Jump to content

Ostavinska -problemi oko nasljedstva u obitelji


sophie

Preporučene objave

Molim savjet...

 

Zanima me da li mama ima pravo na stan. Situacija je sljedeća;

 

Tata mi je preminuo u 12 mj.2008 godine. Mama je prije njegove smrti pokrenula rastavu braka (sporazumni raskid braka). Na raspravi su se dogovorili oko raspodjele imovine u što nije ušao tatin stan jer ga je naslijedio od svog oca. Sud je odlučio da su rastavljeni (usmeno) u 12.mj.2008., prije njegove smrti. Međutim pismeno rješenje rastave braka je stiglo u 02.mj.2009. Zanima me da li sad mama ima pravo na pola stana ili jednu trećinu ili uopće nema pravo. Imam i maloljetnu sestru kojoj je mama skrbnik.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Iz Vaših podataka razvidno je da je Vaša majka službeno razvedena danom donošenja odluke,i da je tim danom prestala biti bračni drug Vašeg oca , pa prema tome i nasljednik istog.Ako su nasljednici iza pokojnog oca jedino Vaša sestra i Vi i nema oporuke tada se imovina dijeli na dva dijela.Ako je sporazumno podijeljena imovina za života ostavitelja onaj dio koji je pripao Vašoj majci taj dio ne ulazi u ostavinu,već se dijeli onaj dio koji ne spada u bračnu stečevinu utvrđenu sporazumom između majke i oca.

 

O dijelu koji pripadne Vašoj sestri koja ima skrbnika u osobi Vaše majke , majka ne može raspolagati sestrinim dijelom bez suglasnosti CZSR.

 

Pozdrav. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod pokretanja ostavinskog postupka nasljednici pribavljaju smrtovnicu ako je matični nije direktno dostavio sudu.

Sud predmet dostavlja javnom bilježniku kao posredniku suda .Na pripremnom ročištu nasljednici moraju dati izjavu o nasljednicima i njihovim adresama .Na pripremnom ročištu možete istaknuti da je sud za života ostavitelja donio odluku kojom se utvrdjuje da je određenog datuma prestao brak između oca i majke.

 

 

Pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija