Jump to content

Odvjetnički bezobrazluk!


Mishko007

Preporučene objave

Odvjetnik mi je poslao račun za usluge koje je vršio prije više od pet godina, a iznos računa je gotovo dvije prosječne hrvatske plaće. Interesantno je to je račun imao samo jednu stavku - odvjetničke usluge za razdoblje 1995 - 2008.

 

Još prije više od dvije godine sam pismenim putem molio da mi dostavi troškovnik učinjenih nenaplaćenih usluga, ali se nije očitovao o tome, već mi je nedavno poslao račun s naznakom da se plati u roku od par dana.

 

Interesantno je to da je dio usluga bio plaćen u tadašnjim njemačkim markama, za koje nije izdan račun, a također, stranka koja je izgubila spor koji je on vodio je platila troškove suđenja i odvjetnika.

 

Ima li pravo odvjetnik zahtijevati da mu se plati ono što mu je već plaćeno, a bez obzira na to već je u zastari (mislim da bi rok zastare trebao biti pet godina), te da li ima pravo poslati račun bez specifikacije troška.

 

Osim toga, taj isti odvjetnik, koji nas je zastupao prilikom ostavinske rasprave za nasljeđenu imovinu, krivim savjetovanjem nas je naveo da platimo porez na promet nekretninama, a koji smo mogli izbjeći da smo zanemarili oporuku ili da se oporučni nasljednik odrekao nasljedstva u korist nekog od nasljednika iz direktne nasljedne linije koji bi bio oslobođen plaćanja poreza. Mi kao pravni laici to nismo morali znati, a on koji je bio plaćen da zastupa naš interes, to je trebao i morao znati i tako nas savjetovati.

 

Također, kome se mogu obratiti i požaliti na takvo bezobrazno i neprofesionalno ponašanje. Da li mu mogu natovariti krivnju za materijalnu štetu učinjenu njegovim namjernim ili nehotičnim propustom pri zastupanju i savjetovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Mislim da na ovom forumu nitko ne želi dati odgovor na pitanja protiv odvjetnika. "Vrana vrani ne kopa oći". Postavio sam slićno pitanje kao i tvoje. Koliko sam uspio zaključiti odvjetnik je naplatio trošak postupka koji mu je dosudio Sud od stranke koja je izgubila spor. Mislim da onda nema pravo na naplatu troškova. On je bio dužan svoje troškove ispostaviti sudu prije donošenja presude. Ukoliko to nije učinio to je njegov propust. Napisao si da je trošak do 2008. godine. Ako je postupak završio pravomočnosti u 2008 godini mislim da nije nastupila zastara jer su njegove radnje još uvijek u tijeku. Pojašnjenje ti je dužan dati kao i specifikaciju svih nastalih troškova uz detaljno obrazloženje.

Ukoliko je zbog propusta odvjetnika došlo do bilo kakve štete po tebe ili tvoje obitelji predlažem ti da se u pisanom obliku obratiš odvjetničkoj komori radi vođenja disciplinskog postupka protiv odvjetnika. Oni zaprimaju samo potpisane prijave dostavljene poštom. Odvjetnici plačaju policu osiguranja tako da se materijalna šteta počinjena njihovim nemarom ili propustom može naplatiti ali nakon ocjene odvjetničke komore. Molio bi te da mi javiš kako je prošlo. Moje pitanje "Izdavanje računa odvjetnika", pogledaj temu. Nema niti jednog odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija