Jump to content

Zaštita prava radnika


Dreamer34

Preporučene objave

U "Pravilniku o radu" firme stoji da:

"Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio

neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest

(15) dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno

njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu

prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje tog prava."

 

Međutim, nekoliko članaka dalje stoji da

"Odluke poslodavca koje se uručuju radniku trebaju

sadržavati uputu o pravu na podnošenje zahtjeva za

zaštitu prava ili utvrđenje da je odluka konačna."

 

Sad, poslodavac ispostavlja radniku "Upozorenje na kršenje radne obveze s mogućnošću raskida ugovora o radu uz praćenje od 60 dana" te na kraju stoji DA JE ODLUKA KONAČNA.

 

Pretpostavljam da pošto radnik nije upoznat sa pravnim lijekom, postavljaju se pitanja:

1. da li se radniku SUKLADNO PRAVILNIKU O RADU ONEMUGUĆAVA ZAŠTITA PRAVA, ili ipak postoji mogunost zaštite prava, tj. može li se radnik na tu odluku žaliti?!

2. da li je ta odredba Pravilnika o radu u skladu sa Zakonom o radu?

 

Inače, poslodavac je radniku izdao Upozorenje zbog povrede dostojanstva drugog radnika, neopravdano, bez poštivanja procedure sukladno Pravilniku o radu, a na kraju bez ikakve osnove. Stoga me zanima vaše mišljenje o odredbi alineje (7) članka 133 Zakona o radu (Zaštita prava radnika) koja govori da "Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na postupak zaštite dostojanstva radnika iz članka 30. ovoga Zakona" koji govori o zaštiti dostojanstva radnika.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako smatrate da je upozorenje koje ste dobili - neosnovano, svakako podnesite poslodavcu zahtjev za zaštitu prava u kojem ćete zatražiti da poslodavac Upozorenje stavi izvan pravne snage, jer ćete ga u suprotnom tužiti. Nekada se zbog toga nije moglo tužiti, no stajalište sudske prakse se polako mijenja po tom pitanju. Ukoliko se odlučite na tužbu, javite mi se da Vam dostavim sudske odluke gdje su sudovi zauzeli stajališta da radnik ima pravni interes na utvrđenje Upozorenja nezakonitim, odnosno pravo na tužbu.

 

Neosvisno što u Vašem Pravilniku o radu stoji da je to upozorenje - konačno, Vi svakako podnesite poslodavcu zahtjev za zaštitu prava. On se podnosi u roku od 15 dana od dana kada Vam je uručeno to upozorenje, a u konkretnom slučaju Vam pravo zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava dopušta Zakon o radu (članak 133).

 

Ne može se reći da radnik nije upoznat s pravnim lijekom (kako to Vi tumačite), jer nepoznavanje prava nikoga ne ispričava.

 

Kako Pravilnik o radu regulira navedeno pitanje drugačije od Zakona o radu, za Vas kao radnika primjenjuje se propis koji je povoljniji.

 

Glede zaštite dostojanstva, to se ne tiče Vašeg slučaja. Naime, propisuje se tom odredbom da radnik koji želi tužiti poslodavca zbog povrede dostojanstva nije vezan tim kratkim rokovima iz članka 133 Zakona o radu.

 

Dakle, obvezno podnesite zahtjev za zaštitu prava poslodavcu, zatražite da stavi Upozorenje izvan snage i zaprijetite tužbom radi utvrđenja Upozorenja nedopuštenim ako to ne učini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija