Jump to content

Osporavanje očinstva ...


goodie

Preporučene objave

...nakon 7. godine života djeteta

Poštovani, razveden sam i imam dijete koje je rođeno neposredno prije sklapanja braka. Sada dijete ima 9 i pol godina a ja sam došao do neih saznanja koja su me nagnala da provjerim očinstvo nad njime. Neovisnom DNA analizom došao sam do spoznaje kako nisam otac djeteta i želio bi da me se briše iz matične knjige kao njegova oca i skine alimentacija sa plaće. Znam da neovisnu analizu sud neće priznati i spreman sam nakon pokretanja tužbe otići i na drugu, onu koju će sud uzeti u razmatranja prilikom donošenja presude. No, koliko vidim u Obiteljskom zakonu, očinstvo se može osporavati najkasnije do djetetove sedeme godine života. Što sada? Da li sam doista sada prisiljen uzdržavati dijete koje nije moje i dati mu dio svoje imovine nakon smrti jer ranije nisam imao saznanja o očinstvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cekajte, ako sam dobro razumio, iako ću na sudu tužbom neovisnom nalizom uspjeti dokazati da nisam otac djeteta, ne postoji način na koji mogu novom tužbom tražiti prestanak plaćanja alimentacije za dijete koje nije moje???

Dakle hoćete reći da sam prisiljen uzdržavati dijete koje dokazano nije moje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, ne mogu vjerovati! Moje iduće pitanje glasi: ako je prekasno da me se iz matiče knjige briše kao oca, koje su mi mogućnosti osporavati uzdržavanje? Naime, prijevarom sam doveden u krivo vjerovanje da sam otac. Ne mogu vjerovati da sam obvezan plaćati alimentaciju za dijete koje dokazano nije moje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte,

po mome misljenju trebali bi imati pravo tuziti majku djeteta zbog nastale stete povodom njene prjevare. Vas ta obveza prema djetetu sasvim sigurno ostecuje.

Međutim, meni nije poznato da je to ikad itko u RH pokusao kamoli uspio utuziti.

Najvjerojatnije iz prakticnih razloga. Ljudima je lakse prebacit se na rad na crno, svoje nekretnine prepisati nekog drugog i tako maksimalno otezati majci da dobije alimentaciju.

Postoji mali milijun nacina da otezate pa i onemogucite da djete dobije alimentaciju, samo sto je to gotovo sve ilegalno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma radi se o tome da ja alimentaciju plaćam uredno već godinama ali sada želim da to prestane. Nisam umogućnosti "prebacivati se" na rad na crno, ali ni ne želim. Jedino bih htio da slučaj završi kako je to jedino logički moguće - mojim rasterećenjem prestankom plaćanja alimentacije tuđem djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao sto sam vam vec nekoliko postova iznad napisao:

CZSS ce takav postupak samo pokrenit ako ga vi uvjerite da je to najbolje za djete. A racunajte da ce CZSS mislit da je bolje za djete ako mu itko nesto placa pa makar to ne bio njegov otac nego da mu nitko nista ne placa. Tako da bi trebali saznat tko je zapravo otac, ponjet taj DNK test i nadat se da imate srece pa naletite na nekoga u centru tko vam je spreman pomoc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Nakon 9 mjeseci pravne bitke, zavrzlama i kojekakvih akrobacija, očinstvo je osporeno i više nisam upisan kao otac djeteta za koje sam doznao da biološki nije moje.

Unatoč odredbi čl. 82. st. 1. Obiteljskoga zakona pravda je ipak uspješno prokazana i provedena u djelo. Sve koje zanima kako, možemo na PM.

 

Ovim putem bih izrazio svoje duboko nezadovoljstvo radi stavljanja u nepravedan položaj svih muškaraca koji su dovedeni u situaciju poput moje i zakonom im se onemogućava da istinu dovedu na vidjelo dana, sankcioniraju onoga koji se materijalno okoristio temeljem prevare i oslobode nepravedeno nametnutih financijskih obveza.

 

Poruka svima takvima je da ne odustaju, da nade i načina ima, pitanje je volje, znanja, umijeća i na kraju upornosti da se očinstvo ospori.

 

Nadam se da će se izmjenama i dopunama navedenoga Zakona majke koje čine slične stvari staviti u položaj u kojem nisu beskrajno zaštićene u svojoj prevari. Iako se to na kraju svodi na njihovu borbu za opstanak i sigurnost, nadam se da će se omogućiti tužiteljima u ovakvim slučajevima i dulji vremenski period od navršene sedme godine života djeteta ukoliko dođe do novih okolnosti i saznanja.

 

Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

ja sam negde procitala da i u svedskoj neki otac koji je kao vas dosao do saznanja da djete nije negovo, zbog postojecih zakona ne samo sto je placao alimentaciju nego, placa i izdrsku svom odraslom djetetu zato sto je ona navodno nezaposljna.

zzz_zzz je napisao:

da,

inace je to sasvim nepravedno i jedino u RH tako rjeseno ali zakoni su takvi kakvi su.

Nemate pravo osporavati ocinstvo, svaku tuzbu bi sud odbio kao neosnovanu, prije nego sto bi uopce doslo do bilo kakve rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija