Jump to content

Porez na darovanu nekretninu


mariska

Preporučene objave

Poštovani,

Došla mi je uplatnica za porez na darovanu nekretninu prije 13 godina. Nekretninu smo prodali prije 3 godine i novi je vlasnik podmirio i sve poreze preuzimanjem nekretnine. Što da radim po pitanju te uplatnice od porezne uprave? Trebam li se uopće žaliti, obzirom da nekretnina nije više u mojem vlasništvu? Inače je uplatnicu preuzeo netko na staroj adresi i slučajno smo došli do nje, a rok za žalbu ističe za par dana.

Molim ako tko ima odgovor ili savjet. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

o kakvom darovanju se radi? unutar obitelji? roditelji-dijete ili obrnuto, ili nešto treće?

da li ste vi uopće prijavili darovni ugovor prije 13 godina??

ukoliko niste bili ste dužni to prijaviti, pa vam je vjerojatno tek sad stiglo rješenje, jer je porezna uprava tek sad kad je novi vlasnik prijavio, došla do saznanja da ste vi uopće bili vlasnik.. prije 13 godina javni bilježnici nisu morali primjerke svakog ugovora dostavljati u Poreznu upravu kao što je to danas praksa, pa u poreznoj za taj ugovor vjerojatno nisu ni mogli znati tada,niti vam tada izdati rješenje o istom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor je između dva brata, nije prijavljen na poreznoj upravi, nego je prije 13 godina ovjeren kod javnog bilježnika. Zaključujem iz vašeg odgovora da je ugovor trebalo prijaviti i u poreznoj upravi, što u ono vrijeme nismo znali. Prodajom stana (čiji nam je dio bio darovan), 2005. vjerojatno je i pokrenuto pitanje neplaćenog poreza, o čemu smo tek nedavno informirani od bivšeg susjeda koji je došao u posjed obavijesti čije je preuzimanje potpisao netko drugi. Moramo li sada platiti porez, obzirom da obavijest nismo službeno mi preuzeli? Postoji li kakav zakonski rok do kada nas se za to može teretiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski rok u kojem porezna uprava od vas ima pravo tražiti naplatu poreza na promet nekretnina je 6 godina od saznanja činjenice da posjedujete (ste posjedovali nekretninu), odnosno od dana izdavanja rješenja, jer pretpostavljam da je napravljeno isti dan. Rok od 6 godina je rok protekom kojeg nastupa apsolutna zastara prava na naplatu dužnog poreza.

Ukoliko smatrate da se radi o malom iznosu i da vam radi njega porezna uprava neće ići na prislinu naplatu, tj.ovrhu, možete čekati da dug ode u zastaru. :smijeh:

Napominjem da vam od dana dospijeća za plaćenje poreza teku kamate, koje i nisu male (iznose 14%), te vam iskreno savjetujem da platite porez, i biti ćete bez briga.

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija