Jump to content

pravo korištenja na društvenom vlasništvu-hitno!


anika7

Preporučene objave

nekretnina je označena kao društveno vlasništvo s pravom korištenja.

podnesena je tuzba radi utvrdenja prava vlasnistva i izdavanja tabularne isprave.

zatim se utvrdilo da su osobe koje imaju pravo koristenja pokojne.

u rjesenjima o nasljedivanju se predmetna cestica uopce ne spominje....

uf...

 

molim neke smjernice u promisljanju sto dalje?

kako bi bilo pametno to rijesiti? tj. moguce?

 

HVALA unaprijed svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je zatražiti raspoređivanje naknadno pronađene imovine za pokojnike. Sud (odnosno javni bilježnik) će na temelju ranijih rješenja o nasljeđivanju i dokumenata o neraspoređenoj imovini (z.k. izvadak) donijeti rješenje kojim će ovu imovinu rasporediti na isti način na koji je to bilo i u rješenju o nasljeđivanju (osim ako nije bilo odricanja). Temeljem toga provest će se upis u z.k., i postupak nastaviti sa živim vlasnicima-nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postojala su prava korištenja nekretnina u društvenom vlasništvu koja su se razlikovala po svom sadržaju i opsegu ovlaštenja korisnika. Baš sam počeo čitati jednu knjigu od svojih 500-600 stranica o tome.

 

Načelno, korisnici nekretnina u društvenom vlasništvu (pogotovo ako se radi o fizičkim osobama što je ovdje slučaj)su stupanjem na snagu aktualnog ZV ex lege postali vlasnici tih nekretnina (vidjeti završne i prijelazne odredbe zakona, oko čl. 360.), s time da su za uknjižbu prava vlasništva bili dužni sudu podnijeti poseban zahtjev, iako su mnogi sudovi tu pretvorbu prava korištenja u pravo vlasništva provodili po službenoj dužnosti.

 

Za podatke o upisanim korisnicima obratite se nadležnom matičnom uredu (uvid u knjigu rođenih, umrlih, vjenčanih)ili MUP-u koji isto ima svoje stare evidencije o prebivalištu (možda putem suda). Za starije upise je ponekad dobro konzultirati i crkvene upise o krštenju i sl. Neki dodatni podaci mogu se obično pronaći u povijesnom vlasničkom listu (npr. podatak da su osobe upisane 1950. godine bez naznake maloljetnosti upućuje da su rođene prije 1932, pa se npr. upisivalo ime oca, iz eventualno provedenih ostavina se može doći do podataka o užoj rodbini i sl.).

 

Ako baš ne možete do odgovarajućih podataka, jedno rješenje bi bilo, ako za to dokažete pravni interes, pokrenuti ostavinski postupak za proglašenje nestale osobe umrlom. Ako se u roku od 6 mjeseci nitko ne javi, vlasnik postaje jedinica lokalne samouprave (općina, grad) na čijem se području nekretnina nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozda ce pomoci u raspetljavanju mog slučaja ako napišem od početka sve.

naime, pokrenuta je tužba za utvrđenje prava vlasništva i izdavanja tabularne isprave za česticu.xx/y ( nerazvrst. cesta u naravi)na kojoj postoji društveno vlasništvo s pravom korištenja dvije osobe za koje je u tijeku postupka utvrđeno da su preminule u 80tim godimana.

u rješenjima o nasljeđivanju njih i supružnika tih dviju osoba predmetna sporna čestica na kojoj postoji društveno vlasništvo s pravom korištenja se ne spominje.

tužbeni zahtjev je preformuliran na jedinog nasljednika, ali u rješenjima o nasljeđivanju isti nije naslijedio tu česticu.

da li povući tužbeni zahtjev ili ima nekog rješenja?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Treba pokrenuti ostavinsku raspravu za naknadno pronađenu imovinu.

Pomoći će ako se prilože rješenja o naslijeđivanju umrlih osoba koje su upisane kao suvlasnici, te se eventualno dogovoriti sa nasljednicima.

Ako su svi nasljednici suglasni u podijeli te imovine, možda se stvar moše obaviti kod javnog biležnika, taj dio nisam siguran, obzirom se radi o naknadno pronađenoj imovini.

 

Društveno vlasništvo briše se prilikom upisa novog vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija