Jump to content

Nasilje u obitelji - molim pomoć


Osijek60

Preporučene objave

Molio bih pomoć i pravni savjet. U braku sam 23 godine, imamo punoljetnu kćer. Supruga je pretjerano ljubomorna i posesivna, često mi pregledava poruke i imenik u mobitelu i nekoliko puta je slala sms poruke mojim kolegicama za koje je sumnjala da su u vezi sa mnom. Sve je kulminiralo neki dan kada se verbalno obrušila na mene, a potom i fizički. Čupala me za kosu, lupala šakama po prsima, no nisam htio vraćati joj, nisam odgajan tako. Vrhunac sukoba bio je kada je uzela nož i krenula na mene. U tom trenu reagirala je naša kći. Supruga je ostavila nož, ali opet šakama krenula na mene i dok mi je čupala kosu, morao sam se obraniti te sam ju nogom lupio po njenim nogama i kada je pala na pod, bacio sam na nju plastičnu posudu za rublje. Tada se smirila. Iduće jutro uslijedila je ignoracija, no popodne sam dobio poziv od policije. Supruga je (dok sam bio na poslu) otišla u bolnicu s "ozljedama" i podnijela prijavu na mene. Policajac je rekao da ona nema vidljivih ozlijeda i da oboje imamo prijavu za nasilje u obitelji. Ne znam što da učinim, nisam u životu podigao ruku na ženu i sada me strah što još mogu očekivati. Ne želim više biti u tom braku, živimo u kući mojih pokojnih roditelja, iznenađen sam svime i ne mogu se snaći. Kome da se obratim? Zahvaljujem unaprijed na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije uz pomoć neke treće osobe koju vaša supruga cijeni, probajte se obatiti njoj. Ukoliko je sve ovo istina, doista vašoj supruzi treba pomoć. Mislim psihološka da ne viđa bijele miševe.

Ukoliko ne uspijete s time preostaje Centar za socijalnu skrb prije obraćanja sudu. Brak bi trebao biti nešto uzvišeno, zašto ga odmah razbijati, zar niste obećali potporu i u zlu. Ja bi rekao da je vaša supruga u zlu i pomognite joj da iz njega iziđe. Ipak ste 23 godine u braku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine vas nitko ne sprečava da postupite kao i vaša supruga otiđite u bolnicu, pokažite ozljede, podnesite prijavu za nasilje policiji i vaše viđenje događaja. Također paralelno dopisom obavijestite nadležni Centar za socijalnu skrb i opišite sve kako je bilo. Sve što budete radili činite to pismenim putem, ako osobno uručujete dopise tražite da vam na vaš primjerak stave prijamni pečat, ako šaljete poštom obavezno sa povratnicom. Učinite to što prije jer su vas već u startu izjednačili sa nasilnikom. Razmislite o odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani gospodine, mozda se mijesam gdje mi nije mjesto, ali da sam imala koga ovako sama pitati prije 15 godina - kad je moj otac poceo imati takve slicne nasilne ispade (uvijek "zacinjene" jos i pokojom "casicom" alkohola) - ne bih danas snosila sve posljedice koje jos uvijek osjecamo svi clanovi obitelji. Po vasem opisu, cini mi se da je vasa supruga bolesna. Nije samo ljubomorna ili "opaka" ili "zlocesta" ili "teske naravi", nego je sigurno muce strahovi i paranoje kojima je uzrok neki neuroloski ili psihicki poremecaj. Da li potajice pije (alkoholizam je bolest) ili se radi vec o nekom stadiju demencije, moze biti i Alzheimer demencija koja je naveliko prisutna u nasem drustvu (i u cijelom svijetu), al je HR drustvo jos uvijek nije svjesno, nazalost. Treba vam, i supruzi i vama i vasoj kceri strucna pomoc, lijecnicka i psiholoska. Osobno sa Centrom za socijalnu skrb nemam dobro iskustvo, daj Boze da su u Osijeku bolji i strucniji, no vas slucaj je vec dosao i do policije pa vam treba dokaz da niste nasilnik nego da se radi o bolesti Vase supruge. Stoga vam, iz mog osobnog iskustva, savjetujem da se obratite svakako i Udruzi za AD (http://www.alzheimer.hr/), gdja Dajcic (javlja se na mobilni telefon) koja vodi savjetovaliste ce vam najvjerojatnije moci dati ime nekog lijecnika koji s njima suradjuje iz Osijeka i koji ce znati prepoznati o cemu se radi i dodatno vam savjetovati sto mozete napraviti da zastitite i suprugu i kcer i sebe i imovinu. Takva neosnovana agresivnost jedan je od simptoma AD, sto neurolozi i psihijatri znaju. Puno srece!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam može li vam itko do sami sebi pomoći.

U obitelji često ima ružnih riječi ali nasilja svakako ne bi trebalo biti. Nešto se očito događa sa vašom suprugom, a ako je godina iznad 45 pa i više možda je samo u menopauzi kada hormoni divljaju. Agersivnost ovakova fizička ne znam je li moguća ali joj je svakako potrebna stručna pomoć, to neće moći rješiti sama.

Ne zaboravite i dijete koje sigurno trpi zbog ovog događaja i koje ne zna što se i zašto se to događa.

što se tiče centra za socijalnu skrb, valja biti kod njih jako uporan pa možda onda i nešto iz njihove nadležnosti obave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine, prvo morate shvatiti ove činjenice:

 

Šokirani ste otkrićem da je vaša supruga nasilna. To nije ništa neuobičajeno, žene su nasilne u braku jednako kao i muškarci. Nemojte se stidjeti pričati o tome i tražiti pomoć!

Ako ništa ne poduzmete , stvari će se samo još više pogoršati,nasilje će eskalirati i moglo bi kobno završiti.

Vaša supruga vjerojatno je i prije imala nasilne epizode, npr. bacanje predmeta, uništavanje vaših stvari, vrijeđala Vas je i ponižavala pred drugima.Bili ste zlostavljani. Zato ste i razmišljali o razvodu!

Nemojte se zavaravati da je to samo prolazna epizoda, da je ona samo izgubila živce, itd.

Činjenica da je podnijela lažnu prijavu govori da radi smišljeno protiv Vas!

Lažne prijave vrlo su česte prilikom razvoda. Njima žene prijete partnerima u želji da ih kontroliraju ako se brak ne raspadne, ili da u postupku razvoda imaju bolju poziciju!

 

Dobro razmislite o ovome što sam napisao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasilje u obitelji bilo fizičko ili psihičko nije ugodno, niti ga treba žrtva podnositi, već isto treba sankcionirati I UTJECATI NA PREVENCIJU ISTOGA, u tome se slažem s vama.

Odluku o razvodu donosite isključivo samo Vi, međutim obzirom na teoriju uzroka i posljedice, iako naravno ne opravdavam već osuđujem svako nasilje, mislim da se trebate zapitati odnosno otkriti pravi uzrok ponašanja vaše supruge, i to nakon toliko godina braka.

Iz vašeg je teksta nejasno da li se oduvijek ovako ponaša ili samo zadnjih godinu dana.

Ukoliko je to samo zadnjih godinu dana, jeste li sigurni da joj niste dali nekakav pa bilo to i samo mali povod za njenu sumnju ili ljubomoru?

Čak i ako se dolučite rastati, vjerujem da bi za razrješenje vaših bračnih odnosa odnosno da ipak ostanete u dobrim odnosima bio potreban iskren otvoren razgovor sa vašom suprugom uz prisutnost stručne osobe ukoliko smatrate da je ista neophodna.

SRETNO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G. Novak, savjetujem vam da učinite slijedeće:

 

Prije svega ,shvatite da je Vaš položaj vrlo ozbiljan!

 

Ako imate vidljivih ozlijeda , odmah otiđite liječniku da o tome imate dokaz.

 

Podnesite pismenu prijavu policiji, urudžbirajte ,i da vam na Vaš primjerak potvrde primitak.

U prijavi detaljno opišite događaj, da je Vaša kćer nazočila događaju, i da je prijava supruge protiv Vas lažna. Ako je bilo prijašnjih nasilnih epizoda, opišite i njih, i moguće svjedoke.

 

Isti primjerak urudžbirajte na isti način u Centru za socijalnu skrb, ali samo zato jer je to vjerojatno učinila i supruga.CZSS nije relevantan za Vaš slučaj ako su Vam djeca punoljetna.

 

Kontaktirajte odvjetnika za slučaj da supruga nastavi sa lažnim prijavama.

Ako se nasilje nastavi, obavezno kontaktirajte odvjetnika da zatraži zabranu pristupa.

 

Skrećem Vam pozornost da CZSS nažalost nije institucija kojoj muškarci u Vašoj situaciji trebaju potpuno vjerovati. Sa njima kontaktirajte samo pismenim putem.

 

Ako ste se odlučili za razvod, podnesite odmah tužbu za razvod.

Ako ste odlučili ostati u braku uvjetujte da supruga odmah pristupi odgovarajućoj terapiji.

Što god odlučili, i Vama i kćeri pomogla bi terapija.

 

Ako ste kuću naslijedili od roditelja, ona je isključivo Vaše vlasništvo, nije dio bračne tečevine koja se dijeli prilikom rastave braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

Upravo sam ispisao cijelu stranicu teksta sa savjetima čovjeku što da učini i kako da se nosi sa svijim problemom, a niste ga objavili!

Zašto?

 

Možda vam se dogodila pogreška prilikom pokušaja objave napisanog posta.

Sljedeći put napravite kopiju napisanog (posebno kad se radi o dužem tekstu)da možete lakše ponovo objaviti.

 

Na Legalisu nema cenzure,jedino se korisnici trebaju pridržavati pravila foruma.( http://www.legalis.hr/static/pravilaforuma.php )

 

Stoga slobodno nastavite s pisanjem. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija