Jump to content

ovlasti slovenske granične policije


carolina

Preporučene objave

zanima me dali slovenska granična policija može bez ikakve opravdane osnove izvršiti petragu mojih osobnih stvari,jer koliko znam po našem pravu naša policija nemoze bez naloga i opravdane osnove otvarati osobnu prtljagu? i u kojem propisu mogu pogledati njihove ovlasti? pitam ovo,jer me slovenski policajac bez ikakvog povoda izvršio takvom detaljnom pregledu, i to bez da je mene kao osobu pregledao, a moje osobne stvari, je tako pregledao, da ih je bacao iz torbe i to donje rublje da mi je bilo neugodno i to na stolu na cesti na granici, da svatko tko prolazi to vidi, bez ikakve privatnosti, a da ne govorim o drugim osobnim stvarima kao npr,. rastrgati uloške. to je bilo strašno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Granična policija smije na graničnim prijelazima izvršiti pregled vozila i stvari koje putnik sa somom nosi.Policija nije obvlaštena vršiti pretragu kao izvidnu radnju bez naloga tijela sudbene vlasti, a to uključuje i područje graničnih prijelaza. Pretraživati bez naloga mogu jedino carinski službenici koji na to imaju pravo temeljem posebnih propisa i to se ne smatra pretragom kao radnjom koja je obuhvaćena kaznenim propisima, ali vrijedi kao dokaz u eventualnom kaznenom postupku.Radnje koje koje su opisane u ovom topiku imaju sve elemente pretrage pa je istu mogao izvršiti samo carinski službenik, nikako policijski. Bez obzira na sve, postoji obveza poštivanja osobe i njezinog dostojanstava, kako policijskih tako i carinskih službenika. Ovo navodim temeljem propisa koji važe u "RH", ali sam siguran da je vrlo slično u Sloveniji, jer je EU pravo temelj po kojem se odvija carinski nadzor i nadzor državne granice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Instituti pregleda i pretrage kao ovlasti nisu baš tako jednostavni. Primjerice uhićenika (a prema ZKP uvjeti za uhićenje su jednostavni) policija može pretražiti bez naloga suda.

Nadalje, već sam Zakon o policiji u svezi pregleda osobe i predmeta kojih nosi sa sobom, policiji daje ovlast da može i nasilno otvarati predmete i zar onda uobičajene teorije o razlikama između pregleda i pretrage ne padaju u vodu. Štoviše, ta odredba je prošla i provjeru na Ustavnom sudu.

U svezi nadzora državne granice pripadajući Zakon daje slične ovlasti policiji u dijelu uređenja kontrole osoba, stvari i prijevoznih sredstava. Kod oba Zakona, doduše sasvim nejasno, spominju se uvjeti da se dokazi pribavljeni pri takvim pregledima (koji očito nisu samo vanjski ako se predmeti mogu nasilno otvarati)mogu koristiti kao dokazi u daljnjim postupcima samo uz prethodno pribavljeni sudski nalog. E sad budi pametan.

Očito još nešto vode treba proteći pod Savskim mostom da nam pojedini pravni instituti koncizno i precizno "legnu" ne samo u tumačenju već i pri samom njihovom donošenju odnosno propisivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija