Jump to content

problem sa prijenosom vlassništva


Justice30

Preporučene objave

Ovakva je stvar, imamo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju osobe koja je sad pokojna i kuća pripada nama, međutim kada se išlo prenesti vlasništvo stigla je odbijenica s obrazloženjem da katastarski broj čestice ne odgovara sadašnjem jer se u međuvremenu taj dio izparcelizirao i sud je uputio na ZK. Tamo su rekli da je najjednostavnije da se napravi punomoć od strane pokojnikovih nasljednika koji bi to bili u slučaju da nije bilo ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. E to je bila najveća greška, jer se oni sada neće odreći svoga nasljedstva, iako pokojnika nisu niti poznavali. I tako to ide po sudu već godinama... Još jedan problem je što vlasništvo nije prenešeno za života primatelja uzdržavanja, iako se vlasništvo može prenesti odmah po sklapanju ugovora.

 

Sada se sve to skupa zakompliciralo, ali samo me zanima kakva je stvarna pravna procedura prijenosa vlasništva u ovom slučaju, znači sa ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju i kada je promijenjena kat. č. zbog parceliziranja zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično kad imate ugovor o dosmrtnom uzdržavanju osobe ukoliko je došlo do promijenjena kat. č. zbog parceliziranja zemljišta, samo se iz katastra ishoduje rješenje o upoređenju spomenutih čestica . Ukoliko odgovaraju, i na njih je u katastru upisan kao posjednik pokojnik , priložite riješenje prijedlogu za upis prava vlasništva gdje ste več priložili ugovor i ostale dokumente .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima i pomoći, no još je jedna stvar problematična u ovom slučaju a nisam je naveo, a to je da je kuća bila i još uvijek je u otkupu. Vlasništvo je grada i za otplatiti ima još nekih 4.000kn. Do sada je sve podmirivano u rokovima i nema nikakvioh dugovanja. Još gora stvara koja komplicira situaciju je površina kuće, gdje je u ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju upisana površina 40m2 manja od stvarne. Ista je prepisana iz ugovora koji je pokojnik imao sa gradom, no on tada nije imao vlasnički list, u kojem je površina veća od one u ugovoru o otkupu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokrenuti tužbu za utvrđivanje prava vlasništva prema nasljednicima.

ako vi plaćate preostali dio duga uplatnice priložiti sudu.

ukoliko neuspijete dobiti imovinu iz ugovora

tražite da vam nasljednici isplate naknadu za uzdržavanje ostavitelja uvečano za zatezne kamate (15% godišnje pa ako im se isplati?)

 

www.osvz.hr

 

parnični i izvanparnični/tužba radi utvrđivanja vlasništva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija