Jump to content

Kako darovati dio zemlje


Vladd

Preporučene objave

Pozdrav, molim pomoc. Trebao bi sestricni darovatio dio zemlje koju posjedujem. Zanima me koja je procedura: da li trebam sastaviti darovni ugovor kod biljeznika, ili se moze kupiti nekakav genericki, ako moze sto nakon sto se on ispuni treba li se negdje ovjeriti. Kako ona moze prenijeti nakon toga vlasnistvo na sebe, u kojem roku i kako se to oporezuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete kupiti formularni ugovor o darovanju u trgovinama narodnih novina (cca 5 kuna), ali postoji mogućnost da pogriješite pri sastavljanju i on bude neprovediv u zemljišnoj knjizi. stoga zatražite pomoć osobe koja se u to razumije ili odite kod odvjetnika (mislim da bi to koštalo nekoliko tisuća kuna).

 

jednom kad imate ugovor, odite kod javnog bilježnika. treba ovjeriti samo potpis darovatelja, a potpis obdarenika nije potrebno ovjeriti. ovjera potpisa košta manje od 100 kuna.

 

zatim sastavite prijedlog za uknjižbu i priložite mu ovjereni darovni ugovor i uplatnicu za troškove uknjižbe (250 kuna), koja se uplaćuje u korist državnog proračuna.

 

prijedlog za uknjižbu, ugovor i uplatnicu predajte u zemljišnoknjižni odjel nadležnog općinskog suda (prema mjestu u kojem se nekretnina nalazi). rješenje će vam poslati na kućnu adresu.

 

stjecatelj (obdarenik) dužan je u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora u poreznoj upravi prijaviti nastanak porezne obveze (porez na promet nekretnina), u iznosu od 5% vrijednosti darovane nekretnine. ta porezna obveza tereti dakle vašu sestričnu. neka se u poreznoj upravi raspita o uvjetima za eventualno oslobađanje od porezne obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš jučer su muž i njegov brat sklopili ugovor o darovanju.

Brat daruje bratu (šogor mom mužu) polovicu građevinskog zemljišta.

Muž je oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina, budući da ulazi u razred onih koji uživaju to oslobođenje prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, čl. 13.

Vladd - Vaša sestrična će morati platiti porez u iznosu od 5% tržišne vrijednosti darovane nekretnine i dužna ga je prijaviti 30 dana od dana sklapanja darovnog ugovora.

Obrazac također kupiti u knjižarama (specijaliziranim) ili NN (obrazac za prijavu PPN)

Pitanje za Dickan, molim: budući da sam friško diplomirana pravnica, molim pomoć. Kupila sam formularni ugovor o darovanju i popunila ga (za muža). Recite mi gdje sam mogla pogriješiti tako da bi to priječilo upis u ZK?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprika, naknadno sam vidjela da je Dickan govorio i o porezu.

Iz zakona:

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

 

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja,

 

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda,

 

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje,

 

4. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave i uprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom,

 

5. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najveća mana formularnih ugovora je ta što ljudi redovito propuštaju ugovoriti i sporedne obveze pored glavne.

ako je važan samo čin darovanja i provedba u zemljišnoj knjizi, formalnosti na koje treba paziti su samo ove: javnobilježnička ovjera darovateljevog potpisa, i opis nekretnine - mora u potpunosti odgovarati opisu nekretnine u zemljišnoj knjizi. clausula intabulandi (dozvola za uknjižbu) je već prethodno upisana na formularu, ali je ponekad potrebno prilagoditi je konkretnim okolnostima. ako ste bili pedantni, s ugovorom je najvjerojatnije sve u redu, a ako nije, zk odjel će provedbu odbiti, ali u svom rješenju i navesti nedostatak kojeg onda uklonite i ponovite prijedlog. gube se samo 250 kuna (ponovno platiti troškove uknjižbe!) i vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, Dickan!

 

Uglavnom, još nisam podnijela zahtjev u zk jer čekam rješenje od porezne uprave za oslobođenje od plaćanja poreza koji mi je isto potreban za upis.

Što se tiče opisa nekretnine napisala sam da se radi o suvlasničkom dijelu građevinskog zemljišta veličine 512 m2 u iznosu od 1/2 zemljišta, što u naravi iznosi 256 m2 i br. k.č. te broj zk uloška. Mislim da je to ok. (?)

Inače, braća su upisani u zk svaki 1/2.

Stvarno mi ne bi dobro sjelo da još čekamo na tu gradnju kuće, jer se ionako stalno nešto preprijeći što nam produžava vrijeme do početka gradnje.

Stalno neke komplikacije, a da ne pričam o uvjetima kredita....

Olakšavajuća je okolnost što prijedlog za upis ide nadležnom sudu u Zaprešiću, a tamo se ne čeka dugo....

(valjda, tako sam bar zaključila ili čula, ne znam više-dugo je prošlo od upisa)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav! Molila bih za pomoć.

 

Vlasnik čestice (poljoprivredno zemljište) površine 6397 m2 želi darovati dio te

čestice, površine 471 m2, te je napravljena skica podjele ovjerena od strane

ovlaštenog inženjera geodezije. Da li se čestica prvo treba na zahtjev vlasnika

podijeliti prema skici podjele, i tek onda potpisati ugovor o darovanju te

prijedlogom za uknjižbu zatražiti upis vlasništva? Ili se može provesti sve u

jednom postupku, znači sa skicom podjele, ugovorom o darivanju i prijedlogom za

uknjižbu ići u zemljišno-knižni odjel i provesti podjelu čestice i upis

vlasništva obdarenika?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je formirati novu katast.parcelu koja bi bila predmetom darovanja,znaci parcelacija cijepanjem,no buduci da se radi o poljoprivrednom zemljistu postoje odredjeni uvjeti,ali uzecemo pretpostavku da je uvjet ispunjen.

Znaci formiranje nove parcele,evidencija promjena u katastru i uz prijavni list uskladjenje sa stanjem u gruntovnici,nakon toga darovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija