Jump to content

mirovina u izvanbračnoj zajednici


duck

Preporučene objave

Poštovane forumaše molim za odgovore na pitanja.

 

Moj otac živi s ženom u izvanbračnoj zajednici već 6 godina. Prijavljen ( u svim dokumentima ) je na adresu gdje živimo suprug i ja. Moje pitanje se odnosi na to; u slučaju njegove smrti ima li njegova "supruga" pravo na njegovu mirovinu ili se oni moraju vjenčati ili treće, on se mora prijaviti na njenu adresu?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vam može poslužiti kao polazna točka, ovo sam pronašla ma stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje:

 

Izvanbračni drug

 

Izvanbračni drug koji je s osiguranikom ili s korisnikom mirovine do njegove smrti živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine ima pravo na obiteljsku mirovinu prema istim uvjetima kao i bračni drug. Stoga sve što je navedeno u vezi sa stjecanjem , određivanjem, korištenjem , ponovnim određivanjem i gubitkom prava na obiteljsku mirovinu za udovicu primjenjuje se i na izvanbračnu udovicu .

Status izvanbračne zajednice utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku.

Pravo na obiteljsku mirovinu može ostvariti samo ona osoba koja je u trenutku stupanja na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju «Narodne novine» , broj 35/08. odredba članka 7.) tj. 28. ožujka 2008. živjela u izvanbračnoj zajednici koja je trajala najmanje tri godine.

 

 

Udovica ili udovac imaju pravo na obiteljsku mirovinu (prema čl. 61. ZOMO-a):

 

- ako su do smrti bračnog druga po kojem im to pravo pripada navršili 50 godina života ili

 

- ako su mlađi od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

 

- ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koji imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a udovica ili udovac obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci. Ako tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi opća nesposobnost za rad, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

 

Ako udovica ili udovac do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života , imaju pravo na obiteljsku mirovinu kad navrše 50 godina života.

 

Udovica ili udovac koji su tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršili 50 godina života zadržavaju to pravo trajno, a ako to pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, pravo na obiteljsku mirovinu mogu ponovno ostvariti kada navrše 50 godina života.

 

Udovica stječe pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti. U tom joj slučaju pravo na obiteljsku mirovinu pripada od dana smrti osiguranika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morao bi se prijaviti na adresu na kojoj živi u protivnom podliježe kaznenim odredbama.Vjenčati se ne moraju, jer je to izvanbračna zajednica koja je izjednačena sa bračnom. Njegova izvanbračna supruga će u slučaju nečijeg negiranja njenih prava imati više poteškoća u dokazivanju postojanja njihove zajednice, a to se može izbjeći upravo tim zakonskim radnjama. Dakle prijavom prebivališta na istoj adresi, primjerice zdravstveno osiguranje preko supružnika itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija