Jump to content

alimentacija


dmati44

Preporučene objave

Razvod je bio sporazuman. Dogovoreno je 20% alimentacije. Supruga je sama podnijela zahtjev, potpisala nas oboje, ja nisam bio prisutan. Na ročištu potpisujem da se odričem prava na žalbu, jer nisam znao što piše u zahtjevu, a piše 25% koje je supruga sama preinačila mimo dogovora. To iznosi oko 2k kuna. Nisam se bunio jer mi je to jedino dijete. Sad se okolnosti promijeniše, došlo drugo dijete, ja postao podstanar... Kako sam očito bio prevaren pri prvom određivanju alim, mogu li sad tražiti usklađenje na nekakve realne iznose, jer smatram da je 2k kuna previše za vrtićku dob, pa ispada da se financijski o djetetu brinem samo ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini način da promjenite dosadšanji iznos uzdržavanja je da podnesete tužbu nadležnom općinskom sudu za smanjenje iznosa uzdržavanja.

 

Svakako, rođenje drugog djeteta i vaša obveza njegovog uzdržavanja predstavlja bitno promjenjenu okolnost a koja nije postojala u vrijeme kada vam je sudskom odlukom dosuđen određeni iznos uzdržavanja za prvo dijete.

 

Također vaše podstanarstvo bi trebalo biti dodatni argument na osnovi kojeg možete tražiti smanjenje,posebno ako u vrijeme donošenja sudske presude kojom je određen iznos uzdržavanja koji navodite niste bili podstanar.

Podstanarstvo dokazujete ugovorm o najmu stana sklopljenim između vas i vlasnika stana u kojem je naznačen iznos koji ste dužni mjesečno plaćati.

 

Kako će sud u eventualnom budućem postupku to cijeniti,odnosno koliku će težinu dati tim činjenicama, ovisi i o nizu drugih detalja/činjenica koje isti uzima u obzir kod određivanja iznosa mjesečnog uzdržavanja.

Prvenstveno su to potrebe djeteta - primatelja uzdržavanja,ali i vaše ukupne mogućnosti kao davatelja uzdržavanja, u što osim mjesečne plaće sud uzima u obzir i eventualnu mogućnost vaše povećane zarade i cjelokupno vaše imovno stanje i naravno druge vaše obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivica75 je napisao:

mene zanima ovako,djeca su sa ocem dok nevidimo što će biti na sudu i sad majka plaća 500kn mjesecno za troje djece ,može li otac tražit povećanje alimentacije prije nego sud završi i kome da se obratim?? hvala

 

Pretpostavljam da ste u sudskom postupku razvoda,pa ako je to točno onda možete tražiti od suda da isti donese privremenu mjeru kojom će odrediti mjesečni iznos uzdržavanja koji će biti dužan snositi roditelj s kojim djeca trenutno ne žive,a trajat će do okončanja sudskog postupka.Eventualna žalba na privremenu mjeru ne odgađa njeno izvršenje,a ukoliko roditelj kojem je naloženo privremenom mjerom da snosi mjesečni iznos uzdržavanja ne bude poštivao odluku suda preostaje vam da u ovršnom postuku zahtjevate naplatu dospjelih a nauplaćenih mjesečnih iznosa uzdržavanja s zakonskim zateznim kamatama od dana dospjeće do dana uplate.Ovrha se može provesti na plaći ovršenika i/ili na cjelokupnoj njegovoj imovini.Nepoštivanje pravomoćne sudske odluke,odnosno privremene mjere je kazneno djelo,pa ni podnošenje kaznene prijave nadležnom općinskom državnom odvjetništvu nije isključeno (čl.209.Kaznenog zakona)

 

Dalje,za period prije podnošenja zahtjeva za privremenu mjeru možete podići tužbu i tražiti temeljem čl.244 Obiteljskog zakona naknadu troškova (verzijski zahtjev) koje ste imali za djecu od dana kada ne žive s drugim roditeljem.

U tom slučaju morate dokazati koje ste troškove snosili sami (računi za režije,hranu,odjeću,obuću i sl.),te sud mora procjeniti da li su ti troškovi bili opravdani i tada će odrediti udio drugog roditelja u istima,naravno uz zakonske zatezne kamate od dana nastanka troškova do dana uplate.

Iznos koji navodite,500,00 kuna/mjesec,pa ako je i za svako djete toliki, je više nego mizeran i mislim da imate osnova za tužbu naravno ako su ispunjeni uvjeti koje sam prije naveo,a posebno za traženje privremene mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dmati44 je napisao:

Tužim sina ili mamu skrbnika ?

 

Formalno tužite djete,a pošto je ono maloljetno pred sudom ga zastupa drugi roditelj,u vašem slučaju majka.

 

Šta s njenim falsificiranjem moga potpisa na tužbi ?

 

Ukoliko imate dokaz da je krivotvorila vaš potpis ili je na neki drugi način preinačila sadržaj onog što ste zajedno potpisali,a odnosi se na vaš dogovor u vezi uzdržavanja djeteta, podnesite kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Možete prije eventualnog podnošenja kaznene prijave zatražiti razgovor s općinskim državnim odvjetnikom koji vas je dužan primiti i saslušati, te vam dati savjet da li imate osnove podnosti takvu prijavu,te da li je nastupila zastara za pokretanje kaznenog postupka.

Mislim da bi se radilo o kaznenom djelu krivotvorenja isprave opisanom u čl.311 Kaznenog zakona,ali za točnu kvalifikaciju djela bi trebalo imati više podataka što će svakako državni odvjetnik znati kada mu izložite slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bokić, opet ja javljam se uvijek sa nekim problemom:)

naime, dragi je trenutno u sudskom postupku rastave, rješavanja skrbništva i određivanja alimentacije. Dijete je kod nas po rasporedu kakva je praksa inače, znači utorak, četvrtak i svaki drugi vikend, jer kreće na jesen u školu pa smo ga mislili početi što prije privikavati na ritam koji će imati.

mene zanima da li je do donošenja sudske presude o alimentaciji otac dužan plačati bilo kakav iznos? ako je koliko je taj iznos? koliko je inače normalana alimentacija za djete školskog uzrasta? Da li opterećenost kreditom utječe na iznos alimentacije?

Mi već godinu dana plaćamo alimentaciju po svojem mišljenju kolika bi morala biti, no bivša gospođa je luda žena kojoj je stalo jedino do novaca...

Unaprijed hvala na brzom odgovoru i pomagajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga barbi!

 

sve mi se čini da je vami samo stalo do novca, uostalom vaš "muž" je nadam se sposoban riješiti svoje probleme sa majkom djeteta, čitajući vaše postove sve mi se čini da previše napuhujete brigu oko djeteta i sve ostalo.

Da, otac treba plaćati za djete od prvoga dana od kada ne živi s njim i platit će to i to s kamatama, a nikakvi krediti ne utječu na alimentaciju, a vi ako već toliko volite djecu rodite sebi i mužu djete, njegovo djete već ima i oca i majku vi ste tu sa strane

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sama52, nemojte se ljutiti ali aj trebam savijet s pravne strane. Nije mi stalo do novaca niti meni ni njemu nego do toga da imamo mir. Ja znam da djete nije moje, ali majka tog djeteta narušava moj mir, ako ja njoj dajem plaću. Nemojte se stvarno ljutiti jer ne znate što smo sve prošli s majkom, što smo sve radili i pokušavali da ona bude zadovoljna.... popuštanje je uredu, ali ima granicu. Što se tiče brige za djete vjerujte da se brinemo ako mislite na financijski dio... djete nije zakinuto, osim što majka alimentaciju troši na sebe, a djetetu mi sve kupujemo. Oprostite ali 3000kn, nije mala alimenatacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Barbie15 je napisao:

mene zanima da li je do donošenja sudske presude o alimentaciji otac dužan plačati bilo kakav iznos?

ako je koliko je taj iznos? koliko je inače normalana alimentacija za djete školskog uzrasta? Da li opterećenost kreditom utječe na iznos alimentacije?

 

Roditelj je uvijek dužan uzdržavati svoje dijete.Ako novčani iznos nije određen pravomoćnom sudskom odlukom onda se uplaćuje iznos koji roditelji međusobno dogovore,a ako nema dogovora među roditeljima po tom pitanju neka otac djeteta sam procjeni koliko je djetetu potrebno i s obzirom na svoje mogućnosti neka uplaćuje određeni mjesečni iznos uzdržavanja.

O tome neka obavezno ima dokaze,sačuvane uplatnice koje će dostviti sudu, jer se u protivnom može dogoditi da drugi roditelj-majka kaže da ništa nije uplaćivao,pa ako nema dokaza sud će uzeti to kao činjenicu.

 

 

Kada sud donese presudu u istoj će navesti koliko je do tada uplaćeno na ime uzdržavanja,te ako bude postojala neka razlika prema iznosu koji odredi sud u presudi isto će biti navedeno,a također i određeno da se razlika uplati s zakonskim zateznim kamatama.

 

Ako nije ništa uplaćivano na ime uzdržavanja djeteta onda će sud u presudi istaknuti da je roditelj-otac dužan platiti presuđeni iznos uzdržavanja za određene mjesece uz zakonske zatezne kamate od dana dospjeća pojedinog mjesečnog obroka do dana uplate,te dalje nastaviti plaćati po presuđenom iznosu i u vrijeme koje je navedeno u presudi.(npr.od 01.do 10. u mjesecu za tekući mjesec).

 

Zaključno se može reći da je bolje uvjek uplaćivati određeni iznos jer se na taj način izbjegava gomilanje duga, kao i iznos na koji se eventualno obračunavaju zakonske zatezne kamate (14% godišnje).

 

Koliki će iznos uzdržavanja odrediti sud ovisi prevenstveno o potrebama djeteta,gdje njegova dob ima zanačaj,ali ako dijete ima npr.zdrvstvenih problema onda se to procjenjuje i uzima u obzir kao povećana potreba djeteta.

S druge strane procjenjue se mogućnost davatelja uzdržavanja,njegova sveukupna primanja,njegovo imovinsko stanje,mogućnost eventualne povećane zarade itd.,jer se smatra da dijete treba djeliti standard svojih roditelja.

 

Zakon propisuje minimalni iznos uzdržavanja obzirom na dob djeteta i vezan je za prosječnu neto plaću isplaćenu po zaposlenome kod pravnih osoba u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i objavljuje ga svake godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te prema najnovijim podacima za ovu godinu objavljenim u NN br. 37/09 iznosi:

 

- za dijete od 0- 6 godina 17% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 919,70 kuna,

- za dijete od 7 do 12 godina 20% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 1.082,00 kuna,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 1.190,20 kuna.

 

Kada je Ministrastvo objavilo ove podatke mišljenja sam da je pogrešno izračunalo navedene iznose, jer je iste određivalo prema prosječnoj neto plaći isplaćenoj kod pravnih osoba u RH za mjesec prosinac 2008.g. koja je iznosila 5410,00 kuna,a trebalo je uzeti u obzir kod izračuna prosječnu neto plaću isplaćenu kod pravnih osoba u Republici Hrvatskoj za cijelu 2008.g. što je iznos za nekolko stotina kuna manji,tako da bi navedeni minimalni iznosi uzdržavanja trebali biti za nekoliko desetaka kuna niži.

Ovaj podatak koji je objavilo ministarstvo ne treba prihvatiti kao točan i sigurno bi trebala slijediti ispravka istog.

 

Sud bi trebao uzeti u obzir i opterećenost kreditom obveznika uzdržavanja,a koliko će se to odraziti na konačni mjesečni novčani iznos koji će biti dosuđen ovisi o konkretnom slučaju.

Krediti se podižu za razne potrebe i namjene,ali ako im je namjena rješavanje egzistencijalnih pitanja npr kao rješenje stambenog pitanja, onda bi ih sud trebao cijeniti kao izdatak koji je opravdan i koji u konačnici može imati odraza na presuđeni iznos mjesečnog uzdržavanja.

Zato je svakako dobro da se podaci o iznosu i namjeni kredita dostave sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebao bi mi savjet, canis i ekipa...

 

treba li se reagirati na jednu neuplacenu alimentaciju? inace ju uplacuju djed i baka po ocu, ali bez ikakvog zakonskog temelja, presuda o istom novcanom iznosu glasi na oca koji je prije pravomocnosti napustio rh. dugove koji su nastali u vrijeme sudskog postupka jos nisam trazila, a kamate rastu svaki mjesec, međutim, sigurna sam da cu i to poceti uskoro sređivati. ( digresija)

 

cinjenica je da se nalazim u nezavidnoj situaciji jer su nasi odnosi ( ja - njegovi roditelji) tek odnedavno koliko-toliko ljudski dok s njim nema gotovo nikakve komunikacije.

 

stvar je sto su i oni trenutno u nekim problemima osobne prirode pa isto necu ovdje iznositi, ali jos gore je da su se u tim problemima nasli zbog vlastitog djeteta.

 

zelja mi je izbjeci sudske postupke ( samo zbog njegovih roditelja), ali ako je to jedini nacin...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

 

treba li se reagirati na jednu neuplacenu alimentaciju?......

 

Darla,

Mogu vam samo iznijeti svoj osobni stav,odnosno što bih ja u takvom slučaju učinio...

Pošto se radi o jednom mjesečnom iznosu uzdržavanja ne bih na tome inzistirao na isti način kao da se radi o jednoj godini ili više,ali bih svakako upoznao na prikladan način roditelje oca djeteta da taj dug postoji,te ih zamolio da isto prenesu i svom sinu,ocu djeteta, uz napomenu da vi imate mogućnost pokretanja ovrhe i da ćete to sigurno naplatiti, ali da ne želite njih ''bacati'' u trošak ovršnog postupka.

 

Predložite da neuplaćenu alimentaciju uplate na način da u npr.sljedeća 2-3 mjeseca uplate obročno do konačnog iznosa.Tako ćete vi izbjeći pokretanje ovrhe, a oni bi to trebali shvatiti kao vašu dobru volju da s njima ne zaoštravate odnose i sve bi trebalo ako ima razumjevanja ispasti na korist djeteta.

 

Svakako ako do uplate ne dođe ostaje uvijek ovrha.

 

Što se tiče nepodmirenih troškova parničnog postupka s njegove strane,tu vam je zastara za pokretanje ovrhe 10 godina od donošenja presude,tako da imate još vremena,a naravno na cjelokupni iznos idu zakonske zatezne kamate koje će se obračunati na dan uplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

trebao bi mi savjet, canis i ekipa...

treba li se reagirati na jednu neuplacenu alimentaciju? inace ju uplacuju djed i baka po ocu, ali bez ikakvog zakonskog temelja, presuda o istom novcanom iznosu glasi na oca koji je prije pravomocnosti napustio rh...

 

Lijepo je od bake i djeda da su preuzeli obavezu svog neodgovornog sina, ali to po zakonu nisu obavezni učiniti prije nego podnesete zahtjev sudu.

 

Citiram OZ:

Članak 216.

(1) Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga

uzdržavati prema odredbama članka 209.-211. ovoga Zakona.

(2) Odredbe članaka 212.a do 212.c. ovoga Zakona na odgovarajući se način primjenjuju i na obvezu bake i djeda iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 216.a

Tužbom se uzdržavanje u slučajevima iz članka 213. do 216. ovoga Zakona može tražiti samo za vrijeme nakon njezina podnošenja. ;kraj citata.

 

Stoga neuplaćeni iznos alimentacije možete tražiti isključivo od oca, a ne od bake i djeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

štovana, ako sam u krivu ja se ispričavam ali VI ne dajete svoju plaću majci djeteta vašeg dragog, to je očeva dužnost, a sad dali majka troši te novce na sebe, čisto sumnjam, nemojte grješiti dušu jednom kad budete imali dijete vidit ćete sami da dijete košta, a čisto sumnjam da majka drži svoje dijete gladno, žedno i boso, a što se tiče onog da vam pravi probleme nevidim kakve bi vam mogla praviti probleme, otac ako uredno plaća alimentaciju i ispunjava svoje obveze sastajanja sa djetetom, vi s njom možete a nemorate imati ništa čak je niste dužni ni pozdraviti na cesti, uostalom jedino je bitno da je dijete zadovoljno da neosjeća nedostatak nijednog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija