Jump to content

Nepotpuna dokumentacija na ostavinskoj raspravi


Poduzetnica

Preporučene objave

Ne znam kako se obraniti od slamperaja s kojim sam suocena na ostavinskoj raspravi pa molim savjet:

Naime, dokumentacija predocena u svezi ostavine je nepotpuna jer je sunasljednik, koji je jedini u posjedu iste, ne zeli predociti, a JB se ponasa kao da to nije bitno i da je ne zanima. Bankovni racuni ostavitelja su prijavljeni na temelju izvadaka sa stanjem 5 mjeseci po njegovoj smrti i ne znam kako doci do stanja na racunima s danom preminuca ostavitelja. Kako mogu izbjeci potpisati nasljednicku izjavu tj. donosenje Rjesenja o nasljedjivanju dok ne saznam pravo stanje situacije tj. koliko je sunasljednik novaca potrosio nakon preminuca ostavitelja ili vec prebacio na svoj racun?

Zahvaljujem na odgovoru, lijepi pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud odnosno JB kao povjerenik suda može, treba i mora tražiti od banke odgovarajuće podatke službenim dopisom. Nasljeđuje se imovina u trenutku smrti, a opravdani naknadni troškovi moraju biti dokazani računima.

 

Sve svoje primjedbe na određivanje ostavine napišite i pošaljite JB pismeno, te jasno napišite što tražite. To je jako važno jer voditelji postupka često manipuliraju i suptilno prepravljaju izjave stranaka kad ih diktiraju u zapisnik tako da svoj postupak prikažu ispravnim i zaštite sebe, umjesto da štite prava stranke. Tome se netko tko nema iskustva u takvim postupcima teško može suprotstaviti, a kasnije u žalbenom postupku to može jako štetiti.

 

Ako JB odbije pribaviti sve što je bitno radi određivanja ostavine, odbijte potpisati zapisnik i izjavu, a ono što ste napisali koristit ćete dalje u prigovoru odnosno žalbi na rješenje, ako ga JB ipak donese. Može se desiti i da Vas uputi u parnicu zbog spora oko ostavine, što ovisi o detaljima slučaja.

 

U svakom slučaju, ne možete samo tako JB prisiliti da napravi što neće, već ćete se morati koristiti pravnim lijekovima.

 

Možete se na postupak JB požaliti predsjedniku suda i/ili tražiti njegovo izuzeće, ali to vam vjerojatno neće pomoći.

Osobno na odgovor na pritužbu o dokumentiranom šlamperaju jednog JB čekam od predsjednika suda više od 7 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Napravit cu tako kako ste mi savjetovali iako mi parnica nazalost sve vise izgleda neizbjeznom, jer je sunasljednik neposten i pohlepan, a ni njegov odvjetnik nije nista bolji. Ne priznaju mi apsolutno nikakva ulaganja ni davanja u ostaviteljeve nekretnine (kojih ne bi bilo da ih nisam spasila i placala otkup i rezije, pa zato zelim da se dogovorno izdvoje iz ostavine jer sam s ostaviteljem dijelila kucanstvo), a isto tako mi onemogucavaju uvid u bilo kakvu drugu dokumentaciju osim one koje su predali JB. Zapravo me ucjenjuju mojom naizgled slabijom pozicijom tj. da nisam u posjedu tocnih informacija, te da cu ja biti stranka ciji su navodi "manje vjerojatni" i kao takva upucena na pokretanje parnice.

Ukoliko je dostava poziva na raspravu bila uredno izvrsena i meni i sunasljedniku, koji su mi razlozi u ovoj situaciji na raspolaganju za trazenje odgode rocista? Mogu li taj pismeni dopis (u kojem cu traziti podatke s racuna u trenutku preminuca ostavitelja i odgodu dok se ne saznaju) odnijeti osobno JB prije ostavinske rasprave ili joj je to bolje poslati preporucenom postom?

Takodjer, medju prilozenom dokumentacijom nisu navedeni nigdje ni troskovi sahrane, mogu li i to traziti da bude navedeno na raspravi? Ako sam platila graviranje spomen-ploce na grobnici, da li se i to ubraja u troskove sahrane?

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da dodam:

Javni bilježnik ne može, niti nije ovlašten utvrđivati točne iznose na novčanim računima kod financijskih institucija.

Javni bilježnik mora utvrditi samo postojanje računa, broj računa i banku.

Ako nasljednik ne može sam dati te podatke, tada nasljednik predlaže jb da službenim putem zatraži podatke od banke.

Banke dostavljaju podatak o broju računa, međutim, banka nije dužna jb dostaviti podatak o saldu na računu i promjenama na određeni dan.

To je stoga, što se konačni obračun iznosa koji se isplaćuje nasljednicima vrši na licu mjesta u banci kad nasljednik dođe sa rješenjem o nasljeđivanju.

Stoga jb u rješenju o nasljeđivanju pišu formulaciju tipa:

- točno neutvrđeni novčani iznosi na računu broj_____ kod banke ______

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija