Jump to content

help - pravo na stan??


malanana

Preporučene objave

molim savjet,

 

naime kupila sam svoj prvi stan, 80% stana platila sam u gotovini, dok ću za ostatak kroz mjesec dva podignuti kredit i otplaćivat ga idućih 10 godina.Sama ga mislim i opremiti. Planiram se udati sljedeće godine i najvjerojatnije u tom stanu živjeti sa budućim mužem. Zanima me sljedeće, u slučaju razvoda braka (do čega,nadam se ne će doći)ima li kakvih prava na taj stan , moj u tom slučaju bivši muž?? Napominjem, sve je na moje ime, i za vrijeme braka bi jedino otplačivala kredit za stan.

 

Možda je pitanje banalno ali previše je pravnih caka da bi bila sigurna u nešto.

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitnje je banalno ali jako je pametnoje sto ga postavljate na vrijeme.

evo ovako, stan kupite prije sklapanja braka, onda vas buduci suprug nema pravo na dio stana.

Međutim, ne bi ni bilo lose sastaviti bracni ugovor.

Zasto vam to govorim...

Pa ovako, vi cete otplacivati kredit za vrijeme trajanja braka, otplacivati cete ga sa novcem koji vam je isplacen na temelju radnoga odnosa(citaj placom). Sva imovina(u imovinu spada i novac) stecena radom je zajednicka. Ako koristite sada zajednicku imovinu da otplacujete iskljucivo svoje dugove za vaseg partnera nastaje steta. Takvu stetu bi mu nacelno trebali nadoknaditi ukoliko dode do razvoda.

E tu sada dolazimo do mojeg prjedloga o sastavljanju bracnoga ugovora.

To nacelno ne bi trebalo biti problem, u ugovoru bi zapravo samo trebalo stajati:

Iz zajednicke imovine ce biti izuzeto svakog mjeseca onoliki dio vase place koliko je vama potrebno za otplacivanje kredita, a za uzvrat se vi obvezujete da cete za vrjeme trajanja bracne zajednice(BITNO NAGLASITI BRACNE ZAJEDNICE A NE BRAKA!!!) omoguciti da zajedno zivite u vasem stanu.

 

Ukoliko imate jos kakvih zelja za sastavljanje bracnog ugovora mozete naravno i to ukljuciti u ugovor. Opcenito je uvijek dobro sastaviti bracni ugovor jer se tako znatno brze rjesavaju bracni problemi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

U vrijednosti dijela kredita koji nije otplaćen u trenutku sklapanja braka, stan bi se smatrao bračnom stečevinom, bez obzira što Vi otplaćujete kredit. Dakle, npr. 15 % stana bila bi bračna stečevina.

 

To možete riješiti ugovorom prije braka sa budućim suprugom, što je uvijek nezgodna situacija.

 

nije tocno.

U konkretnome slucaju trebate razlikovati 2 razlicita pravna posla. Kao prvo kupoprodaju u kojoj je steceno vlasnistvo nad stanom i kao drugo zajma određenog novcanog iznosa kako bi se isplatio ostatak novca prodavatelju.

E sad, ocito aludirate na clanak ObZ-a u kojemu pise da se bracnom stecevinom smatra sve sto je steceno radom za vrijeme trajanja bracne zajednice.

Ali vlasnistvo nije steceno novcem koji je stecen na taj nacin, nego je taj novac bila određena gotovina i pozajmljeni novac od banke koji su steceni jos i prije zasnivanja bracne zajednice.

Dakle, novac stecen radom se ni u kojem trenutku ne koristi za kupnju stana nego za otplacivanje kredita.

Time naravno indirektno sluzi upravo svrsi kupnje kuce međutim ta veza nije dovoljno konkretna da bi proizvodila pravne ucinke.

Sto se međutim događa, jedna strana iz zajednicke bracne stecevine podmiruje iskljucivo svoje dugove te time ostecuje drugu stranu jer se sluzila novcanim sredstvima koja su jednom polovinom pripadali drugoj strani.

Iz takvog cinjenicnog stanja proizlazi mogucnost druge strane da zahtjeva da joj se nadoknadi tako nastala steta.

 

Eto toliko od mene, sory na poduzoj lekciji iz GPa :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija