Jump to content

Nasljedstvo nakon majčine smrti


scamar

Preporučene objave

Molim savjet(e).

Moja majka ima u vlasništvu stan koji je dobila kao samohrana majka dvoje djece. Ja već duže vrijeme ne živim u tom stanu jer nije bilo kvalitetnih uvjeta za suživot sa majkom. Sestra je cijelo vrijeme živjela sa majkom,uz izuzetak od godinu i pol,kada je živjela sa suprugom na njegovoj adresi. Danas opet živi u tom stanu nakon rastave,ali sa drugim suprugom,a majkaživi na drugoj adresi. Ja živim sa suprugom na njenoj adresi. Ne znam jesu li majka i sestra sklopile kakav ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili je čak oporučno majka stan u cijelosti prepustila sestri. Pretpostavimo da je ovo drugo,obzirom da nisam sa njima u dobrim odnosima.

Imam li ja kakvo pravo,nakon majčine smrti,tražiti matematički svoj dio stana i eventualno pobiti moguću oporuku? Obzirom da je majka pravo na stan stekla zbog djece od kojih sam ja jedan. Negdje sam čuo za nužni dio. Što bi to točno značilo i kakva su mi prava u ovakvoj situaciji? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scamar je napisao:

A kako ja to mogu saznati,obzirom da nismo u dobrim odnosima? I ima li to smisla dokazivati prije majčine smrti?

 

U opisanoj situaciji, čini mi se da je najbolje za vas ne dirati tu temu. Ne možete si time puno pomoći, ali mogli bi odmoći.

 

Možda majka uopće nije napravila ni oporuku ni darovni, niti ugovot o uzdržavanju. U tom slučaju nakon majčine smrti nasljeđujete polovicu.

Ako počnete 'petljati' po tome, mogle bi sklopiti ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

Sve se ionako riješava nakon majčine smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam ovo shvatio i hvala vam.

No,smije li majka(kao sadašnja vlasnica)uopće prodati ili darovati stan nekome(pa i sestri,npr.)ako smo mi djeca bili kriterij na osnovu kojeg je ona dobila stan? Sama ga nikad ne bi dobila. Je doduše bila samohrana,ali imala je i djecu te se na osnovu toga uzimao u obzir broj soba kod određivanja veličine stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija