Jump to content

otkaz za vrijeme porodiljnog dopusta


malena87

Preporučene objave

Bok!

 

Od 18.12.2007.godine radim pod ugovorom na određeno vrijeme,tj.do povratka osobe koju mijenjam. u 9 mjesecu trudnoće sam. 19.09.2008. sam otišla na komplikacije u vezi trudnoće. Od 25.11.2008. sam na porodiljnom dopustu.Danas su me zvali iz firme da mi priopće da sam dobila otkaz jer osoba koju sam mijenjala vratila se na svoje radno mjesto.Zanima me koja su daljnja moja prava?

 

Zahvaljujem unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nije to baš tako, ultra...Nisi se dobro izrazila... U slučaju kad ugovor o radu ISTEKNE, NE RADI SE o otkazu... Načini prestanka radnog odnosa su, između ostalog

 

-otkaz

-istek ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme.

 

Dakle, radi se o različitim pravnim osnovama PRESTANKA RADNOG ODNOSA.

 

 

 

Konkretan odgovor malenoj87 jest:

 

Ako je ugovor o radu bio zaključen "do povratka radnika" kojeg ste mijenjali, onda je Vaš ugovor istekao, a niste dobili otkaz.

 

Ako ste pak dobili otkaz prije nego što Vam je ugovor o radu ISTEKAO (bilo da je to određeno gornjom formulacijom ili datumom do kada se ugovor o radu sklapa), a razlog je kako ste naveli, povratak drugog radnika, onda je povrijeđeno Vaše pravo, pa biste na Odluku o otkazu trebali uložiti Zahtjev za zaštitu prava, u roku od 15 dana od dana primitka odluke o otkazu u kojem ćete zatražiti od poslodavca da povuče svoju odluku i vrati Vas na rad. On ima 15 dana da odgovori, a nakon što odgovori, ili ako protekom 15 dana ne odgovori, Vi možete podnijeti tužbu sudu radi osporavanja otkaza u daljnjih 15 dana. Nakon proteka tog roka tužba bi bila odbačena kao nedopuštena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki, molim te pojasni mi sljedeće: u praksi imam poslodavce koji imaju radnika na određeno vrijeme. Kada im istekne Ugovor (znači ne žele ga produžavati)rade Otkaz Ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme sa obrazloženjem:istek Ugovora.Odjavu na HZZO/HZMO mogu uraditi temeljem Odluke o otkazu a ne temeljem Ugovora koji je istekao.Da li su u prekršaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se s flokijem, s tim da napominjem da mogucnost redovitog otkaza ugovora na odredjeno mora biti ugovorena u tom ugovoru. u protivnom se ugovor ne moze otkazati, osim izvanrednim otkazom.

 

pretpostavljam da je ovaj "otkaz" zapravo samo obavijest poslodavca radniku da je ugovor istekao.

 

osim toga, otkaz mora biti U PISANOJ formi i mora biti dostavljen radniku.

 

poslodavac ne moze radniku otkazati usmeno.

 

flokach, pa gdje si ti, dugo te ne vidjeh ovdje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

Floki, molim te pojasni mi sljedeće: u praksi imam poslodavce koji imaju radnika na određeno vrijeme. Kada im istekne Ugovor (znači ne žele ga produžavati)rade Otkaz Ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme sa obrazloženjem:istek Ugovora.Odjavu na HZZO/HZMO mogu uraditi temeljem Odluke o otkazu a ne temeljem Ugovora koji je istekao.Da li su u prekršaju?

 

Radi krivo takav poslodavac. Istek ugovora sam po sebi nije razlog za otkaz. Otkaz koji je dan iz tog razloga pravno je ništav jer naš Zakon o radu ne poznaje otkaz zbog isteka ugovora, upravo zato je poslodavac normirao da istekom ugovora o radu radni odnos prestaje. Dakle, otkaz je jedan način (modus) prestanka radnog odnosa, istek ugovora drugi. Stoga bi takav otkaz u kojem je naveden razlog istek ugovora sud utvrdio nezakonitim, ukoliko bi se radnik odlučio isti pobijati pred sudom. Ovo iz razloga jer su stranke (poslodavac i radnik) s p o r a z u m n o ugovorili da radni odnos radniku kod poslodavca prestaje na određeni datum ili uz rezolutivni uvjet (primjerice, do povratka radnika s bolovanja). Otkaz, pak, predstavlja j e d n o s t r a n o očitovanje volje (daje ga ili radnik ili poslodavac). U tome je, dakle, razlika između navedenih kategorija.

 

Glede drugog dijela tvog pitanja - HZMO i HZZO ne ulaze u pravilnost odluke kojom je prekinut radni odnos. To je dispozicija koja pripada radniku. Dakle, u svakom slučaju, otkaz u kojemu je kao razlog otkaza naveden istek ugovora o radu na određeno vrijeme svakako je nezakonit, a po dostavi takve pravno ništave odluke radniku stoje na raspolaganju sredstva pobijanja takove odluke - prvo zahtjev za zaštitu prava, a onda pokretanje parnice podnošenjem tužbe sudu za utvrđenje nezakonitosti odluke o otkazu ugovora o radu.

 

Nadalje, za odjavu na HZZO i HZMO, nije potrebna odluka o otkazu (barem prema praksi koja je meni poznata), dovoljno je samo u Odjavi sa navedenih osiguranja navesti pravnu osnovu prestanka statusa osiguranika.

 

Ukoliko pak postoji praksa u nekim krajevima da se traži formalni dokaz o prestanku radnog odnosa, može poslužiti i takav ugovor o radu na određeno vrijeme koji je istekao, jer on iproizvodi pravne učinke sporazuma o prestanku radnog odnosa.

 

 

Sue... naiđem ponekad... radim...i upisao sam postdiplomski.. tako da ne stignem više stalno biti na forumu.. kako ti? pripremaš se za pravosudni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dodajem jos ovo: ako radnik smatra da mu je ugovor prestao prije vremena predvidjenog u ugovoru, moze pokrenuti postupak, ali se nece primjenjivati odredbe o teretu dokazivanja koje vrijede u slucaju spora vezano za otkaz ugovora o radu - naime, u ovom ce slucaju radnik morati dokazivati svoje tvrdnje, tj. teret dokaza je na njemu.

 

flox, nisam niti ja tu bas cesto, ali vidim da nema vise tvojih odgovora:(

 

pa, ne bas, jos volontiram na sudu, i imam puno posla, pa nemam bas vremena za ucenje.

 

zapravo, tek skupljam literaturu :-D

 

sto si upisao? i jel se snalazis u metropoli :-D ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija