Jump to content

Neraspoređeni doprinosi


cash_hr

Preporučene objave

Interesira me kako prisiliti bivšeg poslodavca da razriješi zavrzlamu oko zaostalih davanja.

Naime, radi neplaćanja država mu je sjela na račun i namirila se, no ta naplaćena davanja i dalje nisu raspodjeljeni po mirovinskim računima zaposlenika, a kako se stvari odvijaju, nemaju niti takvu tenziju.

Davanja mi nisu sjela na račun 2-3 godine.

 

Hvala na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko poslodavac ima neplaćena porezna dugovanja i porezna mu sjedne na žiro račun,ovrha na računu je do potpune naplate svih dugovanja po ovrsi.Najprije se naplaćuju porez na dodanu vrijednost i porez na dobit a zatim doprinosi.Nemoguće je da je porezna naplatila temeljem ovrhe po žiro računu samo dio duga a zatim se "skinula"s računa ostavivši nenaplaćena dugovanja po doprinosima.Vjerojatno je da na žiro računu nema novčanih sredstava pa će se doprinosi zatvarati budućim priljevom novca na račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naplaćeno je sve blokiranjem računa, samo što je sve naplaćeno u "džuture" i stoji na mirovinskom skupnom računu te nije raspodjeljeno na račune djelatnika..

Za to se navodno čeka da računovođa napravi papire, a on ih "radi" već dvije godine... :(

 

Neću niti napominjat da sam prošle godine ostao zakinut za povrat poreza od 2500kn te sam još morao doplatiti svojih 300kn radi te čitave zavrzlame oko neurednog plaćanja poreza i doprinosa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada poslodavac uplaćuje doprinose on ih i uplaćuje "džuture", na uplatni račun koji određuje koji je doprinos i tko je uplatitelj.Ne raspoređuje doprinose po djelatnicima niti poslodavac,niti računovođa.

 

Svaki mjesec poslodavac šalje obrazac R-Sm, REGOS-u, iz kojeg je vidljivo kolika je po djelatniku bruto,neto plaća i doprinosi za mirovinsko ali kada se vrši uplata-vrši se u skupnom iznosu.

 

I ono o čemu ste sami pisali-ukoliko nisu redovito uplaćivani doprinosi i porezi rezultira nemogućnošću povrata na kraju godine.

 

Nažalost, još jedna priča u nizu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E da, to je ta situacija.

No, kako je država sjela na iznos od jedne godine (pa opet druge, pa opet treće), računovođa je trebao napraviti te neke obrasce (tako kaže poslodavac) da se ti novci sa zajedničkog računa rasporede na naše račune.

No sada je ta situacija kompliciranija jer su tu i nekakve kamate i kaj ja znam što sve ne za obračunati, a ti obrasci navodno moraju štimati u lipu.

 

Sve u svemu, iz provjerenih izvora znam da je država uzela taj novac i da on sada stoji na zajedničkom računu u regosu, no kako sam rekao, 3 godine nili lipa nije sjela na moj račun drugog mirovinskog stupa.

 

E, sad ponavljam pitanje.

Da li mogu ja napraviti nekakav pritisak da više taj dio posla bude odrađen sa poslodavčeve strane i da napokon taj novac sjedne na moj račun?

 

Ja više ne radim u toj firmi baš iz tih razloga, no osječam se ko da radim i jede me to dok ne zatvorim to čitavo poglavlje... :(

 

Tnx na odgovorima Ultra

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini obrazac koji usklađuje obračunate doprinose sa uplatama je ID-obrazac a on se mora podnositi redovito,mjesečno (od strane poslodavca,tj.knjigovođe prema poreznoj upravi).Znači, malo poslodavac zaobilazi istinu ako kaže da je za tzv.usklađenja potrebno nekoliko mjeseci ili godina.

Ne možete vršiti nikakav pritisak na poslodavca glede raspoređivanja doprinosa, jer ako je s njegove strane sve uplaćeno, onda bi trebalo stiskati i pritiskati mnoge druge institucije (biti ćemo pristojni pa ih nećemo imenovati).

U svakom slučaju,ne brinite,ukoliko je doista uplaćeno nemate razloga reagirati,posložit će se mozaik do ishodovanja prava koja slijede iz uplate doprinosa (čit.mirovine).

I sama sam poslodavac koja uplaćuje doprinose i svojim radnicima i sebi ali još uvijek više vjerujem u onu:jedna kuna državnom proračunu-dvije u čarapu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo kaj su mi odgovorili iz mirovinskog fonda:

 

Poštovani, potrebno je da se obratite u Poreznu upravu mjesta u kojem je tvrtka za koju ste radili registrirana. Poslodavac uplate doprinosa uplaćuje na Regos, ali za kontrolu uplata zaduženo je Ministarstvo financija - Porezna uprava. U privitku se nalazi broj telefona Porezne uprave Zagreb - centar, pa se nadamo da ćete doći do potrebnih informacija..

 

znaci, financijska... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija