava na davanje mirovine."e ovo mi stoji u objasnjenju. A ja imam samo vojni staz od 10 10 1991 pa do 07 01 1997 to je moj staz i to sve u HVO. Ostalog staza ni prije rata ni poslje rata nemam a dobio sam 50- 50% logor 50% a 50% izvan okolnosti rata u bih i nisu obuhvacene ugovorom dviju drzava i to profesionalna. A ja se pitam kako je van ugovora kad je ugovor do 23 12 1996 a ja sam bio u HVO do 07 01 1997 znaci ispada da sam obolio za 15 dana. MOli bih da mi neko objasni ako zna i ako je imao slicnu situaciju. HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznavanje statusa dragovoljca (predlažem sukladno pravilima foruma pisati malim slovima ili ste možda odlučili vriskom skrenuti pozornost na temu...) i priznavanje ostvarenog staža nema nikakve veze. Mirovinski staž pa tako i posebni staž su druga priča. Ugovor koji spominjete nema četrdeseti članak tako da je dio iz obrazloženja rješenja nerazumljiv, ali pretpostavljam da se radi o stažu u BiH koji HZMO ne može priznati kao posebni staž u RH-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

."Razdoblje posebnog staza u dvostrukom trajanju od 10 10 1991 do 23 12 1995

 

Ovim su ti htjeli reći da ti to razdoblje nigdje neće biti prikazano u rješenju za mirovini , jer kao i svi odlaziš u vonju invalidsku mirovinu s navršenih 40 godina staža. Pa tako imao 2 ili 11 godina radnog staža u HVO, ostaje ovo s navršenih 40 godina staža.

 

Za status dragovoljca je slijedeće: dešavaju se greške i zato imaš priložene potvrde i mogućnost žalbe, ali ovaj datum ti je zvanični , a po njemu te spada (10.10.1991. godine) i zato otiđi do svog referenta i riješi to.

 

Što se tiče tih 50% izvan okolnosti rata u BiH: ugovorom nije obuhvaćen taj dio te i ne može biti obraćunat, ugovor se odnosi isključivo na vojni dio i sastavljan je 23.prosinca 2005. godine u Zagrebu i završava s Člankom 17.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molim objašnjenje vezano za status dragovoljca u mom osobnom slučaju?

Otac mi je dobio rješenje i obračun po koeficijentu 1.50, a ja sam na to prvo podnio prijedlog za izmjenu koeficijenta na 1.85. i nveo da tata ima status dragovoljca, što je vidljivo iz okolnosti stradavanja.

Dobio sam negativno rješenje iz mirovinskog kojim-citiram: "da je nakon provedenog postupka utvrđeno da dokazi i okolnosti nisu takve da bi mogle dovesti do drugačijeg postupka nego što je prije okončan".

Nakon toga uložio sam žalbu na to rješenje i priložio uvjerenje iz ureda obrane u kojem vidljivo stoji da je tata bio pripadnik Mupa-dragovoljac od 19.09.1991.god. do 25.12.1993. god, te pripadnik Hvo od 26.12.1993. god. do 20.01.1996. god.

Odgovor još čekam iz mirovinskog, ali sumnjam u pozitivan ishod, zato molim da mi se javi neko ako može objasniti u čemo je razlog ne priznavanja statusa dragovoljca i što dalje činiti u slučaju negativnog odgovora iz mirovinskog.

Pročitao sam i članak 17. ZOPHBDR-a I objašnjenje mrljavca, pa ne vidim da bi trebalo biti sporno.

Što se tiče zaostataka još nisu stigli, možda zato što je ovaj postupak u tijeku, pa ne vrše obračun ? -molim vas za odgovore?

Unaprijed zahvaljujem! Sin Hrv.branitelja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rony je napisao:

... ako može objasniti u čemo je razlog ne priznavanja statusa dragovoljca ...

 

Nekoliko detalja nije jasno, ali objašnjenje bi moglo biti sljedeće: pretpostavimo da je vaš otac podnio zahtjev za mirovinu temeljem već prije navedenog Ugovora , dakle kao stradalnik HVO i tada on mora ispunjavati uvjet za dragovoljnost - pripadnosti HVO-u (pogledajte gornje postove), a sami navodite da je bio pripadnik HVO 93-96 te taj uvjet nije ispunjen. Ako vaš otac nije podnio zahtjev za priznavanjem prava temeljem Ugovora tada potvrda Ureda za obranu MORH-a o statusu dragovoljca rješava sve! No, bilo bi dobro da se i drugi jave sa svojim mišljenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija