Jump to content

Zastita zaposlenika od poslodavca


Loop

Preporučene objave

Pozdrav,

 

kao prvo zeljela bi se ispricati zbog izostanka interpunkcijskih znakova (na racunalu s kojeg pisem ih nazaost nema).

 

Moj problem je slijedeci:

- vec 2 god.radim u jednoj velikoj stranoj fimi kao komercijalist te sam izlozena stalnom mobingu od strane poslodavca; zapravo ne od strane same rukovodece strukture nego od svoje voditeljice kojoj sam direktno podredena.

 

Stanje se pogosalo ove godine kad nam je pao opseg posla no to se nije ocitovalo kod nikoga od zaposlenika osim kod mene.

Stalno pisem izvjestaje (po satima) sto i koliko radim-jedina od zaposlenika. Javno me proziva kako nista ne radim i ako je ono sto napravim ili lose ili nedovoljno dobro.

Ovih par dana sam bila a god.odmoru te sam saznala da me se iducih mj.dana premjesta kao asistenta u drugi sektor na posao "skeniranja". Moje klijente ce za tih mj.dana voditi moj kolega.

Problem u cijeloj prici je sto nasa inozemna sredisnjica kroz umrezeni sistem prati posao koji radimo te na kraju trazi odgovore o opsegu posla pojedinih komercijalista a kod mene ce tih mj.dana ostati promet "na nuli".

 

Moram napomenuti da po prometu (jer smo trgovacka firma) stojm dosta dobro te me se nema osnove premjestati na poslove pomocnog radika skeniranja.

 

Iskreno, mislim da je cijela situacija izrezirana od strane moje voditljice (direktor je na to mjesto zelio zaposliti studente, no ona je inzistirala da se stavi mene s argumetom "da nesto naucim") kako bi mi se na kraju urucio otkaz!

Moje pitanje glasi:dali ja u ovom slucaju imam pravo traziti neki aneks ugovora jer dani posao ne spada u moj opis radnog mjesta te na koji se nacin mogu zastititi od otkaza ukoliko taj isti od poslodavca trazim(anex a ne otkaz).

Inace o neugodne stuacije izmedu nas dvije su svakodnevnica i svi kolege su upoznati sa nasim (ne)odnosom koji je mene vec doveo do "samog ruba".

Na posao idem u grcu ili na normabelu, hvata me tjeskoba i napadi placa jer nikad neznam sto je danas na redu.

Ponekad na vrlo neugodan nacin komentira moje oblacenje koje je po mojem misljenju sasvim primjereno poslu koji obavljam.

Ponekad ju iritira samo moja prisutnost.

 

Iskreno, sama bi dala otkaz da nemam kredit na placi a i situcija je vrlo nezgodna za nalazenje novog posla

 

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Opis Vaše situacije upućuje na to da se u Vašem slučaju

radi o tipičnom primjesru mobbinga .

U Zagrebu postoji udruga koja osobama koje se nalaze u takvoj situaciji pomaže na više načina .Imaju iskustva što i kako poduzeti za dobar rezulatat.

 

ZIDZOR je novim čl. 22 . a uredio pitanje zaštite dostojanstva radnika za vrijeme rada u kojem radnici ne smiju biti izloženi uznemiravanju

 

Člankom 2.b ZOR-a takva ponašanja određuju se kao diskriminacija radnika . Istim člano određuje se pojam uznemiravanja kao neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od ponašanja koja se u smislu odredbe čl. 2.st.1 smatraju diskriminatornim , koje stvarno predstavlja povredu dostojanstva radnika ili mu je to cilj, a posljedica kojeg ponašanja je strah , neprijateljsko , ponižavajuće okruženje.

ZOR utvrđuje obvezu poslodavca da zaštiti dostojanstvo radnika za vrijeme rada . U tom cilju je obvezan osigurati uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju.Pri tome se radnik treba zaštititi ne samo od poslodavca, nego i od drugih nadređenih osoba .

 

Uznemiravanje od strane tih osoba predstavlja povredu radne obveze .

 

Vi imate pravo pritužbe Poslodavcu , koji Vam mora odgovoriti u roku od osam dana ..U slučaju kad poslodavac ne poduzme ništa radnik ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita .

Za vrijeme prekida rada , koji može trajati dok Poslodavac ne poduzme odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja pritužbe radnika , ili do okončanja sudskog spora,radnik ima pravo na plaću kao da je radio.

 

Vi trebate se javiti liječniku te tražiti pomoć radi stresa i depresije koja se javlja radi šikane .

Prijaviti djelatnicu poslodavcu i tražiti pomoć , a protiv voditeljice podnesite privatnu tužbu za naknadu nematerijalne štete uzrokovane šikanom , mobbingom , dovođenjem Vas u ponižavajući položaj .

 

Kao dokaze podnesite te posebne izvještaje koje ne treba nitko raditi tj koji nisu uobićajeni , omalovažavajući Vas i Vaš rad bezrazložnim prijekorima ,i nastojanjima da i obim posla prikaže kao nedovoljnim i nekvalitetnim .Sve navedeno je školski primjer mobbinga.

Otiđite na bolovanje , priberite se i u miru poduzmite potrebne korake da se zaštitite , jer Vam izgubljeno zdravlje neće nitko vratiti .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija