Jump to content

Sjedište tvrtke u vlastitom domu


mkras

Preporučene objave

Vlasnica sam novoosnovanog trgovačkog društva čija djelatnost su internetski portali. Obzirom da sam direktorica i ujedno jedini zaposleni djelatnik tvrtke, sjedište tvrtke nalazi se u mom domu, gdje obavljam i većinu poslovnih djelatnosti.

Prilikom prijave trgovačkog društva u poreznoj upravi, jedan od dokumenata koji je porezna uprava zatražila je i Ugovor o zakupu poslovnog prostora. Obzirom da se u mom slučaju ne radi o poslovnom već o vlastitom stambenom prostoru, zatražili su Ugovor o najmu stambenog prostora potvrđen u nadležnoj poreznoj upravi.

 

Zanimalo bi me kojim je propisom određeno da sam uopće dužna napraviti takav Ugovor?

Proučila sam Zakon o trgovačkim društvima i Opći porezni zakon i nigdje nije navedeno da je trgovačko društvo dužno unajmiti prostor za svoju djelatnost. Napominjem kako za djelatnost moje tvrtke - internetski portali - nisu zakonom određeni minimalni tehnički uvjeti, dakle ovu djelatnost mogu doslovno obavljati i na klupi u parku (što ponekad doista i činim).

Djelatnik porezne uprave nije znao točno uputiti na članak zakona, propis i sl. koji uređuje ovakvu situaciju, jedino što zna je da on takav dokument uredno traži i dobiva od svih trgovačkih društava.

Je li prema vašem mišljenju Ugovor o najmu u mojoj situaciji zaista neophodan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ste rekli da ste podstanar, pa vam zato traze ugovor o najmu (koji pak mora biti ovjeren u poreznoj).

 

Mozete isto tako donijeti i izjavu vlasnika nekretnine da vam dozvoljava besplatno stanovanje i rad u svojoj nekretnini.

 

Poduzeca uglavnom imaju troskove najma poslovnih prostora, koja im ulaze u troskove poslovanja. Isto tako i telefona, elek. energije ...

 

Sto se tice vaseg rada na klupi u parku, ili u prostorijama nekog poduzeca to je isto. Ono sto je bitno jest sjediste vase tvrtke. Morate necim dokazati da se vase trgovacko drustvo zaista nalazi na adresi koju ste naveli, a ne na adresi koju ste izmislili.

 

Sala mala: zamislimo da nekome ne pruzite uslugu za koju vas je platio, on pokrene sudski postupak i navede adresu vaseg poduzeca "prva klupa s desna na ulazu u Zeleni Park" jer ste mu tamo napravili internetski portal...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiram Vam Zakon o trgovačkim društvima:

Čl.37 :

Sjedište trgovačkog društva je mjesto u kojemu je uprava društva i odakle se upravlja poslovima društva ili mjesto u kojemu društvo obavlja svoju djelatnost a određeno je izjavom o osnivanju društva...

 

Znači, Vi ste registrirali poduzeće na adresi svoje nekretnine, koje ste vlasnica a istovremeno ste osnivač,vlasnik i direktor trgovačkog društva.Kao što ste naveli,imate pravo navedenu djelatnost obavljati u stambenom prostoru i za to nema zapreka ali porezna, u nekim situacijama traži tzv.potvrdu da fizička osoba-Vi, date odobrenje pravnoj osobi-svom trgovačkom društvu da u prostorijama fizičke osobe-Vašem domu,pravna osoba-Vaše poduzeće može obavljati navedenu djelatnost.

 

Predlažem da napravite sljedeće:

 

Pisana Izjava gore navedenog:Ja,ime prezime,adresa...dajem izjavu da sam suglasna da se na navedenoj adresi nekretnine čija sam ja vlasnica obavlja djelatnost internetskih portala poduzeća xy d.O.o. ,a čiji sam ja osnivač i vlasnik, bez naknade.

 

Malo nespretno sročeno ali nadam se da razumijete suštinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista puno hvala na odgovorima!

 

Prema djelatniku iz porezne Izjava nije dovoljna. Zašto? Nisam dobila neki konkretan odgovor, ali nije, mora biti Ugovor o najmu.

Ono što mi je u ovoj situaciji problematično je, citiram Moderatora: "...ali porezna, u nekim situacijama traži tzv.potvrdu..."

Dakle zahtjevi porezne razlikuju od situacije do situacije, što me najviše zbunjuje. Moj kolega novi poduzetnik sa sličnom situacijom, čak i na istom području (ali kod drugog referenta) nije primio takav zahtjev.

 

Nemam problema sa sklapanjem ugovora i plaćanjem poreza, no obzirom da sam nova u poduzetništvu i nemam neko pravno zaleđe, željela bih znati zašto radim to što radim, čime je to propisano i koje su pravne posljedice. Je li to nečiji hir, ili je uređeno nekim propisom? Da li mi je više u interesu sklopiti taj ugovor ili ne, tj. imam li uopće izbora?

 

U ovom slučaju ću najvjerojatnije poslati pismeni upit Poreznoj upravi i zatražiti informaciju na temelju kojeg zakona/pravilnika/nećeg trećeg je tvrtka dužna napraviti ugovor o najmu prostora za poslovnu djelatnost. Nadam se konkretnom odgovoru pa ću ga objaviti ovdje, možda još nekome pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Saznala sam jednu zanimljivu informaciju:

Porezna je u jednom slučaju udarila porez vlasniku stana na temelju njegove Izjave o dozvoli korištenja dijela stambenog prostora u poslovne svrhhe svom sinu bez naknade.

 

Koliko sam shvatila, Porezna je procijenila kolika je vrijednost najma takvog prostora (to ovisi od područja do područja, a može se saznati pozivom u nadlržnu Poreznu upravu, odjel za porez na dohodak)

Ispada da je svejedno napravi li se Ugovor ili Izjava, porezna nađe načina da se naplati.

 

Još mi jedino ostaje saznati po kojem propisu je tvrtka dužna imati Ugovor tj. Izjavu i koje su pravne posljedica ako ih nema?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da svaka ispostava ili područni ured porezne uprave ima svoja tumačenja.Kako sam danas pretražila sve zakone,pravilnike,NN i dr.te nisam pronašla ništa konkretno postavila sam upit voditelju moje PU.Odgovor je bio da ne treba niti izjava niti ugovor.

Sutra ću kontaktirati središnjicu da mi upute točan zakon,članak,stavak ukoliko postoji zakonska odredba za navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cini mi se logicnim da placate neki porez na velicinu prostora kojeg koristite. Bez obzira da li placte veliki ili mali najam, da ste dobili prostor na koristenje besplatno, ili je vas osobni (pa ga vi fizicka osoba dajete na raspolaganje vasoj pravnoj osobi).

 

U tom slucaju bi trebalo dati neku izjavu, ili ugovor, u Poreznoj da koristite jednu sobu, ili dio sobe, tj. tocan broj kvadrata - pa bi onda na osnovi toga mogli odrediti porez.

 

btw Kako se zove taj porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ultra je napisao:

Izgleda da svaka ispostava ili područni ured porezne uprave ima svoja tumačenja.Kako sam danas pretražila sve zakone,pravilnike,NN i dr.te nisam pronašla ništa konkretno postavila sam upit voditelju moje PU.Odgovor je bio da ne treba niti izjava niti ugovor.

Sutra ću kontaktirati središnjicu da mi upute točan zakon,članak,stavak ukoliko postoji zakonska odredba za navedeno.

 

To je upravo ono što je sporno - nigdje u propisima ne piše ništa konkretno. Možemo se ovdje voditi logikom kako sugerira Persevera, ali kako svatko ima svoju logiku, bolje je voditi se zakonima koji onda vrijede za sve.

 

Ultra, veselim se Vašem postu tj. odgovoru središnjice, koji će nadam se razjasniti ovaj problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazete /Nemam problema sa sklapanjem ugovora i plaćanjem poreza, no obzirom da sam nova u poduzetništvu i nemam neko pravno zaleđe, željela bih znati zašto radim to što radim, čime je to propisano i koje su pravne posljedice. Je li to nečiji hir, ili je uređeno nekim propisom? Da li mi je više u interesu sklopiti taj ugovor ili ne, tj. imam li uopće izbora?

 

U ovom slučaju ću najvjerojatnije poslati pismeni upit Poreznoj upravi i zatražiti informaciju na temelju kojeg zakona/pravilnika/nećeg trećeg je tvrtka dužna napraviti ugovor o najmu prostora za poslovnu djelatnost. Nadam se konkretnom odgovoru pa ću ga objaviti ovdje, možda još nekome pomogne./

 

Kako se zove porez kojeg bi trebala placati tvrtka? Ako su vas informirali da uredno dobijaju takve izjave (ili ugovore) od trgovackih drustava, kako se zove porez kojeg se odredjuje tom tgovackom drustvu?

 

Jasno je da ce tada porezna vlasniku prostora odrediti porez (na dohodak) ali da li postoji neko ime, i koje, za porez koji ce trebati platiti pravni subjekt za koristenje prostora?

 

Ako je porezna odredila porez vlasniku stana u kojem sin obavlja poslovnu djelatnost, a uredno su i na vrijeme prilozili izjavu, ili sporazum, da se dio nekretnine stavlja na koristenje besplatno, po kojoj je osnovi porezna mogla potrazivati porez na dohodak od vlasnika?

Da li se vlasnik nekretnine zalio na tu odluku?

 

 

To je apsolutno isto kao kad bi vlasnik nekretnine prilozio izjavu u kojoj daje svom sinu i njegovoj obitelji, pravo da besplatno stanuje u njegovom stanu, a porezna zeli naplatiti porez na dohodak vlasniku nekretnine?

 

Ako se ne trazi odgovore od porezne, pismeno, onda se treba zaliti na njihove pausalne ideje o odredjivanju poreza, jer se ne zna sto se trazi od poreznih obveznika.

 

Primjer u kojem bi poduzece bilo dogovorno za placanje poreza za prostor kojeg koristi - proizlazi iz logike da to poduzece stvara dohodak. Ali to ne znaci da dohodak prima i osoba koja je nekretninu dala na besplatnu uslugu.

 

Nista ne smisljam novo - princip naplate poreza za koristenje prostora od poslovnih subjekata, postoji u uredjenim poreznim zemljama kao nesto ocevidno i poznato svim pticama na grani, a ne da niti sam djelatnik u poreznoj upravi nema pojma sto trazi, zasto i po kojoj zakonskoj osnovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvala središnjicu.10 minuta su me prespajali s jednog na drugi telefon (usput sam se naslušala Mozarta,Bacha),ponavljala pitanje kao papagaj...Konačni odgovor:"Molim Vas pošaljite upit na naš mail pa će Vam odgovoriti porezni savjetnik.Hvala."

 

Odgovor tzv.savjetnika moje porezne uprave:"Da, morate napraviti ugovor o najmu fizičke i pravne osobe" (mene i mog d.O.o. tj.mene i mene jer sam ja-vlasnik nekretnine i ja-vlasnik i odgovorna osoba poduzeća.E sad je pitanje:koliko ću si ja plaćati porez na najam i koliko da se "oderem" za najamninu?Pa ću lijepo platiti sa svog poslovnog računa najam na svoj tekući,pa ću podići novce sa tekućeg i vratiti ih kao pozajmicu sebi u poduzeće,pa ću platiti proviziju bankama za te transakcije,i državi porez na dohodak od imovine i imovinskih prava (najma) i ponovo državi-porez na dobit (za firmu) i još porez na dohodak od nesamostalnog rada (plaće).Zaključak:poslovna politika moje tvrtke za 2009.-raditi za poreze,doprinose,članarine...

 

A gdje je konkretan zakon,članak,pravilnik?Ma tu je negdje,samo ga odgovorni koji ga trebaju tumačiti ne mogu trenutno pronaći jer je na dnu ladice koja je usput i zaključana a ključ su izgubili a i majstor bravar je na bolovanju...

 

U očekivanju konkretnog odgovora (Zakona,članka..)svim sudionicima ove teme-lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mkras je napisao:

Vlasnica sam novoosnovanog trgovačkog društva čija djelatnost su internetski portali. Obzirom da sam direktorica i ujedno jedini zaposleni djelatnik tvrtke, sjedište tvrtke nalazi se u mom domu, gdje obavljam i većinu poslovnih djelatnosti.

Prilikom prijave trgovačkog društva u poreznoj upravi, jedan od dokumenata koji je porezna uprava zatražila je i Ugovor o zakupu poslovnog prostora. Obzirom da se u mom slučaju ne radi o poslovnom već o vlastitom stambenom prostoru, zatražili su Ugovor o najmu stambenog prostora potvrđen u nadležnoj poreznoj upravi.

Zanimalo bi me kojim je propisom određeno da sam uopće dužna napraviti takav Ugovor?

 

U Poreznoj upravi su u pravu-dužni ste dostaviti ugovor o zakupu,između sebe kao vlasnika nekretnine, i trgovačkog društva s druge strane, ukoliko imate kako navodite osnovano trgovačko društvo. Ukoliko bi se svojom djelatnošću bavili u sklopu obrta, to bi bila sasvim druga priča, i sporni ugovor ne bi bio potreban.

Sukladno stavku 3.članka 2.Zakona o zakupu poslovnog prostora "poslovnom prostorijom smatraju se jedna ili više prostorija u poslovnoj ili stambenoj zgradi namjenjenih obavljanju poslovne djelatnosti...".

Prema odredbama članka 30.Zakona o porezu na dohodak, dohotkom od imovine i imovinskih prava smatra se dohodak koji porezni obveznik ostvaruje od izdavanja u zakup ili najam nekretnina. Nadalje, Porezna uprava ima ovlaštenja procjenom utvrditi poreznu osnovicu i kada je ugovor o zakupi zaključen bez naknade, a sve sukladno članku 33.zakona o porezu na dohodak. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

ultra je napisao:

Zvala središnjicu.10 minuta su me prespajali s jednog na drugi telefon (usput sam se naslušala Mozarta,Bacha),ponavljala pitanje kao papagaj...Konačni odgovor:"Molim Vas pošaljite upit na naš mail pa će Vam odgovoriti porezni savjetnik.Hvala."

 

Odgovor tzv.savjetnika moje porezne uprave:"Da, morate napraviti ugovor o najmu fizičke i pravne osobe" (mene i mog d.O.o. tj.mene i mene jer sam ja-vlasnik nekretnine i ja-vlasnik i odgovorna osoba poduzeća.E sad je pitanje:koliko ću si ja plaćati porez na najam i koliko da se "oderem" za najamninu?Pa ću lijepo platiti sa svog poslovnog računa najam na svoj tekući,pa ću podići novce sa tekućeg i vratiti ih kao pozajmicu sebi u poduzeće,pa ću platiti proviziju bankama za te transakcije,i državi porez na dohodak od imovine i imovinskih prava (najma) i ponovo državi-porez na dobit (za firmu) i još porez na dohodak od nesamostalnog rada (plaće).Zaključak:poslovna politika moje tvrtke za 2009.-raditi za poreze,doprinose,članarine...

 

A gdje je konkretan zakon,članak,pravilnik?Ma tu je negdje,samo ga odgovorni koji ga trebaju tumačiti ne mogu trenutno pronaći jer je na dnu ladice koja je usput i zaključana a ključ su izgubili a i majstor bravar je na bolovanju...

 

U očekivanju konkretnog odgovora (Zakona,članka..)svim sudionicima ove teme-lijep pozdrav!

 

Evo ovo je sad naprimjer primjer gdje zakon nije do kraja izradjen. I što sad, dali nebi trebalo napisati pismo ministarstvu financija i pojasniti absolutnu neefikasnost ovoj zakona. Dali postoji koja adresa na koje se može slati feedback konstruktivne vrste?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prošao sam nešto slično sa Poreznom upravom –poreznom ispostavom Susedgrad, radi se o takozvanoj procjeni gospodarske snage pa su Vas sigurno osim ugovora o najmu tražili i ugovor o vođenju knjiga, ugovor o kreditima, izvore financiranja, izvadak iz sudskog registra, obavijest o NKD razvrstavanju.

 

Takav zahtjev Porezne uprave je nelegalan i radi se nezakonitom prikupljanju poslovnih podataka pod formom procjene gospodarske snage za potrebe tko zna koga a na račun poreznih obveznika. To je doslovno poslovna špijunaža i sramota za poreznu upravu a rade to na način da se u praksi radi o iživljavaju poreznih djelatnika nad poreznim obveznicima budući su neki podaci kao sudski registar i NKD razvrstavanje javni podaci, dostupni svakom zainteresiranom putem interneta i došlo je vrijeme da djelatnici porezne uprave nauče služiti internetom ili da svoja mjesta prepuste mladim snagama. Podaci o Vašim dobavljačima, kupcima, davaocima i uvjetima kredita su poslovna tajna i ti podaci ne bi porezna mogla dobiti na tacni, ako ih baš zanima do tih podataka mogu doći poreznim nadzorom koji su dužni voditi u skladu sa propisanim postupkom a tada su ih dužni čuvati kao poreznu tajnu . Nažalost mi nismo pravna i teško vam se boriti protiv bahate državne administracije pa vam je možda najbolje dati to što traže ako niste spremni upustiti se u borbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija