Jump to content

Prijedolog izmjene zakona


kira

Preporučene objave

Važeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja mijenjan je samo tri (3) puta i to: dva puta zbog usklađivanja Zakona sa drugim izmijenjenim zakonima i jednom zbog odluke Ustavnog suda RH (zbog prednosti pri upisu na fakultete djece branitelja), dakle niti jednom na prijedlog običnog čovjeka. Mislim da to u praksi nije niti moguće, budući da bi se o takvoj izmjeni trebao naći i konsenzus udruga proizašlih iz Domovinskog rata. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na Vašem interesu i komentaru.

 

Naravno da ste u pravu u smislu prijedloga za izmjenu zakona, ali se neke stvari mogu mijenjati uredbom, zatim se zakon mijenja i na prijedlog ministra.

Ja sam moj prijedlog poslao na odbor za ratne veterane na ruke gosp. Ante Kotromanovića koji je predsjednik odbora,a on sigurno zna proceduru.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kira je napisao:

... ali se neke stvari mogu mijenjati uredbom ...

Hvala

 

Podzakonskim aktima (uredba je jedna od njih) ne može se mijenjati zakon.

 

kira je napisao:

... zatim se zakon mijenja i na prijedlog ministra ...

 

To spada pod ono "Vlada RH" (bez obzira koji ministar inicira donošenje / izmjenu zakona, Vlada nastupa prema Saboru kao da je to njen prijedlog).

 

kira je napisao:

Ja sam moj prijedlog poslao na odbor za ratne veterane na ruke gosp. Ante Kotromanovića koji je predsjednik odbora,a on sigurno zna proceduru.

Ako ne zna, ima tajnika/cu Odbora koji to mora znati :-) .

Mislim da je Ante neka svoja razmišljanja o braniteljskoj problematici već "kačio" na net.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da je borba protiv vjetrenjača ali...

Moj se prijedlog odnosi na "izmjenu-dopunu" Članka 37. Zakona o pravima branitelja..., to jest da se u odredbi članka, koja zaprečuje dodjelu stambenog kredita ako postoji jedna od zapreka, :

 

-....

-ako je imala stan ili kuću u vlasništvu koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata.

 

prijedlog:

 

- ako je imala stan ili kuću u vlasništvu "odgovarajuće površine" članak 43. Zakona",koju je prodala darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskok rata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

važeći ZOPHBDR

 

5. PRAVO NA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Članak 36.

(1) Pravo na stambeno zbrinjavanje, prednost pri stambenom zbrinjavanju te mogućnost kupnje stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, imaju osobe utvrđene ovim Zakonom ako nemaju riješeno stambeno pitanje ili je riješeno na neodgovarajući način, odnosno ako 10 godina neprekidno prebivaju u obiteljskoj kući ili stanu u državnom vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

(2) Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvaruje se dodjelom stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno izgradnju kuće ili stana, za razliku u površini, za nadogradnju, nastavak izgradnje i dovršenje obiteljske kuće, za poboljšanje uvjeta stanovanja, te mogućnošću kupnje stanova uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

 

mislim da je zakon dovoljno jasan u pitanjima stambenog zbrinjavanja.

ali to što se djelatnici u Ministarstvu ne pridržavaju zakona je druga pjesma.

treba tražiti zakonsku odgovornost svih koji ne rade po zakonu.

Upravni sud je moguče rješenje.

 

Članak 37.

Pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita ostvaruje se ako osoba iz članka 36. ovoga Zakona nema sljedeće zapreke za ostvarivanje istog:

– ako ima u vlasništvu odgovarajući stan ili kuću,

– ako takav stan ili kuću koristi u svojstvu zaštićenog najmoprimca na neodređeno vrijeme,

– ako je imala stan ili kuću u vlasništvu koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata,

– ako je na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo to isto

 

očito je da čl.37.st.1. t.3. nije u suglasnosti sa predhodnim zakonskim člankom 36. a ni sa Ustavom RH

treba uputiti na Ustavni sud prijedlog za ocijenu suglasnosti sa Ustavom , navedene točke.

smatram da bi Kotromanoviću to uspjelo brzo rješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz zakona se vidi da pravo na stambeno zbrinjavanje imaju i oni koji nemaju stambeno pitanje rješeno na odgovarajuči način .

ali sledeći članak i točka 3.kaže drugačije i time članci istog zakona nisu suglasni.

 

i tu dilemu može rješiti samo Ustavni sud

kad več neče zakonodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na komentarima i mišljenjima ...

 

Ja također nisam pravnik ali pokušavam razmišljati logikom prava odnosno pravičnosti.

Ovdje je potrebno pozorno proučiti članak 37,36 i Članak 43. Zakona, po meni se radi o "nepravičnosti",kod dodjele stambenog kredita za HRVI koji nemaju" advekatno" riješeno stambeno pitanje.

Naime,- Člank 37.Zakona definira zapreke, temeljem kojih se ne može odobriti stambeni kredit..., između ostalih:

 

-ako nema u vlasništvu odgovarajući stan ili kuću,

-...

-ako je imala stan ili kuću u vlasništvu koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata,

-...

Dakle riječ je "vlasništvu i odgovarajućem stanu" ne znam zašto jedno isključuje drugo, znači ako si vlasnik ne odgovarajućeg stana, imaš pravo, a ako si imao stan ili kuću, koja je također mogla biti neodgovarajuća Ćlanak 43.Zakona,( HRVI/60%inv.pet članova obitelji),njegova supruga primjerice bila je vlasnik stana 30m2,koji je kupila vlastitim sredstvima, stan su prodali 1998.g, "velika obitelj", suprug, HRVI dobija stalni status HRVI 2001.g i naravno po ovom zakonu nema pravo na stambeni kredit., jer je njegova supruga imala stan koji je prodala.

No da su ostali u ovom "neodgovarajućem" stanu, znači nisu ga prodali, 2002. godine, dodijeljen im je kredit za stambeno zbrinjavanje na razliku kvadrata(broj članova obitelji-stana koji imaju u vlsništvu i pravo koje im pripada po Članku 43. Zakona znači razlika kvadrata,g,

Postavlja se sad pitanja kako će oni iskoristiti taj kredit, najvjerojatnije, prodajom postojećeg stana i kupnjom novog-većeg.

Meni nepravniku nije jasno čime se zakonodavac vodio i zašto nije u ovoj odredbi kad je u pitanju prodaja stana nije dodao riječ "odgovarajućeg" kao u slučaju vlasništva stana ali "neodgovarajućeg"

Isprika na dužini..

Hvala na razumijevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kira je napisao:

Dakle riječ je "vlasništvu i odgovarajućem stanu" ne znam zašto jedno isključuje drugo, znači ako si vlasnik ne odgovarajućeg stana, imaš pravo, a ako si imao stan ili kuću, koja je također mogla biti neodgovarajuća Ćlanak 43.Zakona,...Meni nepravniku nije jasno čime se zakonodavac vodio i zašto nije u ovoj odredbi kad je u pitanju prodaja stana nije dodao riječ "odgovarajućeg" kao u slučaju vlasništva stana ali "neodgovarajućeg"

 

Ovo dalje što ću napisati nemojte shvatiti kao namjeru da vas odvratim od vaše ideje o navedenom prijedlogu izmjena Zakona. Želim samo postaviti neka pitanja o kojima morate razmisliti prije nego iznesete prijedlog na odgovarajuću adresu.

Naime, ukoliko bi se prihvatio vaš prijedlog, te bi predmetna odredba (zapreka) sada glasila: "ako je imala odgovarajući stan ili kuću u vlasništvu koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata" - postavlja se pitanje tko bi i u kojem trenutku ocjenjivao da li su stan ili kuća "odgovarajući". Da li bi se to ocjenjivalo kada taj HRVI dođe na red za dodjelu kredita ili prije, kada podnese zahtjev za stambeno zbrinjavanje? Da li će ocjenu o tome davati posebna komisija ili će izjavu o tome davati sam korisnik kredita za stambeno zbrinjavanje?

Pitanja nisu retorička, jer je mogućnost manipulacije s rječima "odgovarajući stan / kuća" vrlo velika.

Također treba razmisliti o tome da li bi se sa predloženim promjenama u nepovoljnijem položaju našle neke druge kategorije potencijalnih korisnika koje po važećem Zakonu također ne ispunjavaju uvjete za stambeno zbrinjavanje.

Primjerice, oni koji su na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo to isto pravo ustupili drugom stanaru i na navedeni način tom drugom stanaru omogućila kupnju stana po povoljnijim uvjetima (i to zato jer im navedeni stan nije bio odgovarajući).

Ili oni koji su se odrekli nasljedstva kuće ili stana prema propisima o nasljeđivanju, odnosno koji su drugom ustupili ili diobenim ugovorom zamijenili svoj nasljedni dio kuće ili stana za drugo stvarno pravo (ponovno zato što im nasljeđeni stan / kuća ili dio stana / kuće nisu bili odgovarajući). Ili je osoba stambeno zbrinuta putem Zakona o obnovi, ali stanom ili kućom koji nisu bili odgovarajući (npr. oštećena kuća je obnovljena, ali nema dovoljno kvadrata ili po mišljenju HRVI-a nije adekvatno obnovljena, pa ju je on odlučio prodati).

 

Zakonodavac jasno razdvaja dvije skupine potencijalnih korisnika: na one koji imaju stan / kuću u vlasništvu i one koji nemaju u vlasništvu stan / kuću. Da bi spriječio eventualno muljanje sa darovanjima, prodajama, ustupanjima, zamjenama, novcima od obnove, itd., zakonodavac je odredio zakonske zapreke nabrojene u članku 37. ZOPHBDR. Te zapreke možda nisu idealno pogođene, ali zakoni se ne pišu za anđele i svece, posebno ne na brdovitom Balkanu.

Također trebate voditi računa da su odobreni stambeni krediti krediti s određenom namjenom, tj. ukoliko su, primjerice, odobreni za adaptaciju (određuju se prema stanju objekta u trenutku komisijske ocjene), trebali bi se u tu svrhu i utroštiti. Slično je i s onima za proširenje. U oba slučaja, ukoliko je riječ o starijem stanu / kući, korisniku je isplativije prodati postojeći objekt pa s kreditom za stambeno zbrinjavanje (svakako najpovoljniji uvjeti na tržištu) kupiti potpuno novi (jer bi tada bio bez stana ili kuće) nego "krpiti" taj stari. Zakonodavac je o svemu tome vjerojatno vodio računa kada je određivao navedene zapreke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na vašem korisnom razmišljanju..

No ja i dalje mislim da je u odredbi ovog članka napravljen previd ili pak zakonodavac ovo nije imao u vidu, što noravno ne čudi, složiti će te se samnom da je u ovom Zakonu koji je istina bog jedan od najboljih koji se tiće Branitelja ali i u njemu kao i u nizu drugih zakona ima nelogičnost, "ili, a, ako,i" sl.. koji bi se mogli tumačiti ovako ili onako, uostalom zasigurno je teško povezati stavrni život, praksu i pokriti svaki slučaj.

Što se tiče utvrđivanja,"prethodnog vlasništva",to je po meni sada vrlo lako dokazivati, a teret dokazivanja trebao bi biti na HRVI, može u trenutku stjecanja statusa HRVI, u trenutku evidentiranja na listu za dodjelu kredita ili pak na dan same dodjele, što nadležno Ministartvo također može provjeriti, uostalom i za druge slučajeve postupak je sličan ili isti, puno i previše dokaza i papira.

Prijenos stabnarskog prava po mojim saznanjima ne postoji, stanarsko pravo se može prenositi samo na "nasljednike" djecu i ženu mislim ali nisam siguran, ali i to se može utvrditi, kronologijom vlasništva na gruntovnici.

Slažem se s vama da tu postoje nejasnoće i dvomice, poglavito kad se radi o nasleđivanju.

No trebalo bi onda ići i korak dalje pa utvrditi imovinu po osnovi roditelja, članova obitelji,.Jer primjerice HRVI dobije stambeni kredit 2002. g,kupi stan 60m2, a 2003. g od tetke iz Amirike dobije u nasljeđe vilu na Makarskoj rivijeri, mislimd da je ovo ipak druga kataegorija, no i nasleđivanje kao i drugi slučajevi stjecanja ili otuđenja imovine.Dakle trebalo bi utvrditi imovinu koju ste imali od početka Domovinskog rata, što je danas mislim dosta pojednostavljeno, a teret je na vama da dokažete a ministarstvo da provjerava.

 

Ovo posebno i stoga što mislim da se ovdje radi o malom broju slučajeva, a to su mahom oni HRVI koji su imali u "vlasništvu" nekekvu stambenu jedinicu,tu prodali i kupili uglavnom drugu veću uz Hipotekarni kredit s 10% i većom kamatom, pa se sad upoređuju sa onima koji su u malom stanu,(nešto bili strpljiviji pa ga nisu prodali), imaju pravo na veći i Ministarstvo im odobrava kredit i sl. s kamatmo najviše do pet posto, prvi je 70 % HRVI a drugi 30% HRVI.

Isprika na dužini teksta

Hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne, po Zakonu ti imaš pravo na stambeni kredit,i to najvjerovatnije za bobaljšanje stambenih uvjeta,pod uvjetom,veličine , kvadrata u odnosu na broj članova obitelji, Članak 43. Zakona, kao i ostali zakonski uvjeti..

 

No ako si stvarni vlasnik nekretnine o kojoj pišeš nebih je smio prodati prije nego što ti se odobri kredit,(neovisno u kakvom je stanju nekretnina, i dali njena veličina/kvadrata odgovora tvom pravu, Članak 43. Zakona) a neznam što se događa ako je srušiš, najvjerovatnije da također nebih imao pravo, jer si imao nekretninu neovisno u kakvim stanju,veličini i sl.),jer si imao nekretninu koju si srušio, također prije odobrenja kredita.

Dakle ovdje je riječ o vlasništvu-odgovoarjućeg stana ili kuće, ja sam predložio da se i u "bivše" vlasništvo ugradi odgovarajuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskoristit cu onda tvoj topic da postavim jedno pitanje koje me muci naime 2006 godine sam od oca dobio na dar staru kucu u jednom selu nedaleko od grada u kojem zivim , kuca je derutna i mala i jedino se moze rusiti , zahtjev za stabeno zbrinjavanje sam podneo prije negdje 2003 dok nisam imao nista na sebi nije valjda da cu sad radi te bezvezne kucice koja vrijedi 5 000 eura izgubiti pravo na dodjelu stambenog kredita koje me po zakonu pripada...

 

molio bih nekoga tko se razumije u stambenu problematiku da mi pomogne sa savjetom sto mi je ciniti........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti imaš pravo na stambeni kredit, mislim "poboljšanje stambenih uvjeta" i to na tu kuću koju imaš u vlasništvu, pod uvjetom da je još uvijek imaš odnosno da je nisi srušio, Članak 37 i 36. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN-174/04), naravno moraš ispunjavati uvijete iz gore naznačenih članka zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija