Jump to content

promjena ugovora na neodređeno ali ne i radnog mjesta


laracroft

Preporučene objave

Poštovani!

 

Radi se o tome da je zaposlenima na neodređeno vrijeme u jednoj firmi (koji su se na natječaj za to radno mjesto prijavili jer je prioritetna bila njihova srednja škola i upravo su zbog toga dobili posao) promijenjen ugovor....

 

Naime, dogodila se situacija da oni i dalje rade na istom radnom mjestu, a poslodavac je od njih zatražio da potpišu "novi ugovor na neodređeno" kao da rade na nekom drugom radnom mjestu u firmi (a ne rade).

 

Zaposleni su vidjeli u čemu je "kvaka" tek kad su primili plaću.

 

Naime, skinuli su im plaćenu "srednju školu" i plaćaju im samo osnovnu školu.

 

Očito da za to radno mjesto za koje su potpisali novi ugovor srednja škola nije potrebna.

Ali, oni zaista rade na radnom mjestu za koje se traži srednja stručna sprema koju imaju- neophodna je!

Firma je državna.

 

Što napraviti?

 

Pomoć, savjeti pls (i ako itko ima volje potkrijepiti odgovor kojim zakonskim člankom) :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Odmah da vas upozorim kako nisam pravnik ali sam tijekom prošle godine imao problema pa sam se načitao propisa ko' mutav.

Mislim da Vam se ne može mijenjati ugovor bez vaše suglasnosti jer je za izmjenu bilo kojeg ugovora potrebno ili da je sadržaj prethodnog protuzakonit ili suglasnost obiju ugovornih strana.

U Članku 12. Zakona o radu stoji: Ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku, odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu iz članka 11. stavka 3. Zakona o radnim odnosima, mora između ostalog sadržavati uglavke o: "osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo".

Pretpostavljam da radite u maloj firmi i u frci ste od samovolje vlasnika. Međutim, ukoliko vas ima barem četiri-pet i nastupate uporno, složno i strpljivo, on bi se onda trebao bojati vas.

Ukoliko Vas je poslodavac obmanuo u vezi novog ugovora (iskoristio je autoritet da bi vam nemetnuo novi, za vas nepovoljniji ugovor) mogao bi prilično stradati. Možete ga prijaviti inspekciji rada nadležnoj za grad u kojem živite a možete čak i ustati s parnicom protiv njega.

Članak 221 ZOR: (2) Radnik, radničko vijeće, sindikat te poslodavac mogu zahtijevati od inspektora rada provođenje inspekcijskoga nadzora.

Članak 228. ZOR: Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

... 5. ako sklopi ugovor o radu koji ne sadrži podatke propisane ovim Zakonom (članak 12.)

...

Članak 228a ZOR: Novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

... 15. ako radnika ne rasporedi na poslove na kojima je radio ili mu ne ponudi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova (članak 72.),

16. ako radnika ne vrati na poslove na kojima je prethodno radio ili mu ne ponudi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova (članak 75.)

...

Dalje, poslodavac čini težak prekršaj ukoliko vam nije dostavio s plaćom i jasan obračun plaće na osnovu čega možete vidjeti kako je formirao plaću. Obračun plaće je ovršni dokument i ako vam ga nije dostavio čini prekršaj kažnjiv s 60-100 tisuća kuna.

Konačno, imate pravo na povratak na prethodno stanje.

 

Ako ste članovi sindikata obratite se za savjet sindikalnim pravnicima - na to imate pravo bez naknade kao članovi. Oni će vam ovo što ja pišem daleko bolje objasniti. Ukoliko niste članovi, možete se obratiti pravnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za savjet na besplatni telefon 0800200004. Prilično su susretljivi. Konačno možete se obratiti svi skupa nekom pravniku za koga znate da se bavi radnim pravom za savjet. Ne bi vam trebao naplatiti više od 300-tinjak kuna za savjet. Ako vas je petoro - 60 kuna po osobi nije puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija