Jump to content

Izanredni otkaz-razlog?!


Nelo

Preporučene objave

Poslovno uvjetovan otkaz je redovan otkaz koji se daje iz razloga npr.:smanjenje obima posla,financijski gubitak firme itd. znači iz razloga zbog kojih radnik nije odgovoran i uz taj otkaz se veže otkazni rok, otpremnina...

 

Kod ugovora na određeno da bi poslodavac radniku mogao dati redovan otkaz takva mogućnost mora biti predviđena u samom ugovoru.

Ja pretpostavljam da to nije bilo predviđeno u vašem ugovoru i zato se poslodavac poslužio izvanrednim otkazom ali bez pravog razloga jer izvanredni otkaz se daje onom radniku koji počini grubu povredu svoje obveze( pokrao poslodavca,prestao dolazit na posao,potukao se..)znači sam je kriv za svoj otkaz( što u vašem slučaju nema veze)

Izvanredni otkaz iz razloga zbog kojeg ste ga vi dobili je nezakonit,apsolutno.

E, sad je bitno kad vam je taj otkaz dostavljen( datum primitka) ako nije protekao rok od 15 dana od dana kad ste ga dobili obavezno podnesite poslodavcu zahtjev za zaštitu prava jer vam iz ovog razloga izvanredni otkaz ne može dati i otkaz je zbog toga ništav.Ako vam odgovori na način koji vam ne odgovara ili vam ne odgovori ništa, možete u daljnjem roku od 15 dana podnijeti tužbu nadležnom sudu za poništenje nezakonitog otkaza.

Ako vam je rok od 15 dana od dostave prošao više ne možete ništa jer je to prekluzivan rok i sud pazi na njega po sl.dužnosti i u tom slučaju da podnesete tužbu sud će je odbaciti.

U vezi vašeg pitanja jel ga možete tužiti za neisplaćene plaće za period koji niste radili( iako ne svojom krivnjom) - ne možete jer niste ni radili.Jedino možete(ako vam nisu prošli gore navedeni rokovi) tužiti zbog nezakonitog otkaza i u tom slučaju sud će utvrditi dan prestanka rad.odnosa( tj.dan kad vam je trebao isteći ugovor na određeno)i dosuditi vam novčanu satisfakciju.

Vraćanje na posao nećete dobiti jer ne može sud, već samo radnik i poslodavac, ugovor na određeno pretvorit u ugovor na neodređeno,prema tome ako vi ne zatražite od suda da utvrdi dan prestanka radnog odnosa sasvim sigurno će to zatražiti vaš poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je otkaz nezakonit i ako niste radili jer to niste mogli, ne vašom krivnjom,pa niste valjda na silu mogli dolaziti na posao, imate pravo na isplatu brutto plaća od dana nazakonitog otkaza do dana isteka ugovora o radu sa zakonskim zateznim kamatama, naravno ako ste pošivali rokove za zzp i tužbu.

Predlažem pogledati sudsku praksu na tu temu i ZOR.

prema mom iskustvu u sudstvu, 99% odluka u radnim sporovima se donosi u korist radnika.

 

U ostalom dijelu se slažem sa marijetom.

 

zato hrabro naprijed i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnim pojašnjenjima i savjetima.Zanima me još samo da li poslodavac može dokazati da je smanjenje obima posla uvjetovano na bilo koji način i mojom krivnjom,npr.zbog kašnjenja na posao,odnosa prema klijentima itd?Jer on na taj način pravda činjenicu smanjenja obima posla.I da li mogu tužbu za vraćanje na posao promijeniti tako da sada tržim samo zaostale plaće jer je ugovor u međuvremenu istekao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno, naveli ste da ste dobili izvanredni otkaz i to zbog smanjenja obima posla. Takva vrsta otkaza je ništava i takvu vrstu otkaza ne poznaje Zakon o radu.

Zbog smanjenja obima posla se može dobiti samo redoviti-poslovno uvjetovani otkaz čl.113. ZOR-a.

 

ČL.114. ZOR-a-izvanredni otkaz-ne predviđa smanjenje obima posla kao razlog za takav otkaz, niti se poslodavac takvim razlozima može pravdati za isti.

U radnom sporu teret dokazivanja je na poslodavcu, a ne na radniku.

Nikad dosad čuo za ovakvu vrstu otkaza i mislim da će se odluka o otkazu bez ikakvih problema pobiti na sudu.

Smanjenje obima posla se prema zakonu ne može pripisivati radniku, u slučaju krivnje radnika daje se otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika (isto redoviti otkaz), što opet treba dokazati, a ne daje se poslovno uvjetovani otkaz jer kako mu samo ime kaže-otkaz uvjetovan je poslovnim razlozima, a ne krivnjom radnika, zato je i zakonom u slučaju takvog otkaza zabranjeno zapošljavanje drugog radnika na istom radnom mjestu.

 

Mišljenja sam da će sud, a kako to proizlazi iz vaših postova zbog postupovnih nedostataka, odnosno donošenja odluke o otakzu ugovora o radu ne poštujući zakonske odredbe ZOR-a oglasiti nezakonitom, ne ulazeći pritom u razloge, jer je IZVANREDNI OTKAZ ZBOG SMANJENJA OBIMA POSLA NIŠTAV i ne poznaje ga naše pravo.

Kašnjenje kojim se opravdava vaš poslodavac ne vidim kakve nema sa gospodarskim razlozima-smanjenjem obima posla, to je razlog za otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.

 

Ako je ugovor istekao, a tužba je podnesena po ZPP-u možete do zaključenja glavne rasprave precizirati tužbeni zahtjev zbog isplate zaostalih plaća.

Očito je oslodavac iz neznanja donio takvu odluku, ne savjetujući se sa pravnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija