Jump to content

Obrtnica-početnica moli odgovore na nekoliko pitanja


priculjak

Preporučene objave

Poštovani,

molila bih Vas odgovore na neka pitanja u svezi s obrtom. Željela bih registrirati obrt/tvrtku i htjela bih da sve bude pravno čisto, a kako se nikad ranije nisam susrela s obrtima niti u svojstvu vlasnika, niti u svojstvu djelatnika, ne znam što mi je činiti... Najljepše molim Vašu pomoć.

 

Pitanja:

 

1. Ako je obrtnik-vlasnik obrta zaposlen (ugovor na neodređeno) i poduzeće u kojemu radi plaća mirovinsko i zdravstveno, kako je pravno reguliran njegov status zaposlenika u vlastitom obrtu? Može li biti vlasnik obrta, a istovremeno raditi u poduzeću u kojemu je dosad radio?

 

2. Smije li obrtnik-vlasnik započeti s radom obrta/tvrtke (izdavačka djelatnost, povremena) – ako je trenutno na porodnom dopustu, a nitko drugi osim njega nije zaposlen u obrtu/tvrtci (krši li time zakon)? Smije li u tom slučaju obrtnik-vlasnik obrta primati autorski honorar stečen temeljem rada u obrtu/tvrtci? Ako smije, kako je reguliran autorski honorar (sam sa sobom potpisuje ugovor o autorskoj suradnji, sam sebi izdaje platnu listu i sam sebi isplaćuje autorski honorar?)?

 

3. Ako obrtnik-vlasnik obrta koji je na porodnom dopustu smije temeljem ugovora o autorskoj suradnji raditi u vlastitom obrtu i primati autorski honorar, smije li u tom slučaju ugovorom na određeno vrijeme od 6 mjeseci (plaćeno mirovinsko i zdravstveno, 40-satno tjedno radno vrijeme) zaposliti bliskog krvnog srodnika (svoju sestru) za čuvanje djece i održavanje kućanstva (dob: 2,5 g., 8,5 g. i 15 g.) u vlastitom stanu (u kojemu i obavlja obrtničku djelatnost) za vrijeme dok obavlja obrtničku (autorsku) djelatnost na računalu?

 

4. Smije li vlasnik obrta usluge grafičkog dizajna djelatniku isplatiti u obliku jednokratnog autorskog honorara po obavljenom poslu (sklapanjem ugovora o autorskoj suradnji na određeno vrijeme – do završetka ugovorenog posla) ili djelatnika mora zaposliti (a time i plaćati mirovinsko i zdravstveno) na određeno ili neodređeno vrijeme, iako mu usluge tog djelatnika trebaju samo povremeno?

 

5. Ako je tvrtka registrirana za obavljanje više obrtničkih djelatnosti, može li ista započeti s radom obavljajući samo jednu od djelatnosti (povremena izdavačka djelatnost – uređivanje i objavljivanje knjiga), a ostale djelatnosti "aktivirati" kasnije, kad se stvore uvjeti za to? Ako da, kakva je u tom slučaju pravna procedura?

 

6. Ako u svezi s obrtom/izdavačkom djelatnošću obrtnik-vlasnik obrta mora poslovno putovati ili platiti troškove poslovne večere, domjenka i sl., kako je regulirana isplata troškova, putnih troškova i dnevnica?

 

 

 

Unaprijed Vam od srca zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Obrtnik-vlasnik obrta može biti istovremeno vlasnik obrta i zaposlen kod druge fizičke ili pravne osobe.Obrtnik je vlasnik obrta a ne i zaposlenik obrta.Mirovinsko i zdravstveno temeljem Vašeg radnog odnosa u firmi plaća Vaš poslodavac a kao vlasnica obrta ne plaćate mjesečno zaduženje po Rješenju porezne uprave (kao obrtnici kojima je to jedina djelatnost)već tek po isteku poslovne godine,temeljem ostvarenog dohotka iz obrta.Znači, po isteku poslovne godine poreznoj upravi morate predati Prijavu poreza na dohodak u kojoj je vidljivo koliki Vam je godišnji dohodak iz obrta, a porezna Vam po obradi navedene prijave izda Rješenje o uplati iznosa za mirovinsko i zdravstveno.

 

2. Dok ste na porodnom dopustu ne možete obavljati djelatnost obrta niti možete sami sa sobom (obrt=vlasnik obrta) potpisati Ugovor o djelu (autorski honorar).

 

3. Bez obzira što ste ,kao vlasnica obrta, na porodiljnom dopustu,Vi možete zapošljavati radnike (na određeno ili neodređeno) a radnika u kućanstvu (sestru,za čuvanje djece i rad na kućanskim poslovima)možete zaposliti i neovisno o tome imate li otvoren obrt ili ne.

 

4. Ukoliko Vam treba osoba za obavljanje određenog posla,kao što ste naveli možete s njom sklopiti Ugovor o djelu.

 

5. Možete obavljati samo jednu djelatnost registriranu u Rješenju o otvaranju obrta a ostalim djelatnostima se bavite kada se za to stvore uvjeti.Ne postoji nikakva procedura kojom morate prijavljivati početak obavljanja drugih djelatnosti (osim kod trgovine i ugostiteljstva,kada Vam je potrebno izdavanje MTU i dr.)Poreznoj upravi prijavljujete osnovnu djelatnost kojom ćete se baviti a svim ostalim djelatnostima navedenim u Rješenju možete se baviti u opsegu koji ne prelazi 50% dohotka osnovne djelatnosti.

 

6.Ukoliko imate troškove službenih putovanja, radite putni nalog u kojemu su obračunati svi elementi koje ste naveli,gorivo (2,00 kn/km)za korištenje privatnog automobila u službene svrhe,autobusna karta ili dr., cestarina,troškovi noćenja,hotela,restorana...i temeljem putnog naloga isplaćujete si novac sa poslovnog žiro-računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala. Nisam to znala. Molim Vas, možete li mi pojasniti temeljem kojeg iznosa se u tom slučaju (budući da nema ugovora kojim se definira visina plaće, nema platne liste niti plaće koja ''sjeda'' na tekući račun vlasnika) određuje visina za plaćanje poreza i doprinosa iz plaće?

 

Možete li me, molim Vas, uputiti na to koje bih zakone i zakonske akte, osim Zakona o obrtu, trebala poznavati prije negoli se upustim u obrt?

 

 

Puno, puno hvala na strpljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krajem svake godine ministar financija (prema čl.96.st.3 Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja)objavljuje osnovice za obračun doprinosa, za sljedeću godinu.Za 2008.ta osnovica iznosi 4.533,75 kn i temeljem nje Porezna uprava svakom obrtniku šalje na kućnu adresu Rješenje o obveznim mjesečnim doprinosima.Oni iznose na navedenu osnovicu: 20% za mirovinsko,15% za zdravstveno i 0,5% za ozljede na radu. Znači za 2008.mjesečni iznos doprinosa za obrtnike iznosio je 1.609,48 kn i plaćao se do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.Za 2009. još nisam vidjela kolika je osnovica ali u principu svake se godine uveća za oko 100-tinjak kn.

 

Vi kao obrtnik ne radite isplatnu listu i nemate "plaću" ali svoju zaradu "vadite" sa svog poslovnog žiro-računa kao-akontaciju dohotka ili je pod istim nazivom prebacujete sa poslovnog žiro-računa na Vaš tekući račun.

 

Svakako prije početka poslovanja prolistajte Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dodanu vrijednost.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se prijavljujete u RPO i P-PDV, morate navesti JEDNU osnovnu djelatnost obrta po NKD (ne možete staviti sve djelatnosti ali se njima možete baviti).

 

Izmjene i dopune Zakona o obrtu,čl.19, st.2. i 3. glasi :

"Osim osnovne djelatnost obrta obrtnik može obavljati i druge djelatnosti obuhvaćene obrtnicom ili djelatnosti koje se uobičajeno obavljaju uz djelatnost obuhvaćenu obrtnicom, ako se obavljaju u manjem opsegu."

 

Ministarstvo gospodarstva,MGK1.:336-01/97-01/479, Ur.br.:526-09/97-001/jg-1,objavljenom u časopisu Porez i pravo,br.10/97, u kojem se kaže: "pod obavljanjem djelatnosti u manjem opsegu, sukladno čl.9.Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu,smatra se da je to opseg-manje od 50% ostvarenog prihoda.Uz djelatnosti koje su registrirane u Rješenju o upisu u obrtni registar-podacima o djelatnostima upisuje se šifra i naziv djelatnosti,te ukoliko nisu osnovna djelatnost i obavljaju se u manjem opsegu,upiše se čl.19.Zakona o obrtu.Ovo iz sasvim jednostavnog razloga da se izbjegnu nesuglasice u redovitim inspekcijskim nadzorima poslovanja obrtnika i radi lakšeg financijskog praćenja poslovanja na propisani način."

kraj citata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nespretno sam postavila pitanje, ne pojašnjavajući detaljno, jer je u prethodnim postovima pojašnjeno. :)

 

Naime, u radnom sam odnosu kod drugog poslodavca. Trenutno sam na porodnom dopustu. Za koji dan bit ću vlasnica obrta (nakladnička djelatnost). Ultra mi je odgovorio(la?) da dok sam na porodnom dopustu, ne smijem raditi ni u svom obrtu. Stoga bi me zanimalo - budući da na par mjeseci do isteka porodnog dopusta moram zaposliti osobu koja će umjesto mene obavljati poslove vezane uz obrt (izdavaštvo) - smije li se taj radni odnos zasnovati temeljem UGOVORA O AUTORSKOJ SURADNJI (ne ugovora o djelu), jer je i specifično radno mjesto koje podrazumijeva autorski rad: uređivanje knjiga, odabir likovnih i tekstualnih djela... Smijem li, dakle, ugovorom o autorskoj suradnji zaposliti privremeno (dok sam ja na porodnom dopustu) osobu na funkciji v.d. glavnog urednika izdavačke kuće te je i ovlastiti da u moje ime (ime vlasnika) potpisuje ugovore?

 

Nadam se da sam sad malo jasnija. :)

 

P.S. Smije li se djelatnost proizvodnje i emitiranja radijskog i televizijskog programa obavljati/registrirati u sklopu obrta ili pak mora biti d.O.o.? Naime, netko mi je rekao (no, ne znam koliko je taj netko doista upućen) kako za emitiranje radijskog i televizijskog programa treba biti ''pravna osoba'' (društvo s ograničenom odgovornošću), a ne fizička osoba (jer je obrt, navodno, ''fizička osoba).

 

Puno hvala. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko...? :(

 

Za radijsku i TV djelatnost sam saznala i smije obrt/fizička osoba biti konecionar i emitirati program, ali još uvijek ne znam smijem li v.d. urednika izdavačke kuće zaposliti temeljem ugovora o autorskoj suradnji?

 

Najljepše molim znalce odgovor na to pitanje i unaprijed od srca zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

...

2. Dok ste na porodnom dopustu ne možete obavljati djelatnost obrta niti možete sami sa sobom (obrt=vlasnik obrta) potpisati Ugovor o djelu (autorski honorar).

...

 

Samo da se nadovežem glede ovoga. :)

 

Jutros sam kontaktirala pravnu službu HZZO-a. Rečeno mi je da ne moram uopće brinuti, jer sam zaposlena po drugoj osnovi (kod drugog poslodavca) i da HZZO-u ne moram niti prijaviti da sam vlasnica obrta; time ne gubim nikakva prava kao majka na porodnom dopustu. Drukčije bi bilo da, recimo, dajem otkaz na svom radnom mjestu i da kao vlasnica obrta plaćam preko svog obrta zdravstveno i mirovinsko. Ovako, kažu, činjenica da sam vlasnica obrta ne mijenja ništa na HZZO-u glede moje porodne naknade i mojih prava, niti činim išta nezakonito. :)

 

Pravnica je rekla da - što se njih tiče (HZZO-a) - ne moram imati niti osobu koja će za vrijeme mog porodnog obavljati poslove umjesto mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija