Jump to content

zagađivanje bunara gnojnicom


scamar

Preporučene objave

Molim odgovor struke.

Imam bunar koji je jedini izvor pitke vode (vodovoda nema) te je ispitivanjem dokazano maximalno zagađenje uz izoliranost E.Colli. Objašnjenje je bilo da neka gnojnica,odnosno deponij stajskog gnoja zagađuje bunar. Jedini takav deponij je susjedov,gdje se na oko 10 m od mog bunara odlaže stajski gnoj i kao takav nekontrolirano širi po posjedu(ima) i na taj način zagađuje površinske vode koje se slijevaju u bunar. Upozorio sam susjeda na to,no on ne haje i kaže da je tako bilo i 100 godina prije.

Kakvi su mi pravni prijedlozi? Kako se zakonski smije i mora oslagati stajski gnoj? Postoji li uopće zakonski propisana udaljenost takve otvorene gnojnice da se susjed može pozvati na to da nije odgovoran? Možete li mi predložiti takav zakon da ga provjerim? On kaže da gnojnica smije biti na 15 m udaljenosti od bunara i 4 m udaljenosti od međe. Je li to istina?

Područje je izrazito seosko,ljudi žive od poljoprivrede i stočarstva. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet je da se lijepo razgovarate i pokušate dogovoriti, a ako tako nejde recite susjedu da ćete morati potražiti pravnu pomoć od suda. Radi se o uznemiravanju Vaše nekretnine putem neposrednih imisija, a što ste kao vlasnik susjedne nekretnine ovlašteni zahtjevati da takve imisije prestanu. Radi se o tkz. actio neagatoria - vlasničkoj tužbi koja ne zastarijeva te ju možete podnjeti kad god želite, pa čak i tražiti privremenu mjeru..

 

No pošto ne znam prave okolnosti i činjenice upućujem Vas k odvjetniku koji će Vas najbolje uputiti što Vam je raditi nakon što mu ispričate Vašu priču te Vam pružati adekvatnu pravnu zštitu. Ako imate dokaze da ste vlasnik nekretnine (ili posjednik) i možete dokazati utjecaj gnojiva na Vašu nekretninu (imisije) nema straha da nećete dobiti parnicu naravno i trškove postupka pa i naknadu štete!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjed je u mojem vlasništvu,a analiza vode provedena u Zavodu za ispitavanje kavalitete vode je ukazala na zagađenje moje bunarske vode gnojnicom. Susjed ne želi razgovarati o tome već tvrdi da je ta gnojnica tu preko 100 g i da je to tako.

Još mi je naveo da mu ne mogu ništa jer je gnojnica udaljena od mog bunara 15 metara i od međe 4 metra. Da su mu tako rekli komunalci,u što ja ne vjerujem. Ponavljam da jedino susjedova gnojnica je unutar 100 m od bunara i da jedino ona može zagađivati vodu.

No,opet pitanje: Kakvi su propisi u Zakonu o zbrinjavanju stajskog gnoja i koliko ona mora biti minimalno udaljena da ne zagađuje nećiju vodu i sl.?

Molim konkretan pravni savjet vezan uz ovo. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gledajte, to sto komunalci kazu je sasvim nebitno.

 

Procitajte zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, on je u ovome slucaju mjerodavan.

Postoji clanak koji se odnosi na takozvane imisije.

Imisije su stetne tvari koje dopiru sa jednog zemljistu na drugo zemljiste.

Na vase zemljiste ocito dopiru stetne tvari sa susjednog zemljista koje zagađuju vodu.

Te tvari vama nanose stetu, dakle vi bez obzira na udaljenost deponiranih tvari od vaseg zemljista imate pravo traziti da se sprjeci njihovo dopiranje na vase zemljiste.

Upravo to vam je kolega naveo u prvom odgovoru.

Cisto informacije radi, to sto komunalci govore se temelji na drugome zakonu. Međutim, taj zakon samo opcenito govori neke stvari. Primjerice:

zabranjeno je odlaganje opasnih tvari na javnim mjestima

ALI

ako je ta opasna tvar bomba i sa njom se ubije 10 ljudi, tuzit ce se postavljaca za ubojstvo a ne za deponiranje opasnih tvari na javnim mjestima.

Slicno je u vasem slucaju, zabranjeno je postavljati gnojivo na xy udaljenosti ali ako ono ipak nanosi stetu, vlasnik odgovara onako kako sam gore naveo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scamar je napisao:

 

....Još mi je naveo da mu ne mogu ništa jer je gnojnica udaljena od mog bunara 15 metara i od međe 4 metra. Da su mu tako rekli komunalci,u što ja ne vjerujem..........

Molim konkretan pravni savjet vezan uz ovo. Hvala

 

Ako su mu komunalci nešto i rekli, nisu rekli sve, ili je to ignorirao.

Jama za gnoj treba biti napravljena od nepropusnog materijala, i gnojišnica se ne smije razlijevati iz jame, bez obzira gdje se nalazi.

 

Podnesite pismenu prijavu komunalnoj i sanitarnoj inspekciji, i zatražite da vam pismenim putem daju odgovor što će učiniti. Napomenite da ćete u slučaju neadekvatne reakcije podnijeti prijavu višoj instanci (to ih uvijek 'motivira' na djelovanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Tako sam otprilike i pretpostavljao jer sumnjam da je pozvao komunalce. Mislim da je to izmislio kako bi meni sugerirao da ne podnesem kaznenu prijavu jer misli da nemam pojma.

Usput,izvlači se da sam kupio zemljište u takvom,tj.viđenom stanju i da sam vidio gdje mu je gnojnica. Je li to istinito? Može li se on pozvati na to i da li svejedno svojim nemarom smije zagađivati tuđu vodu?

Napominjem da smo kod kupnje posjeda bili priključeni na susjedov bunar. Taj susjed je svoj posjed prodao i novi vlasnik je tražio da izbacimo pumpu iz njegovog bunara u roku odmah.Kako smo ostali bez vode,okrenuli smo se svom bunaru i dali vodu na analizu koja je pokazala stupanj i uzrok zagađenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledom u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uvidio sam da postoji i mjesni zakon koji možda može nadopuniti glavni zakon. Pretpostavimo da u lokalnoj upravi postoji mjesni zakon koji dopušta odlaganje stajskog gnoja na minimalno 4 m od međe i 15 m od bunara. Da li se u tom slučaju gnojnica i dalje smije odlagati tako da se nekontrolirano razlijeva po okolnim zemljištima? Smije li ta gnojnica i dalje kao takva zagađivati bunar susjedu(ima) u području gdje je taj bunar jedini izvor pitke vode?

Postoji li kakav zakon koji propisuje minimalnu udaljenost gnojnice od izvora vode (bunara) u naseljenom ruralnom mjestu? Da li je nalaz analize vode provedene u Zavodu za ispitivanje kvalitete vode na uzorku sa tog bunara dovoljan dokaz o onečišćenju i ispuštanju prekomjernih imisija? Osim maksimalnog zagađenja kvalitete vode,pronađena je E. Colli,koja se redovito javlja u izmetu.

Mogu li,eventualni mjesni zakon,pobiti činjenicom da mi je ugroženo zdravlje pojavom te opasne bakterije i nemogućnošću eksploatacije vode iz bunara za svakodnevne potrebe? Da sam zbog susjedove gnojnice ostao bez pitke vode?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija