Jump to content

Jednogodišnji rok zastare


anonimno

Preporučene objave

Molim, pomozite pravnome laiku.

Prigovorio sam na ovršni prijedlog (voda) radi zastare potraživanja (čl. 378 ZOO). Dobio sam rješenje prema kojem je priznat dio potraživanja koji je zastario, a za dio potraživanja se i dalje traži isplata, pa će se postupak dalje voditi kao povodom prigovora protiv platnog naloga. Zadnji račun za koji se traži isplata ima dospijeće u 07/2001.

Molim odgovore na nekoliko pitanja:

1. Što znači jednogodišnji rok zastare iz čl. 378 ZOO? Da li to znači da u tom roku moraju samo utužiti potraživanje, ili to znači da ako ne uspiju naplatiti u tom roku, nastupa zastara. Ja sam smatrao da se radi o ovoj drugoj opciji.

 

2. Obzirom na datum dospijeća zadnjeg računa, kada će nastupiti apsolutna zastara u novoj situaciji kad se postupak nastavlja dalje kao povodom prigovora protiv platnog naloga.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Koliko ja znam navedeno je to u Zakonu o sudovima pa upravo i zbog toga imate nakrcan Ustavni sud sa tužbama gdje se traži donošenje presude nadležnog suda zbog nerazumnog roka trajanja parnice, a koji je, mislim, 10 godina.

Dalje, aktualni premijer je prije par dana rekao da će se novim Zakonom o sudovima taj rok skratiti na 3 godine.

ŽIVI BILI PA VIDJELI!

Istina je da sam pravno neuk no prenosim što su mi odvjetnici rekli jer i sam imam jednu usvojenu tužbu na ustavnom sudu zbog tih razloga. Ovo je malo off-topic ali to sjetio sam se... nadam se da nitko ne zamjera...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija