Jump to content

Kako do naknade


BAGICA

Preporučene objave

Dobra večer ja sam nova i zamolila bih da mi netko pomogne.Naime kao i većinu trgovaca i meni je ova godina krizna i danas mi je poslodavac uručio otkaz i vratio mi radnu knjižicu,poreznu karticu i raskid ugovora o radu još me i pitao zdrastvenu jer kaže me nije samo sa socijalnog odjavio.U ugovoru piše da se raskida zbog smanjenja obima posla i sad mene zanima dali ja imam pravo na naknadu sa zavoda i koja mi je dokumentacija potrbna da svoje pravo ukoliko ga imam i ostvarim. :-? UNAPRIJED ZAHVALJIVAM!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega poslodavac vam nije imao što tražiti zdravstvenu iskaznicu (ako sam dobro shvatila) jer vam je nije on dao već HZMO, njegov je dio da vas odjavi s obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i to je to.

Što se naknade tiče obvezno se pođite odmah prijaviti na Zavod za zapošljavanje, inače ste i vezani rokom od 30 dana nakon prestanka ugovora o radu. Imate pravo na naknadu ako je ugovor raskinut poslodavčevom, a ne vašom voljom, ili zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. Dakle ako vam je dao otkaz imate pravo, a ako ste potpisali sporazumni raskid nemate (vidim da se po forumu često pojavljuju takvi slučajevi).

E sada, za novčanu naknadu postoje i uvjeti u odnosu na činjenicu koliko ste vremena trebali biti zaposleni da biste ostvarili to pravo, a kako nisam sigurna koji su neću vam ih ni navoditi.

U svako slučaju, na Zavod se trebati prijaviti i radi ostalih prava (zdravstveno osig.) i tamo će vas uputiti kako ćete ostvarvati svoja ostala prava.

Trebati ćete podnijeti poseban zahtjev za novčanu naknadu, tražiti će vas dokaz o načinu prekida radnog odnosa (to bi u vašem slučaju bio otkaz) i prosjek plaće kod bivšeg poslodavca. Mislim da vam oni daju obrazac koji vaš bivši polodavac treba ispuniti.

U svakom slučaju - ravno na Zavod i oni će vam još i najbolje reći sve detalje. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

IZ ZAKONA O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI (stupio na snagu 1.1.2009.g.)

 

 

Članak 42.

 

(1) Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 70%, a za preostalo vrijeme korištenja 50% od osnovice utvrđene prema odredbama članka 41. ovoga Zakona

(2) Osobama kojima je novčana naknada utvrđena sve do zaposlenja, odnosno nastupanja okolnosti iz članka 48. ovoga Zakona utvrđuje se visina novčane naknade za prvih 12 mjeseci korištenja prema stavku 1. ovoga članka, a za preostalo vrijeme korištenja u visini 40% od osnovice utvrđene prema odredbama članka 41. ovoga Zakona.

(3) Pravo na razliku do utvrđene visine novčane naknade iz stavka 1. i 2. ovoga članka ima nezaposlena osoba koja je stekla pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, kao i osoba koja je ostvarila naknadu po posebnom propisu u iznosu nižem od utvrđene novčane naknade.

(4) Utvrđena novčana naknada ostvaruje se u utvrđenoj visini za cijelo razdoblje trajanja prava.

 

 

Članak 43.

 

(1) Najviši iznos novčane naknade za prvih 90 dana korištenja ne može biti viši od 70%, a za preostalo vrijeme korištenja ne može biti viši od 50% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnoj godini prema posljednjem službeno objavljenom podatku.

(2) Osobama iz članka 42. stavka 2. ovoga Zakona najviši iznos novčane naknade nakon 12 mjeseci korištenja ne može biti viši od 40% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnoj godini prema posljednjem službeno objavljenom podatku.

 

 

Članak 44.

 

(1) Novčana naknada pripada nezaposlenoj osobi u trajanju od:

1) 90 dana ako je provela na radu od 9 mjeseci do 2 godine,

2) 120 dana ako je provela na radu više od 2 godine,

3) 150 dana ako je provela na radu više od 3 godine,

4) 180 dana ako je provela na radu više od 4 godine,

5) 210 dana ako je provela na radu više od 5 godina,

6) 240 dana ako je provela na radu više od 6 godina,

7) 270 dana ako je provela na radu više od 7 godina,

8) 300 dana ako je provela na radu više od 8 godina,

9) 330 dana ako je provela na radu više od 9 godina,

10) 360 dana ako je provela na radu više od 10 godina,

11) 390 dana ako je provela na radu više od 15 godina,

12) 420 dana ako je provela na radu više od 20 godina,

13) 450 dana ako je provela na radu više od 25 godina.

(2) Nezaposlena osoba koja je provela na radu više od 32 godine ima pravo na novčanu naknadu sve do ponovnog zaposlenja, odnosno nastupanja okolnosti iz članka 48. ovoga Zakona.

(3) Za utvrđivanje trajanja prava na novčanu naknadu iz stavka 1. i 2. ovoga članka u vrijeme provedeno na radu uračunava se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, odnosno službe, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prošli sam tjedan negdje pročitala da je zadnji službeno objavljeni podatak o prosječnoj plaći isplaćenoj u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnoj godini negdje 5100-5200 kn (točan iznos nisam zapamtila). Znači da max naknada za prva 3 mjeseca iznosi cca 3600 kn, a nakon toga cca 2600 kn.

Za one koji su imali plaću ispod republičkog prosjeka, osnovica za obračun naknade je navedena u čl. 41.

 

 

Članak 41.

 

(1) Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

(2) U osnovicu iz stavka 1. ovoga članka ne ulaze naknade plaće ostvarene po posebnim propisima.

(3) Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema odredbi stavka 1. ovoga članka, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku vremena provedenom na radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O RODILJNIM I RODITELJSKIM POTPORAMA koji je 1.1.2009. g. stupio na snagu razlikuje dvije kategorije roditelja koji nisu u radnom odnosu: nezaposlene roditelje i roditelje izvan sustava rada. Majka i jednog i drugog statusa ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 50% proračunske osnovice mjesečno, i to počevši od dana rođenja djeteta pa do njegove navršene prve godine (vrijedi za 1.i 2. rođeno dijete), odnosno do napunjene 3. godine djeteta (vrijedi za rođenje blizanaca kao i za rođenje 3. i svakog sljedećeg djeteta). Razlika je u tome što, za razliku od majke izvan sustava rada, nezaposlena majka ima pravo i na staž, odnosno, "ima prava iz obveznoga mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose prema posebnim propisima".

 

 

Kakav je status Vaše supruge - je li ona "nezaposlena" ili je "izvan sustava rada", razlučite sami:

 

NEZAPOSLENI RODITELJ:

Nezaposleni roditelj iz stavka 1. ovoga članka može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

1. da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,

2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine,

3. da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju,

4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio:

– u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita,

– u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija ili

– u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog bolovanja, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža.

(3) Smatra se da nezaposleni roditelj ispunjava uvjet iz stavka 3. točke 4. ovoga članka ako je do prestanka njegova vođenja u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje došlo:

– radi ostvarenog primitka prema propisima o porezu na dohodak, na koji se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima,

– radi korištenja prava iz ovoga Zakona.

(4) Korisnici iz stavka 1. ovoga članka koji izgube status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nisu u roku od 30 dana stekli novi status osigurane osobe kod Zavoda, gube pravo na korištenje prava prema ovom Zakonu.

 

MAJKA IZVAN SUSTAVA RADA:

Majka izvan sustava rada može ostvariti pravo s osnove rodilje i roditeljske brige o djetetu iz članka 31. stavka 1. i 2. ovoga Zakona pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

– da je hrvatska državljanka ili strankinja s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,

– da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 5 godina,

– da je zdravstveno osigurana prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

(2) Iznimno, majka izvan sustava rada, koja u tijeku korištenja prava na novčanu pomoć tijekom rodiljne i roditeljske brige o novorođenom djetetu završi redovito školovanje ili pohađanje sveučilišnog ili stručnog studija ili joj obveze redovitog školovanja ili pohađanje sveučilišnog i stručnog studija miruju ili prekine redovito školovanje, pohađanje sveučilišnog ili stručnog studija, zadržava pravo korištenja priznatog prava do roka propisanog za njegovo korištenje, ako se u roku od 30 dana od dana prekida ili završetka redovitog školovanja ili pohađanja sveučilišnog studija prijavila u evidenciju nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

(3) Majka iz stavka 1. ovoga članka koja izgubi status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nije u roku od 30 dana stekla novi status osigurane osobe kod Zavoda, gubi pravo na korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja će Vam dokumentacija biti potrebna za ostvarenje navedenih prava nakon rođenja djeteta najbolje je da osobno ili telefonom provjerite kod nadležne ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na njihovim sam web stranicama našla što je potrebno za nezaposlene majke, za majke izvan sustava rada nije ništa navedeno pa najbolje da provjerite sami, kako već spomenuh. Evo, ovo navode za nezaposlene majke:

 

Zahtjev

 

Podnosi se nakon rođenja djeteta, u područnom uredu Zavoda nadležnom prema prebivalištu osigurane osobe.

 

Zahtjev mora biti u pismenom obliku, a uz isti je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:

 

fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, troje ili više djece

fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu

potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba

potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi

fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.

 

 

Na uvid je potrebno donijeti:

 

osobnu iskaznicu

zdravstvenu iskaznicu

original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)

original odluke o prestanku radnog odnosa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija