Jump to content

podjela imovine za života


bipsi2

Preporučene objave

Poštovani!

 

Roditelji mog oca su,prije nekoliko mjeseci, prepisali sve što posjeduju na tetku,strica i jedno tetkino dijete, bez znanja mog oca. Djed je bolestan, nisam sigurna boluje li od Alzehaimera ili demencije ili nečega sličnog, uglavnom, gubi se, nosi pelene i sl. Što se raspodjele

dobara tiče, to je sve baba dogovorila.

Nismo nikada bili s njima u dobrim odnosima jer su oboje

tirani koji su maltretirali djecu, unuke i sve oko sebe. Isto tako ni stric nije s njima sve ove godine bio u nekim dobrim odnosima, ali eto njemu su odlučili dati dio. Ja sam za ovo što su napravili, saznala sasvim slučajno. Ocu nisam ništa rekla jer bi mu to izuzetno teško palo, a nadam se

da će oni imati dovoljno ljudskosti u sebi da mu barem to kažu.

Zanima me mogu li ja, kao njihova unuka, tražiti svoj ili očev dio i osporiti taj dogovor koji su napravili i što mi je prvo činiti?

 

Zahvaljujem na odgovoru.

 

S.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kao unuka ne možete ništa tražiti, jer je vaš otac nasljednik koji je prije vas u nasljednom redu i isključuje vas iz priče.

Međutim, ako znate npr. o kojim se nekretninama radi, možete otići na sud i podići vlasnički list (to može svatko). Iz vlasničkog lista će biti vidljiva pravna osnova prijenosa prava vlasništva.

Ako je u pitanju darovanje, tada će vaš otac u trenutku smrti djeda imati pravo tražiti svoj nužni dio (polovica od zakonskog dijela), i tu nema rokova ako je darovanje bilo u korist zakonskih nasljednika (baka, braća i sestre vašeg oca), a ako je bilo u korist trećih osoba, rok je jedna godina od darovanja.

Darovi se uračunavaju u ostavinu ("vraćaju" u nasljedstvo), pa se ono onda kao takvo dijeli.

Ako će biti moguće dokazati da je djed u vrijeme sklapanja posla bio poslovno nesposoban (npr. ako je bolovao od demencije), darovanje može biti utvrđeno ništavo (kao da nikad nije ni izvršeno). To pak neće biti moguće ako ga je zastupao zakonski zastupnik imenovan od strane centra za socijalnu skrb, nakon što mu je u izvanparničnom postupku oduzeta poslovna sposobnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzim odgovorima...

 

Mati77- nisam sigurna o kakvim se poslovima radi jer sam sve to saznala tako da se bratić hvalio kako je "dida sve prepisao na njih" pred jednim od mojih prijatelja.

 

Dickan - zanima me da li i u slučaju ništavnog darivanja vrijedi onaj rok od godine dana za dio koji je darovan bratiću? Naime, pretpostavljam da didu nitko nije zastupao jer oni ga ni ne liječe kako treba, "jer je to sramota".

 

Znači, ja kao unuka, ne mogu ništa napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledao sam zakon i moram se ispraviti. Nema roka za darovanje zakonskim nasljednicima, bez obzira nasljeđuju li ili ne (unuk, praunuk i sl.). Tako da ne vrijedi rok od godinu dana za darovanje bratiću (djedovom unuku).

Ako je djed sklopio ugovor a nije bio poslovno sposoban, taj se ugovor može uvijek pobijati zbog ništavosti (nema roka), bez obzira kome je darovanje izvršeno.

Vi ne možete ništa poduzimati samostalno, pravno gledano sve to što se događa nije vaša stvar.

Ipak, možete ispitati sljedeće: saznati npr. o kojoj se katastarskoj čestici radi (u katastru to mogu pronaći prema kućnom broju), na sudu zatražiti vlasnički list za tu nekretninu, vidjeti tko je upisan i po kojoj osnovi (sud vam je dužan na zahtjev dati i kopiju ugovora, plaćate u taksenim markama). Ako je u pitanju darovanje zakonskim nasljednicima, otac će uvijek moći tražiti uračunavanje tih darova u ostavinsku masu radi ostvarivanja svog prava na nužni dio (polovica zakonskog dijela), pa ćete makar imati tu informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija