Jump to content

Pravo na mliječni obrok u školi


strasilo

Preporučene objave

Situacija je slijedeća....

 

Imam dva sina, 2. i 4. razred OŠ. U gradu je donesena odluka o subvencioniranju mliječnog obroka u školama za djecu čiji roditelji imaju slabija primanja, a kako sam ja samohrani otac, tako me profesorica uputila na to misleći da imam pravo ...

 

U školu je potrebno donijeti potvrdu iz centra za socijalnu skrb da bi dijete imalo "besplatnu" kuhinju.

 

Otišao sam se informirati vezano za to u centar za socijalnu skrb ( usmeno, i sad mi je žao što to nisam napravio pismenim putem jer... ) gdje mi je gospođa koja je "zadužena" za moj slučaj nakon razvoda uredno objasnila kako ja nisam saohrani roditelj jer je majka moje djece još uvijek živa... (?!?!?) ... i kako ja ne mogu dobiti potvrdu da sam "socijalni slučaj"

 

Nakon sporazumnog razvoda, djeca su i sudskom odlukom pripala meni i kao samohrani roditelj se vodim već cca 4,5 godine, no nakon izjave gospođe u centru za socijalnu skrb sam došao u nedoumicu jesam li ja samohrani roditelj ili nisam ?!?!

 

No u ovoj temi me najviše zanima imaju li moja djeca pravo na besplatnu kuhinju i školi ili nemaju ?

 

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 99.Obiteljskog zakona

 

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno

skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

Dakle,na osnovu čl.99.st.2.ObZ-a niste samohrani roditelj.Nakon razvoda braka djeca su samo nastavila živjeti s vama,dok je roditeljska skrb prema djeci zajednička.Drugi roditelj (u vašem slučaju majka djece) je dužna plaćati mjesečno uzdržavanje za djecu prema sudskoj odluci.

Kako je naznačeno u st.1. roditeljsku skrb koja predstavlja niz prava i dužnosti prema djeci trebate i dalje izvršavati zajedno i ravnopravno kao da ste u bračnoj,odnosono obiteljskoj zajednici.

 

Ako je uvjet da budete samohrani roditelj da bi vaša djeca mogla ostvariti pravo na obrok u školi onda za to nemate zakonsku osnovu.

Međutim,možete se raspitati u školi koji je to najniži iznos primanja koje ostvaruju roditelji da bi djeca mogla dobiti mogućnost na besplatan obrok,odnosno da li postoji druga osnova za ostvarenje tog prava...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta ja onda moram napraviti kao "samohrani" roditelj ( odnosno roditelj kojemu su djeca sudski dodjeljena nakon razvoda ) i na koje odredbe i zakone se mogu pozvati da bih bio oslobođen plaćanja mliječnog obroka u školi ?

 

Ako je moguće ikako da me se uputi na približne zakone i odredbe jer da budem iskren, malčice me "vozaju" na relaciji škola <=> centar za socijalnu skrb ....... U školi mi kažu da mi je potrebna potvrda iz centra za socijalnu skrb, a u centru nemaju pojma o čemu se tu radi .....

 

Dok me sama učiteljica potaknula na taj korak jer mi kaže da bih ( a po primjeru drugih "samohranih" roditelja ) trebao imati pravo na besplatnu kuhinju.... ( ne ja, već moja djeca.... )

 

Zahvaljujem ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

njuškajući internetom pronađoh ovaj PROGRAM iz 2003. godine gdje su pobrojana djeca koja imaju pravo na sufinanciranje odnosno na besplatan mliječni obrok u školi

 

informacija je stara, ali nadam se da će Vam ipak biti od koristi.

 

Učenici ostvaruju pravo na besplatne obroke, odnosno plaćaju samo dio cijene obroka u školskoj prehrani, uz sljedeće kriterije:

1. Pravo na besplatan mliječni obrok imaju učenici:

- čija je obitelj korisnik pomoći za uzdržavanje ili korisnik jednokratnih novčanih pomoći;

- čiji su roditelji (odnosi se na oba roditelja, odnosno samohranog roditelja) ostali bez posla i redovno su prijavljeni Zavodu za zapošljavanje ili posljednja dva mjeseca nisu primili plaću;

- djeca invalida Domovinskog rata;

- djeca koja su u Domovinskom ratu izgubila jednog ili oba roditelja.

Uz besplatan mliječni obrok učenici ove kategorije (ako su uključeni u produženi boravak), imaju pravo i na besplatan ručak.

2. Učenici koji primaju dječji doplatak imaju pravo na sufinancirane obroke i to na:

- sufinanciran mliječni obrok

- sufinanciran ručak (uz uvjet da su uključeni u produženi boravak).

Cijena obroka ove kategorije učenika sufinancira se na temelju rješenja, uvjerenja ili potvrde HZMO o pravu na dječji doplatak i to:

- uz popust od 80% za korisnike koji ostvaruju DD po članku 17., 21/1. i 21/2. (osnovica članak 17.) i 22. Zakona o doplatku za djecu;

- uz popust od 50% za korisnike koji ostvaruju DD po članku 18. i članku 21/1. i 21/2. (osnovica članak 18.) Zakona o doplatku za djecu.

 

kao i Vi, i ja sam roditelj(ka) kojoj su djeca dodjeljena na zajednički život i skrb; moja su djeca tijekom školovanja ostvarivala pravo na subvencioniranu prehranu samo u vremenu dok su bili korisnici dječjeg doplatka.

 

 

također, skrenula bih Vam pažnju da su školske učiteljice, vrtićke tete, te dobar dio rodbine, susjeda i prijatelja u najboljoj namjeri skloni davati informacije koje često ne stoje, pa je raspitivanje na Centru (a u Vašem slučaju i raspitivanje kod gradske uprave koja je odluku o subvencioniranju donijela, a možda neobavijestila Centar) te pregledavanje zakona na internetu puno bolji put za upoznavanje s vlastitim i djetetovim pravima :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kopirani podatci odnosili su se na zagrebačke škole, pa bi Vas, ukoliko niste u zagrebu, svakako savjetovala da se raspitate u školi (ali ne kod učiteljice, nego u tajništvu ili računovodstvu) na koga se sve odluka o subvencioniranju točno odnosi (ne vjerujem da bi Vaš grad izmišljao neke druge kategorije nego što su u zagrebu)...ukoliko su odlukom obuhvaćena i djeca koja primaju dječji doplatak, da, za svoju djecu nećete plaćati punu cijenu mliječnog obroka :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

pozdrav,

učiteljica sam pa mogu napisati da se u našoj školi od plaćanja prehrane oslobađaju djeca čiji roditelji posjeduju Rješenje czss-a (tz.ako roditelji primaju soc.pomoć) kao i učenici iz obitelji s troje i više školske djece (tz. da ako je u obitelji troje osnovnoškolaca,oslobođeno od plaćanja prehrane je samo najmlađe dijete,dok de za dvoje starijih plaća,osim naravno ako posjeduju ranije navedeno Rješenje).

To se naravno može razlikovati od škole do škole pa treba provjeriti,najbolje u računovodstvu škole u kojoj se dijete školuje.

Iako,učiteljica bi to trebala imati upisano u dnevniku rada (za razrednu nastavu) na str. 90 pod naslovom ''socijalna zaštita učenika'' pa mi baš nije jasno kako Vas upućuje u nešto što nije provjerila,osim ako smatra da ste automatski postali ''samohrani''roditelj jer su djeca s vama,što većina neupućenih misli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

strasilo je napisao:

 

 

Imam dva sina, 2. i 4. razred OŠ. U gradu je donesena odluka o subvencioniranju mliječnog obroka u školama za djecu čiji roditelji imaju slabija primanja,

 

 

btw,pod slabijim primanjima se možda misli na,recimo do 1500,00kn mjesečnog dohotka. Možda da provjerite u gr.poglavarstvu ili u računovodstvu škole do kojeg limita su ta slabija primanja,pa ako zadovoljavate tim uvjetima,mislim da u općini (u poreznoj ili tako nešto-možda ima netko upućeniji :-? ) zatražite potvrdu o dohotku (nisam sigurna ni za ovaj naziv,ali takvo nešto)pa tu potvrdu odnesete učiteljici u svrhu oslobađanja od plaćanja prehrane u školi (u istu svrhu zatražite da piše na potvrdi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija